În ziua 964 de război, un avion militar de transport a luat foc într-o bază aeriană din regiunea rusă Orenburg, la 1.000 de km de graniţa cu Ucraina. Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a difuzat o înregistrare video cu avionul în flăcări, dar nu a revendicat explicit incidentul. Potrivit GUR, avionul de tip sovietic este folosit cu precădere pentru transportarea membrilor conducerii Ministerului rus al Apărării.
Pentru prima oară de la sfârșitul lunii august, Rusia nu a lansat nicio dronă asupra Ucrainei. Forțele ruse s-au limitat să lanseze noaptea trecută și în cursul dimineții bombe ghidate aeriene în regiunile Sumî și Zaporojie.
Armata rusă revendică luni cucerirea unui sătuc în regiunea Zeporojie, în sudul Ucrainei. Rușii au înaintat și în est, în apropiere de Vuhledar și Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, arată cel mai recent raport al analiștilor militari ucraineni.
Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat o creștere a numărului de execuții ale prizonierilor ucraineni de către trupele ruse, iar comandanții rușii par să încurajeze sau să ordone direct astfel de acțiuni.
Pe de altă parte, guvernul ucrainean ia în calcul multiple opțiuni pentru a pune capăt războiului cu Rusia, printre care și suspendarea temporară a obiectivului său de refacere deplină a integrității teritoriale, a scris publicația germană Der Spiegel, citând un oficial apropiat de guvernul de la Kiev.
Iar Viktor Orban continuă să obstrucționeze sprijinul aliaților acordat Ucrainei și se pregătește să-l ajute pe Donald Trump, dacă acesta va câștiga alegerile prezidențiale din SUA. Orban îl va scuti pe Trump de obligația respectării angajamentului SUA privind acordarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.
O anchetă AP arată că femei din mai multe țări africane au venit în Rusia, cu promisiunea unui loc de muncă în Europa, însă au ajuns să lucreze, de fapt, la producția de drone kamikaze, în Republica Tatarstan.
Situația pe front
- Nicio dronă pe cer - Rusia nu a lansat nicio dronă asupra Ucrainei, pentru prima oară de la sfârșitul lunii august, anunță Kyiv Independent. Pauza neașteptată survine după ce Rusia a atacat Ucraina cu peste 1.300 de drone kamikaze Shahed numai în luna septembrie, în atacuri care s-au succedat zilnic, ritm menținut și în octombrie. Potrivit canalelor ucrainene de Telegram, este prima dată în ultimele 48 de zile când Rusia nu a lansat nicio dronă Shahed. Forțele ruse s-au mărginit la atacarea cu bombe aeriene ghidate a regiunilor Sumî și Zaporojie. Nouă atacuri aeriene cu bombe ghidate au vizat patru localități din regiunea Sumî situate în apropierea frontierei, a anunțat administrația militară regională, fără a oferi detalii despre consecințe.
- Rusia revendică cucerirea unui sat - Armata rusă revendică luni cucerirea unui sătuc în regiunea Zeporojie, în sudul Ucrainei, relatează AFP. Forţele ruse au ”eliberat localitatea Levadne, în regiunea zaporojie, şi au ocupat poziţii mai favorabile”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Levadne - care se află ca la aceeaşi distanţă faţă de oraşele Zaporojie şi Doneţk - a fost recucerit de către armata ucraineană de la forţele ruse în iunie 2023, într-o contraofensivă în această zonă a frontului, în care a înregistrat un succes limitat.
- Rușii avansează în Donețk - Trupele ruse au înaintat în apropiere de Vuhledar și Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, arată cea mai recentă actualizare a datelor de pe front realizată de grupul ucrainean de analiză a războiului DeepState: "Inamicul a avansat lângă Kalînivka, Ceasiv Iar, Hrîhorivka, Vuhledar, Olgovka ((în regiunea rusă Kursk) Kremianoie (Kursk), Țukurîno și Zolota Nîva". 161 de lupte au avut loc pe linia de contact a frontului în ultimele 24 de ore, cele mai multe în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, a anunțat luni Statul Major al armatei ucrainene.
Ce se întâmplă în Rusia
- Avion în flăcări - Un avion militar de transport Tu-134 a luat foc noaptea trecută într-o bază aeriană din regiunea Orenburg, la peste 1.000 km de linia frontului. "Astfel de avioane sovietice sunt folosite în special pentru a transporta conducerea Ministerului rus al Apărării", a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) citat de Kyiv Independent. Potrivit spionajului militar ucrainean, avionul care aparținea Regimentului 117 de transport militar al forțelor armate ruse, a ars în baza aeriană Orenburg-2. GUR a difuzat imagini cu incendiul fără a revendica responsabilitatea pentru acest incident și fără a da detalii despre modul în care s-a produs acesta. Mesajul transmis face, totuși, trimitere la o posibilă operațiune secretă ucraineană: "Fiecare crimă comisă împotriva poporului ucrainean va fi pedepsită corespunzător", a anunțat GUR pe Telegram.
- Evacuări în masă din zonele de frontieră - Aproximativ 30.400 de persoane, inclusiv aproape 8.000 de copii, au fost evacuate din zonele de la graniţa Rusiei cu Ucraina din cauza bombardamentelor şi atacurilor, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului. Tatiana Moskalkova a precizat că persoanele evacuate au fost plasate în aproape 1.000 de centre de cazare temporară din Rusia. Moskalkova a declarat că a primit apeluri referitoare la peste 1.000 de cetăţeni ruşi din Kursk, a căror localizare este necunoscută şi care ar fi fost luaţi de forţele ucrainene.
- Femei africane păcălite să facă drone - Femei din mai multe țări africane, precum și din Sri Lanka, au venit în Rusia, sub promisiunea unui loc de muncă în Europa, însă au ajuns să lucreze, de fapt, la producția de drone kamikaze, în Republica Tatarstan, arată o analiză a Institutului Robert Lansing, care citează și o anchetă AP. Femeilor din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka li s-au promis locuri de muncă cu bilete de avion gratuite, doar pentru a fi trimise într-o zonă economică specială numită „Alabuga”, unde sunt fabricate drone în scopuri militare. În prezent, aproximativ 200 de femei tinere, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, lucrează în aceste facilități.
- Închis pentru trădare - Un bărbat din Sevastopol, Crimeea, a fost condamnat în Rusia la 21 de ani de închisoare pentru ”înaltă trădare” în favoarea Ucrainei, anunţă luni Serviciile ruse de securitate (FSB). Potrivit filialei FSB din Crimeea, bărbatul a fost recrutat de Serviciile ucrainene speciale (SBU) în 2022. El ar fi recunoscut că a furnizat Ucrainei informaţii despre locul în care se află unităţi militare ruse la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră. Potrivit anchetatorilor ruşi, bărbatul, a cărui vârstă nu este dezvăluită, se pregătea să incendieze o clădire administrativă în acest oraş şi a fost format în acest scop, înainte să fie arestat de FSB.
Alte informații relevante
- Kievul ia în calcul cedarea de teritorii pentru pace - Guvernul ucrainean ia în calcul multiple opțiuni pentru a pune capăt războiului cu Rusia, printre care și suspendarea temporară a obiectivului său de refacere deplină a integrității teritoriale a Ucrainei, a scris duminică Der Spiegel, citând un oficial apropiat de guvernul de la Kiev. Un pilon al formulei de pace a președintelui Zelenski pentru Ucraina implică eliberarea deplină a tuturor teritoriilor ocupate, iar Kievul a anunțat în repetate rânduri că nu este dispus să facă concesii teritoriale Moscovei. "Noi am crezut că victoria trebuie să însemne predarea necondiționată a Rusiei lui Putin. A fost o viziune greșită a victoriei", a spus oficialul citat, adăugând că un acord de încheiere a războiului ar fi imposibil fără unele concesii. Potrivit acestuia, factorii care determină Kievul să ia în considerare concesiile teritoriale includ avansul uriaș al Rusiei în estul Ucrainei și rezultatul incert al alegerilor prezidențiale din SUA. "Fie că este Trump sau Harris, americanii se vor retrage încet, dar sigur", a spus oficialul ucrainean. Peste 20% din teritoriul Ucrainei se află în prezent sub ocupație rusă. Sondajele din luna iulie arată că 55% dintre ucraineni se opun concesiunilor teritoriale către Rusia în schimbul păcii, un număr mai mic decât cel înregistrat în sondajele anterioare. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pe 17 septembrie că niciunul dintre planurile pe care Ucraina le dezvoltă pentru a pune capăt războiului nu prevede o încetare a focului sau cedarea teritoriilor Moscovei, în ciuda unor relatări de presă.
- Razii în baruri și cluburi pentru mobilizare - Acțiunile pentru depistarea bărbaților care se sustrag mobilizării continuă în Ucraina. Mai multe înregistrări video prezintă o razie pe care ofițerii de recrutare au făcut-o vineri în restaurante, baruri și într-o sală de concerte din Kiev, relatează LBC. Aceștia au verificat documentele militare și au reținut bărbați care nu s-au conformat. Altă înregistrare arată un bărbat scos cu forța din Palatul Sporturilor din Kiev și împins într-o dubă, în timp ce era lovit de cei care l-au reținut. Mai multe femei care i-au filmat pe polițiști au strigat către aceștia "Rușine să vă fie!". Potrivit presei locale, razia a vizat restaurante, cluburi, bururi și o sală de concerte din capitala Ucrainei. Legea marțială instituită prevede că toți bărbații cu vârste între 25 și 60 de ani pot fi luați în armată, iar cei cu vârsta între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Ucraina a redus vârsta minimă de mobilizare de la 27 la 25 de ani, iar pedepsele pentru cei care nu se supun au fost înăsprite.
- Suspect ISIS prins la Kiev - Serviciul de securitate al Ucrainei (DBU) a arestat la Kiev un suspect din Asia Centrală bănuit de afiliere la organizația teroristă Statul Islamic (ISIS) și căutat de Interpol. SBU nu a menționat naționalitatea suspectului, nici data arestării, relatează Kyiv Post. Suspectul a intrat în Ucraina înainte de invazia Rusiei din 2022 folosind documente și identitate false și anterior s-a aflat în Orientul Mijlociu, ajutând la transportul recruților ISIS în Siria. Potrivit SBU, acesta a evitat capturarea în timp ce organiza o schemă pentru legalizarea ilegală a statutului imigranților din țări cu un risc terorist crescut. El și-a schimbat periodic numerele de telefon și adresele, închiriind locuințe în mai multe orașe din Ucraina. Suspectul va fi extrădat în țara sa care l-a dat în urmărire internațională în 2017, a transmis SBU.
- Orban joacă pentru Trump - Viktor Orban se pregătește să-i ofere o importantă concesie politică lui Donald Trump, în cazul în care fostul președinte american ar câștiga alegerile prezidențiale din SUA. Orban l-ar ajuta să evite acordarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari promis Ucrainei de Statele Unite. Trump le-ar demonstra astfel alegătorilor republicani că nu oferă sprijin financiar suplimentar Ucrainei, scrie Politico. Ungaria a anunțat că va aproba modificări ale regulilor care să permită SUA să-și asume un rol substanțial în împrumut doar după alegerile prezidențiale americane. Împrumutul propus Ucrainei se bazează pe profiturile de peste 250 de miliarde de dolari generate de activele rusești înghețate în țările occidentale după invazia Rusiei în Ucraina. SUA insistă ca Uniunea Europeană să extindă perioada de reînnoire a sancțiunilor de la șase luni la un minim de 36 de luni pentru a facilita acest aranjament, dar Orban s-a opus. El poate bloca modificările necesare, deoarece toate cele 27 de state UE trebuie să fie de acord cu modificarea regulilor. În cazul în care împrumutul se realizează fără participarea SUA, Trump ar fi avantajat semnificativ din punct de vedere politic, scrie publicația.
- Comandanții ruși încurajează executarea prizonierilor - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat o creștere a numărului de execuții ale prizonierilor ucraineni de către trupele ruse, iar comandanții rușii par să încurajeze sau să ordone direct astfel de acțiuni. "ISW continuă să urmărească imagini și rapoarte ale militarilor ruși care execută prizonieri de război ucraineni și a observat o tendință mai largă de abuzuri rusești împotriva prizonierilor de război ucraineni în diferite sectoare ale frontului, care par a fi permise, dacă nu susținute în mod explicit, de către comandanții ruși individuali", notează grupul de analiști din Washington. Proiectul analitic ucrainean DeepState a anunțat ieri că forțele ruse au executat pe 10 octombrie nouă prizonieri ucraineni în apropierea satului Zelenî Shlîah din regiunea Kursk.
- Kievul îl ceartă pe Jared Leto - Afirmațiile lui Jared Leto, actor american și solist al trupei de rock Thirty Seconds to Mars, care a spus că va susține concerte în Rusia și Ucraina atunci când "aceste probleme" (războiul ruso-ucrainean) se vor fi încheiat, sunt o insultă la adresa celor care își sacrifică viața pentru libertate, a transmis MAE ucrainean. Ministerul a mai adăugat că nu poate exista o liniște a Rusiei în timp ce aceasta continuă să rezolve "problema" existenței Ucrainei prin toate mijloacele. Jared Leto a spus în timpul unuia dintre concertele sale la Belgrad că și-ar dori să cânte la Sankt Petersburg și la Moscova. Înainte de izbucnirea războiului, artistul călătorea deseori la Kiev, iar în 2019, a cântat pe un pod pietonal din capitala Ucrainei, notează Ukrainska Pravda.