Ziua 954 de război a început cu un nou atac nocturn cu drone lansat de Rusia asupra Ucrainei. Cele mai multe ținte au fost doborâte sau bruiate. Un bloc din Kiev a fost avariat, dar nu sunt victime.
Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a ordonat întărirea apărării în estul regiunii Doneţk, la o zi după ce forţele Kievului au anunţat că s-au retras din oraşul Vuhledar.
Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă. Acest sector al frontului a rămas teatrul celor mai violente lupte în ultimele 24 de ore.
Ofensiva rușilor se apropie de punctul culminant, însă aceștia nu au resurse pentru a menține ritmul intens al avansării. Operațiunile ruse în estul Ucrainei ar urma să ajungă la vârf în următoarele săptămâni sau luni, estimează Institutul pentru Studiul Războiului.
Dincolo de frontieră, sediul regional al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia, a fost cuprins de flăcări. Spionajul ucrainean vorbește despre un act de sabotaj, dar nu a revendicat direct atacul.
Iar două depozite petroliere din regiunea rusă Voronej și ținutul Perm au luat foc, în urma unor atacuri cu drone ucrainene. Ministerul rus al Apărării a anunțat că în cursul nopții a doborât drone în regiunile Voronej, Belgorod, Rostov și deasupra Mării Azov.
Și Volodimir Zelenski s-a întâlnit în regiunea Sumî cu soldaţi care participă la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk.
În schimb, dronele Shahed lansate de Rusia ajung și unde nu trebuie. Trei astfel de aparate au intrat în spațiul aerian al Belarusului, în timp ce președintele Alexander Lukașenko se deplasa cu elicopterul deasupra țării.
NATO a anunțat că nu va intercepta rachete și drone deasupra Ucrainei, așa cum o face deasupra Israelului, deoarece sunt "două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite". Un atac asupra României sau Poloniei ar schimba natura implicării SUA, a declarat Sabrina Singh, secretarul adjunct de presă al Pentagonului.
Situația pe front
- Drone distruse - Rusia a atacat infrastructura cu 19 drone în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât nouă drone, alte șapte fiind probabil afectate de bruiajul electronic, a precizat aceasta, fără a detalia ce s-a întâmplat cu celelalte trei. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că un bloc a fost avariat în capitală, dar nu a raportat nicio victimă. Incendiul a fost stins repede. Atacul a avariat şi o clădire administrativă în regiunea centrală Kirovohrad, provocând răni ușoare unuia dintre angajați, a declarat guvernatorul Andrii Raokovici. În ultimele 24 de ore forțele ruse au lovit, de asemenea, infrastructura critică, instalațiile de utilități și 35 de locuințe în sudul regiunii Herson, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Atacurile de acolo au ucis o persoană și au rănit alte patru.
- Generalul Sîrskîi ordonă întărirea apărării în est - Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a ordonat consolidarea apărării în estul regiunii Doneţk, la o zi după ce forţele Kievului au anunţat că s-au retras din oraşul Vuhledar. Sîrskîi lucrează în „unul dintre cele mai fierbinţi sectoare ale frontului” cu Brigada 25 aeropurtată Siceslav. El nu a dat detalii cu privire la locaţie, dar brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă unde atacurile ruseşti se intensifică. „În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea şi eficacitatea apărării noastre”, a declarat el. Comandamentul militar din estul Ucrainei a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către trupele ruse şi pentru a „păstra personalul şi echipamentul militar”.
- Pokrovsk, teatrul celor mai violente lupte - Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă. Sectorul Pokrovsk a rămas teatrul celor mai violente lupte, în ultimele 24 de ore forţele ruse lansând aici 28 de atacuri şi alte 23 în sectorul Kurahove din apropiere, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. 142 de lupte s-au dat în acest interval pe toată linia frontului.
- Ofensiva rusă se apropie de punctul culminant - Forțele ucrainene se apără eficient în mai multe straturi pe linia de contact a frontului, cedând teren, în timp ce provoacă pierderi masive trupelor ruse. Această apărare încetinește înaintarea rușilor, dar dificultățile operaționale ale forțelor ucrainene permit trupelor ruse să obțină succese tactice, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Rusia se confruntă însă cu deficit de efective și echipament, astfel că e puțin probabil să poată susțină un ritm atât de intens al ofensivei pentru o perioadă mai lungă. E de așteptat ca operațiunile ruse în estul Ucrainei să ajungă la vârf în următoarele săptămâni sau luni, estimează aceștia.
- Civili uciși în Donețk - Două persoane au fost ucise și alte două rănite în loviturile rusești asupra regiunii Donețk în ultimele 24 de ore. „Rușii au ucis doi locuitori din Stara Mîkolaivka și Kreminna Balka în regiunea Donețk pe 3 octombrie. Alte două persoane au fost rănite în regiune în ultimele 24 de ore”, a spus Vadîm Filașkin, șeful administrației militare, citat de Ukrainska Pravda.
- Zelenski s-a întâlnit cu luptătorii din Kursk - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP. „Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri - cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară", a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi ai Brigăzii 82 Air Assault implicată în ofensiva pe teritoriul Rusiei şi a ascultat raportul comandantului acestei unităţi. El a decorat soldaţi, însoţit de comandantul şef al armatei, Oleksandr Syrsky într-un adăpost subteran.
Ce se întâmplă în Rusia
- Foc la FSB - Un incendiu a izbucnit în sediul regional al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia. Potrivit spionajului ucrainean, incidentul s-a produs joi seara, iar flăcările au fost declanșate de un dispozitiv incendiar aruncat printr-o fereastră care a fost spartă. "Astfel de incidente din statul agresor devin tot mai frecvente, pe măsură ce voința oamenilor de a lua măsuri disperate împotriva regimului criminal de la Kremlin crește", a transmis Serviciul de Informații al Ucrainei (DIU) fără a revendica direct acest atac.
- Depozite petroliere în flăcări - Două depozite petroliere din regiunea Voronej și ținutul Perm, aflat la aproximativ 1.800 km nord-est de Ucraina, au luat foc noaptea trecută, au anunțat autoritățile locale citate de Kyiv Independent. Potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele antiaeriene au doborât în cursul nopții șase drone ucrainene în regiunea Voronej, șase în Belgorod, una în Rostov și una deasupra Mării Azov. Guvernatorul regiunii Voronej, Alexandr Gusev, a anunțat că apărarea aeriană a distrus mai multe drone ucrainene și că nimeni nu a fost rănit. El a precizat că un rezervor gol de la un depozit petrolier a fost lovit în timpul unui atac cu drone. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul de la depozitul din satul Osenții, din Perm Krai, s-a extins pe o suprafață de mai bine de 10.000 mp, dar nu s-au înregistrat victime. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu cele două depozite în flăcări.
- Moscova avertizează - Confruntarea actuală dintre Rusia şi Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie şi o greşeală ar putea duce la catastrofă, a declarat un diplomat rus de rang înalt, Serghei Riabkov, căruia i s-a cerut să facă o comparaţie cu criza rachetelor cubaneze din 1962. Riabkov, care se ocupă de controlul armelor şi relaţiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat. „Ne mişcăm pe un tărâm militar şi politic neexplorat”, a spus el. Riabkov a avertizat că o greşeală în conjunctura actuală ar putea duce la un dezastru şi s-a întrebat dacă cei din Occident sunt capabili sau nu să „evalueze în mod sensibil consecinţele cursului pe care îl urmează”.
Alte informații relevante
- Trei drone au pătruns în Belarus - Trei drone Shahed au intrat joi în spațiul aerian al Belarusului, în timp ce președintele belarus Alexander Lukașenko se deplasa cu elicopterul deasupra țării, potrivit grupului de monitorizare Belaruski Hajun, citat de Kyiv Independent. Dronele, care au zburat din regiunea ucraineană Cernigău, au fost observate îndreptându-se spre regiunea Gomel din Belarus. Două au trecut pe deasupra zonei de frontieră Novaia Guta, îndreptându-se spre Gomel, în timp ce o altă dronă a zburat deasupra Loiev, tot în regiunea Gomel. În același timp, elicopterul lui Lukașenko ar fi zburat spre sud de la reședința sa din Ozerni. Incidentul a avut loc la aproximativ o lună după ce forțele aeriene din Belarus au doborât pentru prima dată drone Shahed deasupra spațiului lor aerian, la 5 septembrie.
- NATO nu va intercepta rachete și drone deasupra Ucrainei - NATO nu va intercepta rachete și drone deasupra Ucrainei așa cum o face deasupra Israelului, deoarece sunt „două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite”. Un atac asupra României sau Poloniei ar schimba natura implicării SUA, a declarat Sabrina Singh, secretarul adjunct de presă al Pentagonului. "Președintele Joe Biden a promis că SUA nu vor interveni în războiul din Ucraina, dar vor sprijini Kievul în eforturile sale de a-și recâștiga teritoriul", a subliniat ea. Întrebată dacă lovirea unor ținte de pe teritoriul polonez sau românesc ar fi, de asemenea, considerată „punerea bocancilor la sol”, Singh a spus că asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit".
- Birou de recrutare pentru "Legiunea ucraineană" în Polonia - Autorităţile de la Kiev au anunţat deschiderea în Polonia a primului birou de recrutare al "Legiunii ucrainene" menit să-i atragă pe ucrainenii din străinătate să se alăture armatei ţării lor. Biroul este situat în incinta consulatului ucrainean din Lublin, estul Poloniei. "După înregistrare, pregătirea voluntarilor va avea loc pe terenul de antrenament" în Polonia, a adăugat el, menţionând că Ucraina oferă uniforme şi sprijin logistic, în timp ce partenerii polonezi furnizează arme şi alte echipamente. Proiectul "Legiunea ucraineană" a fost anunţat de Kiev în iulie. Procesul de recrutare pentru Legiune se realizează prin intermediul site-ului său web sau prin consulate şi ambasade. În iulie, Kievul a estimat la 300.000 numărul de ucraineni care au vârsta de înrolare şi se află în Polonia.
- Franța va trimite încă 12 obuziere - Compania franco-germană KNDS a semnat joi un contract pentru furnizarea a 12 obuziere Caesar Ucrainei, a anunțat pe X ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu. Franța a oferit Ucrainei zeci de obuziere Caesar, un sistem autopropulsat de artilerie capabil să lovească ținte aflate la până 55 km distanță. KNDS a anunțat că produce aproape 800 de sisteme pentru armata ucraineană, inclusiv Caesar, tancuri cu tunuri antiaeriene Gepard și obuziere blindate PzH 2000. Compania intenționează, totodată, să producă muniție de artilerie de 155 mm, standardul NATO, și piese de schimb în comun cu industria ucraineană de profil, scrie The Kyiv Independent.
- Ambasadoarea SUA a vizitat noul pod spre Ucraina - Noul pod rutier peste râul Tisa care va lega Ucraina de România, aflat în construcţie la marginea municipiului Sighetu Marmaţiei, a fost vizitat vineri de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, şi ambasadorul ucrainean Ihor Prokopciuk, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan. Conform acestuia, lucrările la noul pod se află în fază avansată de construcţie. "Am încredere că în 2025 putem să ne bucurăm cu toţii de această investiţie", a punctat Ionel Bogdan.
- Complot rusesc de 15 milioane de dolari în Moldova - Autoritățile de la Chișinău au dezvăluit un plan coordonat de un oligarh pro-rus care viza influențarea alegerilor prin cumpărarea voturilor alegătorilor, astfel încât aceștia să se exprime împotriva apropierii țării de Occident. Peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost distribuite către mai mult de 130.000 de cetățeni moldoveni, scrie Politico. Alegătorii erau instruiți cum să voteze și să răspândească dezinformare despre UE pe Telegram. În spatele operațiunii se află magnatul moldo-isrealian Ilan Șor, cercetat pentru spălare de bani și coordonarea rețelei, după ce partidul său a fost interzis în Republica Moldova. Complotul face parte din eforturile Kremlinului de a submina conducerea pro-occidentală a Moldovei înaintea referendumului UE și a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.
- Mită de 5 milioane de euro - Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în diferite monede reprezentând echivalentul a circa 5 milioane de euro de la o responsabilă însărcinată cu evaluarea medicală a celor supuşi procesului de mobilizare şi care ar fi încasat aceşti bani de la bărbaţi ce s-au sustras mobilizării în armata ucraineană, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Această responsabilă, identificată de presă sub numele de Tetiana Krupa, a fost arestată, împreună cu fiul său complice şi riscă până la 12 ani de închisoare şi confiscarea întregii averi. Pe lângă sumele în bani cash descoperite, această familie mai are peste două milioane de euro în conturi bancare, plus proprietăţi imobiliare în Ucraina, Austria, Spania şi Turcia.