Un proiect ambițios: În câțiva ani, oamenii ar putea locui și munci în adâncul oceanelor

Un proiect ambițios: În câțiva ani, oamenii ar putea locui și munci în adâncul oceanelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O companie britanică vrea să mute oamenii sub apă. Planul său are la bază un habitat subacvatic numit sistemul Sentinel, care ne-ar permite să locuim și să lucrăm la adâncimi de 200 de metri, timp de până la o lună.

DEEP, care activează în domeniul tehnologiei oceanice, a cumpărat un fost centru de scufundări dintr-o mină inundată de lângă Bristol, Marea Britanie, pe care îl folosește ca centru de cercetare și campus, notează CNN.

Sistemul Sentinel este compus din module interconectate și poate fi utilizat pentru scopuri variate, de la colectarea de date despre chimia oceanelor până la excavarea epavelor istorice. Habitatul este scalabil și poate fi configurat în diferite forme, putând fi folosit atât pentru o misiune de șase persoane, cât și pentru o stație de cercetare de 50 de persoane.

ADVERTISING

Compania își propune să asigure prin acest sistem o prezență umană permanentă sub apă, așa cum Stația Spațială Internațională (ISS) a permis oamenilor să trăiască și să lucreze în spațiu începând cu anul 2000.

Recent, DEEP a anunțat un precursor al sistemului Sentinel, un habitat subacvatic mai mic pe care compania îl va folosi pentru a dezvolta Sentinel.

Este vorba de Vanguard, un habitat de 12 metri pe 7,5 metri, cu suficient spațiu pentru ca trei persoane să rămână sub apă până la o săptămână. Acesta va fi gata să intre în apă în campusul DEEP din Marea Britanie la începutul anului 2025.

Habitatul pilot ar putea fi folosit pentru misiuni de salvare, cum a fost cea din august pentru supraviețuitorii iahtului care s-a scufundat lângă Sicilia, a spus Sean Wolpert, președintele DEEP, pentru CNN.

ADVERTISING

Nava s-a scufundat la o adâncime de 50 de metri, iar scafandrii au putut rămâne sub apă doar aproximativ 12 minute înainte de a reveni la suprafață. Un habitat subacvatic plasat pe fundul mării, în apropierea epavei, ar fi putut servi drept bază pentru scafandri, a sugerat Wolpert.

Modulele Sentinel vor fi imprimate 3D de un grup de șase roboți, folosind oțel întărit cu un superaliaj pe bază de nichel, numit Inconel, care poate rezista în condiții extreme și a fost folosit în componente pentru navete spațiale și rachetele SpaceX.

ADVERTISING

În funcție de presiunea la care operează, sistemul Sentinel poate fi accesat printr-un submarin, care se cuplează cu habitatul, ori scafandrii pot intra printr-o deschidere situată la baza habitatului.

O baliză de suport la suprafață va fi echipată cu o interfață Starlink pentru conectivitate, iar habitatul va fi alimentat cu surse regenerabile, cum ar fi turbine eoliene și panouri fotovoltaice aflate la suprafață.

Dacă totul merge conform planului, Sentinel va fi gata până în 2027, iar Wolpert, deși recunoaște că va fi ”foarte dificil”, speră să vadă desfășurate astfel de habitate în locuri din întreaga lume.

Potrivit lui Wolpert, compania este implicată în discuții avansate cu mai multe organizații și guverne.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇