Putin le cere cercetătorilor ruși să creeze un tratament împotriva îmbătrânirii

Putin le cere cercetătorilor ruși să creeze un tratament împotriva îmbătrânirii

Oamenii de știință din Rusia au primit sarcina de a dezvolta tratamente împotriva procesului natural de îmbătrânire. Preocuparea lui Vladimir Putin pentru această temă nu este întâmplătoare.

Liderul de la Kremlin încearcă să combată prin toate mijloacele tendința de scădere a speranței de viață din Rusia.

În luna mai, Putin a anunțat că unul dintre obiectivele celui de-al cincilea său mandat de președinte a fost creșterea speranței de viață la 78 de ani până în 2030 și la 81 de ani până în 2036. El a anunțat atunci că își propune "să salveze 175.000 de vieți" până în anul 2030, notează Newsweek.

Potrivit datelor publicate în iulie de Biroul Federal de Statistică din Rusia (Rosstat), speranța medie de viață a scăzut în această țară între iulie 2023 și iunie 2024, ajungând la 73,24 de ani, adică la nivelul din 2017.

ADVERTISING

În acest context, departamentul de cercetare din cadrul Ministerului Sănătății a trimis o scrisoare institutelor de cercetare din Rusia prin care le cere specialiștilor să vină urgent cu propuneri care să contribuie la menținerea stării de sănătate a cetățenilor ruși, au anunțat luni publicațiile Meduza și Sistema.

Scrisoarea obținută de cele două publicații le cere doctorilor și experților să lucreze la dezvoltarea unor produse medicale care vizează reducerea îmbătrânirii celulare "folosind diverse metode".

De asemenea, sunt așteptate soluții pentru tratarea unor afecțiuni legate de înaintarea în vârstă, precum sarcopenia, care are ca rezultat pierderea musculară cauzată de îmbătrânire, astenia senilă, o slăbiciune fizică generalizată legată de bătrânețe, și osteoporoza, o tulburare sistemică a scheletului.

ADVERTISING

Savanților li se cere, totodată, să lucreze la dezvoltarea unor "noi neurotehnologii și produse medicale menite, printre altele, să prevină dezvoltarea unor tulburări cognitive și senzoriale", precum și introducerea unor "metode pentru corectarea sistemului imunitar pe baza identificării indicatorilor vitali ai îmbătrânirii".

Oamenii de știință ruși ar trebui să lucreze și la dezvoltarea de "noi metode și tehnologii medicale (inclusiv de dispozitive medicale) pe baza tehnologiei imprimării biologice".

Vicepremierul rus Tatiana Golikova a spus în mai că "tendințele demografice din ultimii ani generează noi provocări pentru sistemul de sănătate". Obiectivul principal al Rusiei este acum dezvoltarea de "zone avansate ale tehnologiei medicale" care vor crește speranța de viață a populației, a adăugat ea.

ADVERTISING

Un expert rus care a primit scrisoarea guvernului în iunie a spus că a fost surprins că specialiștilor li se cere să lucreze atât de rapid la așa ceva.

"Ni s-a cerut să trimitem urgent toate cercetările, iar scrisoarea a ajuns azi, să zicem, dar totul trebuia trimis ieri. Sincer să fiu, e prima oară în viața mea când am de-a face cu așa ceva - de obicei orice proiect național (…) este precedat de o serie de întâlniri cu participarea a diverși specialiști, un fel de dezbatere publică", a mărturisit acesta.

O sursă apropiată de Kremlin a spus pentru publicația americană că guvernul nu are fonduri pentru un proiect atât de amplu. "Toată cercetarea modernă inclusă într-un proiect național este destul de scumpă - necesită mulți bani, multe cheltuieli. Dezvoltarea unor noi medicamente costă miliarde, niciun proiect național nu poate gestiona așa ceva, mai ales acum", a spus aceasta. "Nu cred că vor reuși să pună repede laolaltă tot ce trebuie", a adăugat sursa.

Proiectul federal este susținut de Mihail Kovalciuk, fizician și membru al unui grup de elită apropiat de Kremlin. "El visează la viața eternă și la 'genomul rusesc'", a spus o sursă de la Kremlin.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇