Mica istorie - 6 octombrie: În 1889, se năștea faimosul Moulin Rouge

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 105 î.Hr. – Războiul Cimbrian: în bătălia de la Arausio, două armate romane, comandate de proconsulul Quintus Servilius Caepio și consulul Gnaeus Mallius Maximus, sunt învinse umilitor de triburile migratoare ale cimbrilor, conduși de Boiorix și ale teutonilor, aflați sub comanda lui Teutobod.

Anul 69 î.Hr. – Al treilea război mitridaticarmata Republicii Romane supune armatele Armeniei.

Anul 404 d. Hr. - Împărăteasa bizantină Aelia Eudoxia moare ca urmare a avortului spontan din a șaptea lună de sarcină.

Anul 1408: Oficial, se cunoaște la această dată prima atestare documentară a orașului Iași. Neoficial, adică aș zice încă neconfirmat de specialiștii în istorie, legenda vorbește despre un oraș „Iași” încă de pe vremea romanilor, când o inscripție, astăzi pierdută, aplicată pe o bornă militară romană descoperită în secolul al XVIII-lea aproape de localitatea Osijek (Croația), menționează existența unui Jassiorum municipium.

Să fie, oare, Jassiorum municipium de pe inscripția croată același cu Iașii noștri de lângă Prut? Posibil, căci nicăieri în Croația nu-i de găsit un toponimic care să semene cu acel Jassorum. Se pare că istoricii n-au studiat încă acest aspect.

Numele maghiar al orașului (Jászvásár) înseamnă mot-a-mot "Piața (Târgul) Iașilor"; numele vechi românesc, Târgu' Ieșilor, ar putea avea aceeași semnificație. Iar toponimicul Jászvásár apare în documente maghiare încă de pe vremea regelui Bela al IV-lea (1206-1270) deci mult anterior atestării documentare din 1408.

Rămâne totuși de văzut dacă toponimicul Jászvásár se referă la Iașul cel de pe Valea Bahluiului sau la vreo localitate din Ungaria, căci sunt și aici localități și chiar un comitat (județ) cu denumrea Jász.

ADVERTISING

Mai sunt însă și alte argumente capabile să susțină vechimea Iașilor mult mai departe în timp, decât atestarea din 1408. În Ungaria, mai multe localități medievale și chiar un comitat (județ) poartă denumirea de Jász.

Sunt, dar niciuna nu are dimensiunea care să justifice sintagma Jassiorum municipium. Niciuna, afară de Iașii noștri. Poate că problema merită cercetată.

Anul 1408: Bacăul a fost atestat documentar prima oară la 6 octombrie 1408, ca oraș și punct de vamă, într-un document emis de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Era un privilegiu comercial acordat negustorilor din orașul polonez Liov, prin care negoțul acestora era reglementat privilegiat prin legile Moldovei.

Mai târziu, târgul Bacău este din ce în ce mai des atestat documentar (1435, 1439, 1453, 1457, 1460). Un asemenea document din noiembrie 1467 consemnează incendierea cetății de către oastea lui Matei Corvin, în timpul expediției întreprinse împotriva Moldovei lui Ștefan cel Mare și încheiată cu eșecul de la Baia al lui Matei.

A fost reconstruită din temelii și, în secolele XVII-XVIII, apare frecvent menționată în mai multe documente ca târg și chiar târg domnesc, dovedind astfel importanța poziției geo-comerciale, a acestui oraș, situat în lungul drumului ce coboară din Polonia spre sud, până lângă Dunăre.

Anul 1437: Are loc conventul de la Cluj-Mănăștur o înțelegere de compromis, între răsculați și nobili, adoptată pentru a potoli Răscoala de la Bobâlna.

Anul 1552: Se naște Matteo Ricci, misionar și astronom italian. Personalitate foarte erudită, Ricci a fost, în anul 1601, primul european care a obținut permisiunea de a intra în Orașul Interzis din Beijing, la invitația împăratului Wanli, foarte interesat de astronomie.

ADVERTISING

Anul 1600: La Florența, se prezintă premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, creată anume pentru a fi reprezentată într-un cadru solemn, la nunta regelui Henric al IV-lea cu Maria de Medici. Succesul a fost desăvârșit, dar opera lui Jacopo Peri nu se numără astăzi printre spectacolele prezentate în repertoriul teatrelor de operă.

Anul 1711: În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote, după înfrângerea lui Cantemir de la Stănilești și fuga lui în Rusia, ca prim consilier al lui Petru I cel Mare. Primul domnitor fanariot instalat la Iași a fost Nicolae Mavrocordat, care a deținut în două rânduri domnia Moldovei și tot în două rânduri domnia principatului de la București.

Nu este greu de ghicit că respectivele „rânduri”, când căpăta Mavrocordat domnia, reprezentau soroace la care, pentru a fi din nou numit, depunea la visteria sultanului cuvenitul peșcheș, ceva ce atunci era de laudă, iar astăzi îi spunem corupție și sună ca o tinichea legată de coadă, anume ca să zdrăngănească în fața telespectatorilor.

Anul 1760: Viitorul împărat Iosif al II-lea se căsătorește la Viena, în cadrul unor fastuoase serbări, cu infanta spaniolă Isabella de Bourbon-Parma.

Anul 1789Momente ale revoluției franceze: regele Ludovic al XVI-lea este obligat să-și schimbe reședința de la Versailles la Palatul Tuileries.

Anul 1849Treisprezece generali maghiari, lideri ai revoluției maghiare din 1848, au fost executați de autoritățile austriece la Arad.

Anul 1889: În zona Montmartre din Paris, arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni curând cel mai faimos teatru varieté din lume.

ADVERTISING

Moulin Rouge este cunoscut ca fiind locul de naștere al spectacolului și dansului de tip can-can, cu muzică incitantă și scene pe măsură. Apărut inițial ca o simplă joacă a curtezanelor de pe scenă,  spectacolul de revistă a evoluat într-o formulă proprie, dezvoltând în întreaga lume apetitul pentru cabaret.

Astăzi, Moulin Rouge a devenit mai mult o atracție turistică, decât o atracție de natură erotică, oferind un divertisment predominant muzical pentru vizitatorii din întreaga lume. Decorul clubului încă mai conține o bună parte din romantismul Franței fin de siècle. Se înțelege, e vorba de secolul al XIX-lea.

Anul 1902: Se naște Petre Țuțea, filosof, publicist, jurist, economist, eseist și politician român.

Anul 1908Austria anexează Bosnia și Herțegovina, gest care ar putea fi una din cauzele frământărilor din Balcani care au alimentat scânteia unor asasinate celebre și a Primului Răzbi Mondaial.

Anul 1910Eleftherios Venizelos este ales pentru prima dată prim-ministru al Greciei și va reuși să-și recapete de câteva ori portofoliul, fiind în total de 7 ori prim ministru al statului grec.

Anul 1914: Se naște Thor Heyerdahl, etnolog, biolog și aventurier norvegian.

Heyerdahl a devenit celebru datorită Expediției Kon-Tiki, o barcă în care a navigat peste 7.000 km, din America de Sud până în Arhipelagul Tuamotu. Barca și-a construit-o el însuși, numai din materiale extrase din natură, fără a folosi nimic din mijloacele moderne tehnice (tablă, cuie, scânduri, vopsea etc) cu scopul de a demonstra cum călătoreau pe ocean predecesorii noștri îndepărtați.

Cu același scop, a efectuat solitar o expediție demonstrativă din America până în insulele Polineziene, convins fiind că astfel de călătorii au dus la popularea insulelor cu străvechi navigatori americani. Întreaga aventură a făcut obiectul unor memorabile consemnări, incluse într-un best seller la data respectivă.

Marele aventurier moare la vârsta de 87 ani, în urma unei tumori cerebrale.

Anul 1927: Moare la 95 de ani Ioan Pop de Popa, reputat medic cardiolog român.

Anul 1948: Un cutremur cu magnitudinea 7,3 în Ashgabat, Turkmenistan, face zeci de mii de victime omenești. La vremea respectivă, guvernul sovietic a interzis publicarea amplorii fenomenului, inclusiv numărul victimelor și impresionantele daune.  

Autoritățile din teritoriu n-au îndrăznit să ceară celor de la Moscova suficiente resurse financiare pentru a răspunde în mod adecvat dezastrului, iar miile de sinistrați au răms fără alt ajutor, decât propriile resurse.

Culmea, autoritățile dezmințeau știrile transmise prin radio în Occident, despre amploarea fenomenului din Turkmenistanul sovietic.

Anul 1973Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanșând Războiul de Yom Kippur.

A fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, conflict care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973. Războiul a izbucnit în ziua de Iom Kipur (cea mai importantă zi de post a ritului mozaic), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).

După ce egiptenii și sirienii au repurtat câteva succese locale, sirienii au fost scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția ONU de încetare a focului.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, care cereau încetarea imediată a focului, au fost respectate de beligeranți și astfel s-a ajuns la un fel de pace relativă, care s-a stabilizat pentru o lungă perioadă, dar vedem astăzi că nu definitiv.

Anul 1979Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Casa Albă.

Anul 1981Anwar al-Sadat, președinte al Egiptului și laureat al Premiului Nobel pentru pace, este asasinat la Cairo de un grup de fanatici.

Anul 1987Fiji se declară republică independentă. Republica Fiji este o țară insulară în largul oceanului Pacific, la est de Australia, cu o suprafață de 18 mii kmp, populația fiind de sub un milion locuitori, din care o zecime locuiesc în capitala Suva (Fiji Hindi).

Anul 1989: Moare celebra stea a cinematografiei americane din secolul trecut, Bette Davis.

Considerată drept una dintre cele mai mari actrițe din istoria Hollywoodului, a fost remarcată pentru interpretările sale într-o serie de genuri cinematografice, de la melodrame contemporane la filme istorice și de epocă sau comedii ocazionale, deși cele mai mari succese ale ei au fost cele din dramele romantice.

Bette Davis a câștigat în două rânduri Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, a fost prima persoană care acumula zece nominalizări la Premiile Oscar pentru actorie și a fost prima femeie care a primit un premiu pentru roluri de succes, atribuite de către Institutul American de Film.

În 1999, Davis a fost plasată pe locul al doilea pe lista Institutului American de Film cu cele mai mari vedete feminine ale cinematografiei clasice de la Hollywood

Cariera ei a trecut prin mai multe perioade dificile, dar a continuat să joace în film și la televiziune până cu puțin timp înainte de moartea ei, cauzată de un cancer mamar, care de obicei se tratează chirurgical fără probleme, dacă este semnalat la timp. Ceea ce, probabil, nu a fost. 

Spre finalul vieții, a recunoscut că succesul i-a fost adesea în detrimentul vieții private. A fost căsătorită de patru ori, a divorțat de trei ori și a rămas văduvă o dată. Și-a crescut copiii în mare parte ca părinte singur.

A fost în repetate rânduri admirată și de publicul din România, până când regimul comunist a interzis filmele de la Hollywood, ca fiind „decadente”.

Anul 1990: Este lansată sonda spațială Ulysses, un proiect comun ESA și NASA, care avea drept obiectiv studiul in situ al regiunilor vecine Soarelui (heliosfera) de la ecuator la cei doi poli, pe durata unui ciclu solar. Misiunea s-a încheiat în iunie 2009, după ce sonda a parcurs trei orbite în jurul Soarelui.

Anul 1991: Actrița americană Elizabeth Taylor se căsătorește cu muncitorul în construcții Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței, de care se va despărți cinci ani mai târziu.

Presa de scandal, dar și cea serioasă, comentau faptul ca unul dintre cele mai ciudate mariaje din istorie.

Anul 2000: Demisionează președintele iugoslav Slobodan Milošević, pe fondul nemulțumirilor și frământărilor care tensionau viața în principalele orașe și regiuni ale țării.

Anul 2002: La Roma, în Piața Sfântul Petru și în prezența unei mari mulțimi, Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Josemaría Escrivá de Balaguer, fost preot spaniol, decedat în 1975.

Anul 2010: Se înființează Instagram, o aplicație de partajare a fotografiilor.

Anul 2015: Moare Árpád Göncz, scriitor, poet, traducător, avocat și politician maghiar, fost președinte al Ungariei (1990-2000).

Anul 2018: Moare celebra soprană de operă spaniolă de origine catalană Montserrat Caballé (Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch).

MEMENTO:

NOTA BENE:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din enciclopedii și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.

Ne amintim si noi astăzi de Grigore Trancu Iaşi. Îi datorăm multe... şi îi suntem recunoscători. Ne oprim aici şi încheiem cu epigrama plină de tâlc ce i-a închinat-o prietenul său, poetul Radu Rosetti:

„Când la a nemuririi poartă, vei fi chemat printre aleşi,

Toţi o să strige: Trancu,intră ! N-o să-ţi mai spună: Trancu - Ieşi !”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇