Pe fondul ratei ridicate a şomajului din China, tot mai mulți tineri aleg să se retragă la țară.
Generația Z și milenialii din China, persoane născute în anii ’90 sau 2000, își prezintă viețile de „pensionari” în mediul rural pe rețelele de socializare. Unii au fost concediați, alții și-au dat demisia, iar alții nici n-au avut un loc de muncă, scrie CNBC.
Anul trecut, un „pensionar” autoproclamat de 22 de ani, cunoscut sub pseudonimul Wenzi Dada, și-a stabilit reședința într-o colibă de bambus, la marginea unei stânci din provincia muntoasă Guizhou.
Wenzi, care lucrase anterior în diverse domenii, precum reparații auto și construcții, spune că s-a săturat să lucreze zilnic cu mașinării și a decis să se întoarcă în orașul său natal. A încercat să se angajeze acolo, dar nu a găsit nimic pe placul său.
„Pe măsură ce timpul trece, încep să mă gândesc la sensul vieții. Viața nu înseamnă doar prosperitatea orașului. Liniștea de la țară este, de asemenea, un fel de frumusețe”, a scris el pe profilul său de Douyin, aplicația soră a TikTok-ului, deținută de ByteDance și adaptată pentru piața chineză.
De când s-a mutat la munte, Wenzi postează videoclipuri în care arată cum gătește, culege legume și își întreține coliba de pe vârf de munte.
Rată record a şomajului printre tineri
Pentru tinerii din China căutarea unui loc de muncă a devenit o provocare, în contextul în care economia chineză se confruntă cu dificultăți.
Un număr record de 11,8 milioane de absolvenți de facultate a intrat pe piața muncii în acest an, intensificând competiția, ceea ce a dus la o „devalorizare” a diplomelor universitare.
Pentru persoanele cu mai puține calificări și experiență, acest lucru a scăzut și mai mult șansele de a fi angajate, explică Chung Chi Nien, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Hong Kong.
Rata șomajului în rândul tinerilor din China a atins în august 18,8%, un nou record, în condițiile în care a doua cea mai mare economie a lumii continuă să se confrunte cu o cerere internă slabă și o recesiune în sectorul imobiliar.
„Dacă adunăm acești factori, nu este surprinzător că tinerii aleg să se ‘retragă’ sau să se ‘pensioneze’ în mediul rural, deoarece a devenit foarte dificil să găsească un loc de muncă, în special locuri de muncă bune în orașele de top”, spune Chung.
Printre cele mai populare destinații în care tinerii aleg să se retragă se numără Yunnan, Guizhou și Sichuan, provincii în care costul vieții reprezintă un sfert din cel din Shanghai.
În ultimii trei ani, sectoarele de servicii cu valoare adăugată ridicată, care obișnuiau să absoarbă mulți absolvenți, s-au contractat brusc, în special imobiliarele și finanțele, spune Dan Wang, economist-șef la Hang Seng Bank China. Deși există în orașe locuri de muncă plătite mai puțin, cum ar fi livrarea sau transportul cu taxiuri ori în sectorul manufacturier, tinerii educați nu sunt interesați.
Potrivit lui Wang, mulți dintre acești tineri ajunși la țară au totuși un anumit venit, ei îndreptându-se către comerțul electronic sau încercând să devină influenceri pe rețelele sociale.
„Azile de bătrâni pentru tineri”
Pe fondul acestui fenomen, au început să apară și așa-numitele „azile de bătrâni pentru tineri”, care se promovează ca locuri în care tinerii pot să se cazeze și să „se întindă” ori de câte ori doresc, conform fondatorului unui astfel de azil. Adesea, cei cu vârsta peste 45 de ani sunt excluși.
Dincolo de strategii de marketing, situația reflectă sentimentul de neliniște în rândul generației Z și al milenialilor, precum și dorința de a duce un stil de viață mai lent, potrivit experților.
„Tinerii care experimentează un stres ridicat sau un sentiment de disperare caută locuri în care să reflecteze și să își reseteze potențial viețile, ceea ce duce la creșterea cererii pentru ‘azilele de bătrâni pentru tineri’”, spune Jia Miao, profesor asistent la NYU Shanghai.
Totuși, potrivit acesteia, este puțin probabil ca fenomenul să fie unul de durată, scopul acestor tineri pe termen lung fiind să revină în oraș, unde găsesc condițiile moderne pe care și le doresc de fapt.
C.S.