“Grădina lui Nemo”, ferma subacvatică ce pare desprinsă din filmele SF

“Grădina lui Nemo”, ferma subacvatică ce pare desprinsă din filmele SF
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un peisaj ca desprins din literatura de anticipaţie poate fi găsit în largul coastei localităţii italiene Noli. Găsim aici, ancorate de fundul mării, o serie de bule transparente în interiorul cărora se zăresc plante cultivate de obicei pe uscat. Este vorba de un experiment al cărui obiectiv este acela de a testa în ce măsură serele subacvatice pot reprezenta o alternativă la metodele convenţionale, cu un consum mare de apă şi de energie, de a cultiva plante.  

Amplasate la aproximativ 10 metri sub apă, cele nouă “biosfere” din plastic care formează “Grădina lui Nemo” sunt prevăzute cu echipament hidroponic, seminţe de plante, ventilatoare pentru circularea aerului şi senzori care transmit wireless, către un turn de control central, informaţii legate de umiditate, temperatură şi compoziţia aerului. Un astfel de dom are o capacitate de aproximativ 2.000 de litri de aer.

ADVERTISING

Fiecare este ca “o staţie spaţială în miniatură”, spune Sergio Gamberini, iniţiatorul proiectului şi CEO al unei companii care produce echipamente pentru scufundări, pentru National Geographic.

Potrivit lui Gamberini, o astfel de soluţie ar putea ajuta ţările de coastă aride să beneficieze de culturi mai mari fără să consume resurse pentru desalinizarea apei necesare pentru irigat.

Ce s-a constat până acum în cadrul experimentului este faptul că plantele cresc diferit la adâncime. De exemplu, busuiocul cultivat aici conţine mai multă clorofilă, o cantitate mai mare de antioxidanţi şi un amestec diferit de uleiuri esenţiale în comparaţie cu busuiocul cultivat la suprafaţă. Pe lângă busuioc, mai cresc în Grădina lui Nemo roşii, bame, fasole, păstăi, dar şi flori.

ADVERTISING

Condensul care se formează pe pereţii domurilor atunci când sunt încălzite de soare este colectat şi folosit pentru a uda plantele.

Sub fiecare structură există o platformă prin care membrii echipei pot intra pentru a verifica plantele şi pentru a le culege pe cele ajunse la maturitate.

Cât priveşte impactul fermei asupra mediului, până acum el ar fi unul pozitiv. Asemenea unui recif de corali artificial, Grădina lui Nemo pare să atragă vieţuitoare marine în jurul său.

NEMO'S GARDEN 2020 - UNDERWATER TOUR

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇