Ziua 929 Atac masiv cu drone la Kiev, rușii au ucis o fată în Nikopol. Zelenski vrea pace în această toamnă. Ajutor din Suedia

<span style="color:#990000;">Ziua 929</span> Atac masiv cu drone la Kiev, rușii au ucis o fată în Nikopol. Zelenski vrea pace în această toamnă. Ajutor din Suedia

Ziua 929 de război a început cu un nou atac masiv asupra Kievului, al cincilea din această lună. A durat mai mult de o oră, dar apărarea a reușit să distrugă toate dronele care s-au apropiat de capitală.

În cursul nopții Rusia a atacat Ucraina cu trei rachete și opt drone. Apărarea a doborât două rachete și șase drone. Celelalte ținte au dispărut de pe ecranele radarelor în urma bruiajului ucrainean.

O adolescentă a fost ucisă în urma bombardamentelor de artilerie asupra orașului Nikopol. Iar orașul Harkov a fost ținta unui atac cu bombe ghidate lansat de ruși în timpul nopții. Mai multe case și un garaj au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.

Pe front continuă atacurile trupelor ruse, mai ales în Pokrovsk, Kurahove și Torețk. Potrivit unui canal de analiză militară, rușii ar fi ocupat azi-noapte un sat din regiunea Donețk.

Conştient de lipsa perspectivelor favorabile pe front şi confruntat cu riscul scăderii ajutorului militar din partea unor aliaţi cheie, Volodimir Zelenski lucrează la o foaie de parcurs unilaterală care aspiră să pună capăt războiului în această toamnă. El pariază totul pe presiunea internaţională asupra Rusiei pentru a obţine pacea în condiţii acceptabile pentru Kiev, se arată într-o analiză EFE.

De cealaltă parte, Kremlinul nu respinge propunerea cancelarului german Olaf Scholz ca Rusia să participe la o viitoare conferinţă pentru pace, dar a subliniat că un asemenea demers este inutil, dacă nu este susţinut şi de SUA şi dacă nu implică negocieri directe între Moscova şi Kiev.

Până la conturarea păcii, Ucraina construieşte depozite subterane de muniţie, pentru a aproviziona armata cu arme în eventualitatea unor întârzieri ale livrărilor militare de la statele occidentale.

ADVERTISING

Iar Moscova obține mai mulți bani din petrol şi gaze, astfel că Ministerul Economiei şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2024 și 2025 privind aceste exporturi.

Situația pe front

  • Atac masiv cu drone la Kiev - Kievul a fost vizat în cursul nopţii de un al cincilea atac masiv de la începutul lunii septembrie, dar apărarea aeriană a distrus toate dronele care reprezentau o ameninţare pentru capitala ucraineană, relatează Ukrainska Pravda. „Al cincilea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii septembrie! Noaptea trecută, armata rusă a folosit din nou drone de atac, de tip Shahed, lansate din regiunea Kursk”, a anunţat şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko. „Dronele au lovit Kievul după miezul nopţii, în mai multe valuri”, a precizat oficialul. El a adăugat că raidul a durat mai mult de o oră. Toate dronele care ameninţau Kievul au fost distruse la periferia capitalei de către forţele şi mijloacele de apărare aeriană. Nu au existat distrugeri sau victime în oraş.
  • Drone și rachete distruse - Rusia a atacat Ucraina noaptea trecută cu trei rachete Kh-59/69 lansate din Kursk și Donețk și cu opt drone Shahed. Apărarea aeriană a doborât două rachete și șase drone. Două drone și una dintre rachete au dispărut de pe ecranele radarelor pe teritoriul ucrainean în urma bruiajului, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea a acționat în regiunile Kiev, Cerkasî, Sumî și Dnipropetrovsk.
  • Fată ucisă în Nikopol - O fată de 16 ani a fost ucisă în urma bombardamentelor de artilerie rusești asupra orașului Nikopol, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, scrie Ukrinform. Fata a fost scoasă de sub dărâmături de echipele de salvare, dar a suferit răni care i-au fost fatale. Alte trei persoane au fost rănite în atac. Atacul a vizat în principal zone rezidențiale, provocând distrugeri semnificative în rândul caselor oamenilor. Conform rapoartelor, armata rusă a tras aproape zece obuze.
  • Atac cu bombe ghidate în Harkov - Orașul Harkov a fost vizat, în timpul nopții, de un atac cu bombe ghidate lansat de ruși. Primarul Ihor Terehov a anunțat că o bombă a căzut în cartierul Kîivskîi și a avariat mai multe case, iar un garaj a luat foc, dar nu s-au înregistrat victime, relatează Ukrainska Pravda.
  • Rușii au luat un sat - Trupele ruse au ocupat satul Vodiane din regiunea Donețk, a transmis DeepState. Potrivit ultimelor informații obținute de acest grup de analiză militară de pe Telegram, rușii avansează spre localitatea Hrodivka.
  • Atacuri în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat 164 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene, cele mai multe fiind semnalate în sectoarele de front Pokrovsk, Kurahove și Torețk, a anunțat luni Statul Major al armatei ucrainene. Rușii au inițiat 73 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, lansând 94 de bombe cu ghidaj aerian și au folosit de 190 de ori sisteme de lansare multiplă a rachetelor (MLRS).
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Moscova își schimbă socotelile - Ministerul rus al Economiei şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2024 privind exporturile de petrol şi gaze, surse cheie de venituri bugetare, cu 17,4 miliarde de dolari faţă de estimarea anterioară, la 239,7 miliarde de dolari, datorită unei perspective mai bune de preţ. Potrivit unui document văzut de Reuters, exporturile ruseşti de ţiţei cresc la 239,9 milioane de tone (4,8 milioane de barili pe zi) în acest an, de la 238,3 milioane de tone în 2023. Ministerul se aşteaptă, de asemenea, ca preţul mediu al petrolului rusesc vândut pentru export să crească anul acesta la 70 de dolari pe baril, o revizuire în sus cu 5 dolari faţă de o estimare făcută în aprilie. Preţurile gazelor naturale au fost, de asemenea, revizuite în creştere, atât pentru vânzările din Europa, cât şi din China. Prognoza a fost crescută şi pentru 2025, la 236,5 miliarde de dolari, de la 226,2 miliarde de dolari în prognoza anterioară.
  • Avion prăbușit - Un avion ușor Alex-251 s-a prăbușit în timpul unui zbor de test în regiunea Moscova. Ambii piloți au murit, relatează Nexta.

Alte informații relevante

  • Zelenski urmărește terminarea războiului în această toamnă - Volodimir Zelenski lucrează la o foaie de parcurs unilaterală care aspiră să pună capăt război în această toamnă. El pariază totul pe presiunea internaţională asupra Rusiei, pentru a obţine pacea în condiţii acceptabile pentru Kiev, se arată într-o analiză EFE. Zelenski a dat detalii despre o agendă în care deocamdată cel mai solid element este aşa-numitul "plan pentru victorie", agendă pe care el a început să o împărtăşească cu partenerul său cheie, SUA. După cum a explicat atunci liderul de la Kiev, ideea lui este să predea documentul celor trei - Biden, Harris şi Trump - în luna septembrie. "Principalul punct al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului", a spus el. Unul dintre principalele atuuri pentru a realiza acest lucru va fi succesul operaţiunii Kursk. În paralel cu prezentarea acestui plan către partenerii săi, Kievul se pregăteşte să organizeze un al doilea Summit pentru Pace înainte de sfârşitul anului, la care se ia în calcul invitarea Rusiei, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în Elveţia, la summit-ul din iunie.
  • Rusia merge la negocieri - Kremlinul nu respinge propunerea cancelarului german Olaf Scholz ca Rusia să participe la o viitoare conferinţă pentru pace în Ucraina, dar a subliniat că un asemenea demers este inutil, dacă nu este susţinut şi de SUA şi dacă nu implică negocieri directe între Moscova şi Kiev. "Nu ştim nimic mai mult faţă de ceea ce a a relatat presa. Şi anume că un fel de plan este în lucru. Încă nu cunoaştem detaliile pe care le-ar implica. Noi nu respingem în avans niciun plan, dar trebuie să înţelegem despre ce este vorba", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, la conferinţa sa de presă zilnică.
  • Depozite subterane de muniție în Ucraina - Ucraina construieşte depozite subterane de muniţie pentru a aproviziona armata cu arme în eventualitatea unor întârzieri ale livrărilor militare de la statele occidentale, a spus Volodimir Zelenski la Forumul Economic Internaţional. „Construim depozite subterane pentru producţia de arme astfel încât militarii ucraineni să se poată apăra chiar şi când livrările de la partenerii noştri întârzie”, a spus Zelenski. Construirea depozitelor subterane va ţine armele şi departe de atacurile ruseşti.
  • Mini-Rusia din Serbia - Zeci de mii de ruşi au ajuns în Serbia încă din 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar prezenţa lor se simte puternic în Belgrad, oraș cu mai puţin de două milioane de locuitori, relatează Reuters. Ruşii au deschis în ţara adoptivă cluburi, grădiniţe sau cabinete medicale, cumpără alimente ruseşti din magazine ruseşti, formaţii, solişti şi comici ruşi le oferă spectacole, iar artiştii ruşi îşi expun lucrările în galerii deţinute de conaţionali. Detalii AICI
  • Reacția NATO după intrarea dronelor rusești în România - NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din weekend, dar spune că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei. „NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către Rusia. Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a scris pe X Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO.
  • Germania acuză spionajul militar rus - Agenţia de informaţii interne a Germaniei a avertizat că un grup de hackeri al Unităţii 29155 a serviciilor de informaţii militare ruse (GRU) a lansat atacuri cibernetice împotriva ţărilor NATO şi UE. Detalii AICI.
  • Dezvăluiri despre "planul de victorie" - Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul unei întâlniri cu o delegaţie a Congresului SUA pe care a avut-o în Italia, a discutat „anumite detalii” ale planului său de victorie pentru Ucraina, care va fi prezentat integral în această lună preşedintelui SUA Joe Biden, precum şi candidaţilor prezidenţiali Donald Trump şi Kamala Harris. "Şi vom prezenta toate etapele preşedintelui american Biden şi ambilor candidaţi prezidenţiali - Trump şi Harris - în întregime", le-a spus Zelenski compatrioţilor săi. Preşedintele ucrainean urmează să meargă luna aceasta în SUA, cu ocazia Adunării Generale a ONU. Totodată, el a mulţumit din nou României, care a decis să doneze Ucrainei un sistem Patriot.
  • Ajutor din Suedia - Suedia va trimite un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 443 de milioane de dolari, a anunţat ministrul Apărării, Pal Jonson. Noul pachet va include muniţie pentru vehicule de luptă de infanterie donate deja de Suedia, precum şi achiziţii care ar facilita un transfer de avioane de luptă Gripen în viitor. "Vrem să avem capacitatea de a dona avioane Gripen Ucrainei într-o eventuală etapă ulterioară", a declarat Jonson.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇