Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar, la colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Capitală, că educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecţii acestui viitor.
Aflat alături de ministrul Educației, Ligia Deca, Iohannis le-a vorbit elevilor și profesorilor despre proiectul „România Educată”, afirmând că educația „se face privind spre viitor”.
”Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivaţi, care, sub îndrumarea profesorilor dedicaţi din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilităţi de leadership şi fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură şi de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionaţi de astronomie, film, robotică sau sport.
Aceste iniţiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învăţământul românesc pentru o educaţie care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulţi”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a subliniat că şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ.
”Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a precizat Klaus Iohannis.
- România Educată, de la proiect de țară la evaporarea moștenirii politice a lui Iohannis
- „România Educată“ bate la porți închise
El a avut un mesaj şi pentru părinţi.
”Sunteţi cei care le oferiţi sprijinul de care au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi în educaţia lor, să le fiţi alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor”, a declarat Klaus Iohannis.
Profesorilor le-a transmis că educaţia e face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul.
”Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.
Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor”, a declarat Klaus Iohannis.
El s-a referit şi la infrastructura şi dotările şcolare, precizând că există fondurile necesare pentur a continua modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea „şcolilor verzi”, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.