Citești o carte și ajungi la închisoare? Se poate în China comunistă

Citești o carte și ajungi la închisoare? Se poate în China comunistă

Regimul comunist de la Beijing a început să-și ancheteze și pedepsească oficialii pentru că au citit o carte. Printre autorii interzişi sunt Dalai Lama, Hillary Clinton și prințul lui Machiavelli.

Când Lam Wing-kee își conducea librăria din Hong Kong, plină de titluri controversate și interzise în China continentală, mulți dintre clienții săi erau oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC).

Pe atunci, în primii ani de conducere a liderului chinez Xi Jinping și înainte ca Lam să fie reținut de autoritățile chineze, oficialii încărcau cutii cu cărți ducându-le peste frontieră.

„Oficialii PCC căutau cărți despre ceea ce se întâmplă în China, despre schimbările în rândul oficialilor de rang înalt, cine deține cea mai mare putere, schimbările în cadrul puterii și lupta dintre ei”, spune Lam pentru The Guardian, sugerând că oficialii citeau adesea pentru a afla ce se întâmpla în interiorul propriului partid şi grup de interese.

ADVERTISING

„Unii dintre clienții mei erau membri de rang înalt ai PCC”, spune Lam.

Dar astăzi astfel de achiziții au consecinţe negative pentru cititori. Mai multe cazuri recente de corupție împotriva oficialilor PCC au inclus acuzații de procurare sau citire de materiale interzise.

Oficialii respectivi au primit până acum sancţiuni disciplinare interne, inclusiv darea afară din partid, dar se aşteaptă şi acuzații penale.

Iată câteva cazuri:

  • În septembrie, Li Bin, un fost oficial la nivel municipal din Heilongjiang a fost acuzat de corupție. Însă i s-a reproşat şi că a „citit în privat o publicație ilegală, care conținea conținut care submina unitatea și solidaritatea partidului”, potrivit presei de stat chineze. A fost exclus din PCC, iar cazul lui a ajuns pe masa procurorilor.
  • În aceeași lună, Cheng Zhiyi, fostul secretar de partid al districtului Jiangjin din Chongqing, a fost de asemenea dat afară. Printre acuzații s-au numărat „pierderea idealurilor și a credințelor”, după ce a citit în privat cărți și reviste cu „probleme politice grave” în timp ce era „în afara țării”.
  • Yang Lei, un oficial din Henan, a fost acuzat şi el că „și-a pierdut idealurile și credințele și a abandonat misiunea inițială” atunci când a încălcat „disciplina politică și legile naționale”, inclusiv prin aducerea de cărți interzise în țară, după cum transmitea presa de stat în august.
ADVERTISING

South China Morning Post a calculat că în 2024 au existat deja cel puțin 12 cazuri de oficiali acuzaţi de citire sau procurare de materiale interzise, ​​în creștere față de șapte anul trecut. Procurorii pun accent pe lectura ilicită mai degrabă decât pe alte infracțiuni, precum mita.

În niciunul dintre cazuri nu se arată oficial ce cărţi au citit acuzaţii.

Dar o listă de titluri interzise publicată de China Digital Times oferă câteva posibilități.

Lista include scrieri despre politica și istoria Chinei, inclusiv masacrul din Piața Tiananmen și politicile dezastruoase din epoca Mao, când au murit milioane de oameni din cauza foametei, violenței și epurărilor politice.

ADVERTISING

Există cărți care examinează politica și puterea PCC sau care împărtășesc punctele de vedere ale dușmanilor politici și criticilor, precum magnatul și activistul din Hong Kong Jimmy Lai, tibetanul Dalai Lama și Bo Xilai, dușmanul politic al lui Xi Jinping.

Memoriile lui Hillary Clinton sunt pe listă, la fel ca Prințul lui Machiavelli și Istoria totalitarismului scirsă de Hannah Arendt.

Multe dintre cărțile interzise se află acum pe rafturile noului magazin al lui Lam din centrul orașului Taipei, pe care l-a redeschis în 2020, după ce a fugit în exil în capitala Taiwanului.

Conducerea lui Xi a fost deosebit de dură şi a vizat epurarea rivalilor politici și zdrobirea oricărei dizidenţe. Discuțiile, critica, chiar bârfele au devenit din ce în ce mai periculoase pentru cei care încearcă să supraviețuiască politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇