BEC simplifică procedura de vot pentru persoanele cu probleme de sănătate

BEC simplifică procedura de vot pentru persoanele cu probleme de sănătate

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o decizie care facilitează accesul la vot pentru persoanele cu probleme de sănătate sau invalidități la alegerile parlamentare din 2024, prin intermediul urnei speciale.

Conform deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu poate merge la sediul secției de votare organizată în țară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reședința în circumscripția electorală din țară în care se află secția de votare.

ADVERTISING

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.

Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.

ADVERTISING

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu:

  • numele, prenumele,
  • codul numeric personal,
  • domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz),
  • adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei,
  • seria și numărul actului de identitate,
  • numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
ADVERTISING

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; "din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇