Guvernul își face laborator de inovare digitală, în care funcționarii să-și testeze ideile. Marile semne de întrebare

Guvernul își face laborator de inovare digitală, în care funcționarii să-și testeze ideile. Marile semne de întrebare

Guvernul României caută firme care să-i creeze un laborator pentru inovare digitală.

Acest laborator ar fi spațiul în care funcționarii cu inițiativă să își testeze soluții inovatoare, care apoi să îmbunătățească întreaga administrație.

Bani sunt destui, din PNRR. Dar, totuși, ceva lipsește.  

Despre ce este vorba a explicat expertul în e-guvernare Andrei Nicoară, invitat la podcastul Digital Shift.  

„Laboratorul de inovare guvernamentală este, din perspectiva mea, o mare oportunitate.

Este o idee care vine din zona Organizației Economiei pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD). E începută și construită cu sprijinul OECD.

Această idee ar trebui să exploateze acea resursă de schimbare din interiorul administrației publice, care în acest moment este blocată la nivelul instituției de probleme... umane, hai să zicem așa.

Să presupunem că șeful unei instituții are 50 și ceva de ani și e în funcție de 2 decenii. Vine un tânăr mai pregătit cu IT-ul, cu diverse soluții și spune «Șefu’, uite, am o idee! Hai să schimbăm totul, să facem lucrurile altfel!»

ADVERTISING

Cum credeți că va fi primit tânărul respectiv? Va fi trimis la plimbare, în cel mai bun caz. Dar i s-ar putea spune că face pe nebunul, că se dă deștept și alte lucruri de acest gen ...

Ei bine, laboratorul de inovare este un loc în care tânărul respectiv poate să vină în calitatea lui de funcționar public, să spună «Uitați, în domeniul meu, lucrurile se întâmplă în felul ăsta. Eu cred că s-ar putea face și altfel. Voi, ceilalți membri ai laboratorului, ce părere aveți?»

Cu sute sau chiar mii de funcționari înscriși în acest laborator, poate veni cineva cu o idee chiar mult mai bună decât concepuse respectivul tânăr, în instituția lui.

Sau poate că ceilalți membri vor valida ideea tânărului respectiv. Iar acesta se va putea întoarce la șeful lui cu o idee validată de un colectiv care funcționează sub coordonarea Secretarului General al Guvernului (SGG).  

ADVERTISING

Și poate că șeful respectiv încă o să mai aibă niște nervi. Dar nu va mai putea trimite transformarea digitală la plimbare, atât de ușor.

Și nici nu e vorba doar de transformare digitală. Poate să fie orice fel de evoluție, de inovare în funcționare a administrației publice.

De asta spun că este un instrument potrivit, dar este un instrument care trebuie să aibă sponsori”, a declarat Andrei Nicoară, la Digital Shift.

„Greii” ar trebui să încurajeze schimbarea

L-am întrebat pe Andrei Nicoară dacă un astfel de laborator de inovare este scump. Și de ce este nevoie de sponsori.

„Nu, nu despre sponsori monetari vorbim. Ci despre sponsori politici.

Cum spuneam, laboratorul de inovare a început cu sponsorizarea OECD, fapt care l-a adus în atenția Secretariatului General al Guvernului.  

Numai că proiectul respectiv cu OECD-ul avea o anumită finalitate. A fost privit mai degrabă ca o etapă necesară pentru noi, pentru a adera la OECD.

ADVERTISING

Ce trebuie să facă laboratorul de inovare este să reușească să atragă atenția unor grei ai statului care să vină și să spună «Da, măi, copii! E bine că se întâmplă lucrul acesta. Nu mă bag eu peste voi, dar când ajungeți la o concluzie, veniți și îmi povestiți că poate e ceva bun din toată povestea!».

Nu se întâmplă. Și ar fi trebuit să se întâmple deja. Cât de pregătiți suntem pentru un astfel de laboratorul de inovare?

Nu există răspuns în alb și negru. Gradul nostru de pregătire e aliniat la gradul de prețuire a meritocrației profesionale în administrația publică și în partidele politice...  

Nu spun că nu poți să găsești un sponsor. Spun doar că în șase luni nu a apărut niciunul”, a declarat Andrei Nicoară.

De câți bani e nevoie și cine face infrastructura IT

„Laboratorul de inovare are - ca orice acțiune - cheltuieli de capital și cheltuieli operaționale.

Cheltuiala de capital este pentru o platformă pentru că lucrăm. Pentru că activitatea se va desfășura, în principal, online.  Sigur că va fi nevoie de niște evenimente face-to-face.

Dar, în esență, va fi un fel de forum cu acces controlat și cu foarte bună moderare.

Pentru această platformă IT, există bani din PNRR. Este o licitație publică lansată”, a precizat expertul în e-guvernare Andrei Nicoară.

Licitația lansată de SGG a fost publicată în Sicap pe 13 iunie 2024. Are o valoare de 1.662.000 lei. Iar în perioada de depunere a ofertelor, s-a înscris o singură asociere de firme. Detalii despre procedură puteți găsi aici.

„Am avut o surpriză foarte neplăcută. Deși în platformă există o zonă de AI, care este o tehnologie modernă, nu au venit alți ofertanți decât o singură asociere din 2 firme de apartament.

Laboratorul de inovare, chiar dacă este numai pentru administrația publică, în esență va rezolva probleme ale cetățenilor și ale companiilor.

Deci ar trebui să existe un dialog acolo și un interes și din exterior administrației pentru subiectul ăsta. Ce să zic ...  Nu toate lucrurile funcționează la nivelul societății românești cum credem noi că ar fi bine să funcționeze.

(...) Caietul de sarcini conține prima implementare de AI reală, cel puțin din Palatul Victoria. Este un sistem de clasificare.

Și avem cel puțin o companie românească, Zetta Cloud, care are un produs internațional.

Și caietul de sarcini nu e complicat, are 50 de pagini, nici măcar nu au fost contestații.

Am văzut niște cereri de clarificare, le urmăresc cu atenție subiectul. Erau chestii legate de prevederi contractuale, transferul de drepturi de autor, lucru de acest gen. Adică n-a fost o contestare de genul e o prevedere tehnică care este imposibilă sau irațională”, a mai declarat Andrei Nicoară.

Asocierea de firme care a depus ofertă la această procedură este formată din Graphit Innovation Factory SRL, deținută de Mihai Aurel Baloi, cu un număr mediu de 4 angajați, în 2023, potrivit listafirme.ro.

A doua firmă se numește  Seth Dynamics SRL, are un număr mediu de 2 angajați și este deținută de Mihai Emanuel Dănilă.

Perioada de depunere a ofertelor s-a încheiat. În cazul în care respectă cerințele minime, asocierea acestor 2 firme va crea infrastructura IT pentru laboratorul de inovare digitală al SGG.

Pentru mai multe detalii despre Digitalizarea României, ascultă integral episodul podcastului Digital Shift al cărui invitat este expertul în e-guvernare, Andrei Nicoară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇