"Ciclonul Fechet" - a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi

"Ciclonul Fechet" - a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi

După ce a ajuns ridiculizat pe Net drept ciclonul Fechet, ministrul Mediului dă vina pe „specialişti” pentru panica şi isteria legate de marea furtună din weekend, care s-a dovedit o banală ploaie mai insistentă de toamnă.

Iată ce ne spune azi ministrul:

  • Mobilizarea este mult mai bună decât nepăsarea.
  • Exact în aceste cuvinte vreau să îmi exprim ceea ce s-a întâmplat şi acum două săptămâni şi acum câteva zile.
  • În niciun caz nu şi-a propus nimeni să alerteze populaţia inutil şi panica este nefolositoare în astfel de situaţii
  • Învăţăm ceva din fiecare astfel de episod.
  • Cred că în continuare e bine să alertăm populaţia atunci când avem indicii de vreme severă.
  • Aceste coduri roşii sau portocalii au fost emise de către specialişti din cadrul ANM. Aceştia au consultat nu doar sistemul de radare naţionale, care estimează cantităţile de precipitaţii, dar au avut şi prognoze de la Centrul European de Prognoză Meteo şi cred că datoria acestor instituţii este de a emite astfel de avertizări ori de câte ori oamenii se află în pericol.
  • Dacă ulterior se constată că avertizarea meteorologilor a fost mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în realitate, asta e o altă chestiune.
ADVERTISING

Ce spuneau însă "specialiştii"

Problema e că "specialiştii" nu au vorbit despre niciun ciclon, au dat doar coduri galbene şi portocalii, care nu sunt neobişnuite pentru un episod brusc de toamnă autentică. Ba chiar au dezminţit că vine furtuna Ashley.

Iată ce spunea directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, pe 26 septembrie:

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă”.

ADVERTISING

Serviciile meteo din Europa stabilesc în avans o listă de nume pentru furtunile care îndeplinesc criterii stricte, precum intensificări puternice ale vântului, care duc la rafale de peste 150 km/h și cantități masive de precipitații, care pot genera inundații.

„Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley", a subliniat directorul executiv al ANM.

Florinela Georgescu a explicat atunci că sunt două furtuni active deasupra Atlanticului, însă ele se îndreaptă spre nordul Europei și nu afectează direct România.

ADVERTISING

Şi iată cum se exprima panicard ministrul Fechet pe 29 septembrie:

"Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată astăzi, la noapte și mâine, de acest ciclon, Ashley.

Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii".

Vorbim de acelaşi ministru care s-a plimbat cu elicopterul ca să pândească viitura de pe Dunăre. Nici aceea nu a mai venit aşa mare cum s-a speriat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇