Vin ploi abundente și vânt puternic, Autostrada Soarelui ar putea fi inundată. Nu e ciclonul Ashley

Vin ploi abundente și vânt puternic, Autostrada Soarelui ar putea fi inundată. Nu e ciclonul Ashley
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După vremea frumoasă și temperaturile foarte ridicate de care ne bucurăm zilele acestea, din weekend se răcește accentuat și revin ploile puternice.

De sâmbătă noaptea și până luni, va ploua în mare parte a țării, iar cele mai afectate zone ar fi în sud și în Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste regiuni, ploile vor aduce cantități mari de apă, care ar putea depăși 70-80 l/mp, izolat chiar și mai mult.

Ploile vor fi însoțite și de vânt puternic, mai ales în estul și sudul țării.

Și nu este vorba despre furtuna Ashley, așa cum s-a vehiculat până acum, inclusiv în presa internațională. Directorul executiv al Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat pentru Digi24 că acest ciclon nu s-a format încă.

ADVERTISING

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă”, a declarat Florinela Georgescu.

Ea a explicat că serviciile meteorologice din Europa stabilesc în avans o listă de nume pentru furtunile care îndeplinesc criterii stricte, precum intensificări puternice ale vântului, care duc la rafale de peste 150 km/h și cantități masive de precipitații, care pot genera inundații.

„Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley, a subliniat directorul executiv al ANM.

ADVERTISING

Florinela Georgescu a explicat că în prezent sunt două furtuni active deasupra Atlanticului, însă ele se îndreaptă spre nordul Europei și nu afectează direct România.

Totuși, ploile și intensificările de vânt așteptate în România în weekend sunt cauzate de un front atmosferic rece asociat acestor furtuni și se suprapun cu perioada în care este așteptată viitura de pe Dunăre.

Autostrada Soarelui ar putea fi inundată

Specialiștii de la Apele Române, citați de Antena3, trag un semnal de alarmă și spun că în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, ca la inundațiile din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub apă. Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.

ADVERTISING

Viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.

Situația este delicată mai ales că sunt diguri de apărare de pe Dunăre care sunt slăbite.

Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără autoritate de siguranță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇