Ziua 928 Drone ruse în România. Rusia se apropie de orașul strategic Pokrovsk. O dronă s-a prăbușit în Letonia. Scholz vrea pace

<span style="color:#990000;">Ziua 928</span> Drone ruse în România. Rusia se apropie de orașul strategic Pokrovsk. O dronă s-a prăbușit în Letonia. Scholz vrea pace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 928 de război este marcată de incidentul produs în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când cel puțin două drone rusești au pătruns în spațiul nostru aerian. Autoritățile române susțin că două avioane F-16 au fost ridicate de la sol și au urmărit una dintre drone până când aceasta a ieșit din spațiul aerian românesc, în timp ce o a doua dronă ar fi căzut lângă localitatea Periprava.

În schimb, ucrainenii susțin că a fost vorba de un grup de drone rusești, care ar fi intrat în județul Tulcea până la Lacul Razim. Populația din Tulcea și Constanța a primit mesaje RO-Alert în jurul orei 2 noaptea.

MAE român a protestat, acuzând Rusia de escaladarea iresponsabilă a situației de securitate, în timp ce premierul Ciolacu a spus că nu au fost probleme deosebite și astfel de incidente vor mai fi, că „asta e”.

De asemenea, am aflat că o dronă rusească s-a prăbușit în Letonia, sâmbătă, în apropierea oraşului Rezekne, aflat la circa 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia. Drona a intrat dinspre Belarus.

Pe front, Ucraina s-a confruntat cu atacuri susținute din partea Rusiei. Cel puțin 23 de drone și patru rachete au vizat mai multe regiuni ucrainene, provocând moartea a 11 persoane și rănirea a altor 32.

Iar Rusia revendică ocuparea unei localităţi din estul Ucrainei, unde îşi continuă înaintarea apropiindu-se din ce în ce mai mult de oraşul strategic Pokrovsk. Localitatea Novohrodivka este situată la aproximativ douăzeci de kilometri de Pokrovsk, un important nod logistic pentru armata ucraineană.

Am mai aflat că SUA au trecut printr-o spaimă nucleară în toamna anului 2022, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina. Dezvăluirile au fost făcute chiar de şeful Agenţiei, William Burns care, totuși, susține că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidaţi de ameninţările Kremlinului.

ADVERTISING

Iar cancelarul german Olaf Scholz crede că a venit momentul intensificării eforturilor diplomatice pentru a ieși din această situație de război și a ajunge „rapid” la pace.

Incident în România

Un incident care a implicat România a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Ucraina susține că un grup de drone rusești a intrat, azi-noapte, în spațiul aerian al României, în județul Tulcea, până pe Lacul Razim. Ministerul Apărării confirmă că a ridicat două aeronave F-16, care au monitorizat o dronă rusească. Tot ucrainenii susțin că dronele rusești au părăsit teritoriul României, fără a fi doborâte, după circa 40 de minute, în timp ce MApN spune că una dintre drone ar fi căzut lângă localitatea Periprava și o caută. Detalii AICI.

Două mesaje R0-Alert au fost transmise, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:20, respectiv 2:38, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.

Nu au fost înregistrate apeluri la 112 sau alte incidente.

Autoritățile române au informat că țin legătura permanent cu structurile aliate, iar MAE român a acuzat Rusia de escaladarea iresponsabilă a situației de securitate.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu au fost probleme deosebite și astfel de incidente vor continua, „asta este”.

„Am vorbit azi-noapte cu domnul ministru, am vorbit și azi-dimineață cu domnul ministru, la cafea, cum era normal. Nu au fost probleme deosebite pe teren, vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, avem un război la granița cu România”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISING

O dronă rusească s-a prăbușit și în Letonia

Tot astăzi, am aflat că o dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia.

„În prezent, serviciile responsabile, inclusiv Poliţia, continuă investigarea circumstanţelor incidentului, dar conform datelor preliminare este vorba despre un vehicul aerian militar fără pilot al Federaţiei Ruse şi, conform informaţiilor Forţelor Armate Naţionale, a intrat spaţiul nostru aerian dinspre Belarus", se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul leton al Apărării, citat de EFE.

Şefa diplomaţiei letone, Baiba Braze, a scris pe reţeaua socială X că un reprezentant al ambasadei Rusiei la Riga a fost convocat luni la Ministerul de Externe.

„Am informat aliaţii, NATO şi liderii UE asupra acestui incident. Războiul Rusiei în Ucraina ne obligă să rămânem vigilenţi. Un incident similar s-a petrecut astăzi în România. Suntem vigilenţi, hotărâţi şi examinăm paşii următori în mod raţional, cu implicarea aliaţilor noştri', a completat ministrul Baiba Braze.

Potrivit Ministerului Apărării leton, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spaţiul aerian al Letoniei, au monitorizat deplasarea acesteia şi au determinat locul în care aparatul s-a prăbuşit. Declaraţia acestui minister insistă şi asupra faptului că spaţiul aerian leton este de asemenea spaţiu aerian NATO.

Ce se întâmplă pe front

  • Atacuri cu drone și rachete - În noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât 15 drone de tip Shahed din cele 23 lansate și o rachetă ghidată Kh-59. Alte două drone rusești au fost „pierdute” pe teritoriul ucrainean. Dronele au fost lansate din regiunea Kursk și de pe Capul Chauda din Crimeea ocupată de Rusia. Patru rachete Kh-59 au fost lansate din regiunea Belgorod. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Odesa, Harkiv și Dnipropetrovsk.
  • Zeci de morți și răniți - Ultimele atacuri aeriene rusești în Ucraina, de sâmbătă noaptea, au dus la moartea a 11 persoane și la rănirea altor 32, informează autoritățile ucrainene, citate de The Kyiv Independent. În regiunea Donețk, trei persoane au fost ucise în orașul Kostiantynivka, satul Petrivka și în Shcherbynivka și cel puțin 11 au fost rănite. În regiunea Sumî, forțele ruse au atacat comunitatea Hlukhiv cu drone, bombe ghidate și sisteme de rachete cu lansare multiplă, rănind un bărbat. Alte atacuri în Sumî s-au soldat cu 2 morți și 4 răniți. În districtul Kupiansk din regiunea Harkiv, două femei, de 73 și 81 de ani, au fost ucise, iar alte cinci persoane, inclusiv un copil, au fost rănite. În regiunea Herson, 19 localități au fost atacate de forțele ruse. O persoană a fost ucisă, alte nouă au fost rănite. În regiunea Dnipropetrovsk, comunitățile Myrove și Marhanets din districtul Nikopol au fost lovite de artilerie rusă, ucigând o femeie de 76 de ani și rănind alte două.
  • Evacuare sub ochii dronelor - Ukrinform relatează că la Hirnyk (regiunea Donețk), Poliţia a evacuat două familii cu copii sub privirile dronelor inamice. Echipajul de Poliţie a evacuat două familii de pe linia frontului: pe Violetta, în vârstă de patru ani, şi pe mama ei şi o familie mare, cu cinci copii: patru fete şi un băiat de doi ani. În acest timp, o dronă inamică a zburat deasupra vehiculelor de evacuare, ameninţând să lovească în orice secundă. Poliţia a băgat persoanele într-o maşină blindată şi a plecat. Familia şi-a luat şi câinii de companie. Acum, copiii şi părinţii lor se află într-un loc sigur. În regiunea Doneţk se mai află circa 376.000 de civili.
  • Localitate revendicată de Rusia - Armata rusă a revendicat duminică ocuparea unei localităţi din estul Ucrainei, unde îşi continuă înaintarea apropiindu-se din ce în ce mai mult de oraşul strategic Pokrovsk, informează AFP. Forţele ruse "au eliberat localitatea Novohrodivka" din regiunea Doneţk, potrivit Ministerului rus al Apărării. Localitatea, care avea peste 14.000 de locuitori înainte de începerea războiului, este situată la aproximativ douăzeci de kilometri de Pokrovsk, un important nod logistic pentru armata ucraineană. Pokrovsk este de câteva săptămâni ţinta trupelor ruseşti care se apropie din ce în ce mai mult.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la Belgorod - În urma unui atac aerian nocturn al Ucrainei, în regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, trei civili, inclusiv doi copii, au fost răniţi, a declarat pe Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii, citat de Reuters. El a spus că două case au fost distruse şi peste 15 clădiri în total au fost avariate. Ministerul rus al Apărării susține că a distrus peste noapte două drone lansate de Ucraina deasupra Belgorodului.

Alte informații relevante

  • Spaimă nucleară - SUA au trecut printr-o spaimă nucleară în toamna anului 2022, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina, a dezvăluit sâmbătă şeful Agenţiei, William Burns. Totuși, el susține că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidaţi de ameninţările Kremlinului cu escaladarea nucleară şi ar trebui să ia în considerare să permită utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune de către Ucraina în interiorul Rusiei. Detalii AICI.
  • Blinken, la Londra - Secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu şi Ucraina, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, înaintea unei vizite a premierului britanic, Keir Starmer, în Statele Unite, notează AFP. Statele Unite şi Regatul Unit au cooperat strâns în majoritatea problemelor internaţionale şi democraţii sunt consideraţi istoric mai apropiaţi de Partidul Laburist decât de conservatori.
  • Creștere a rezervelor valutare - Rezervele valutare ale Ucrainei au ajuns la 42,3 miliarde de dolari la 1 septembrie, fiind mai mari comparativ cu cele de la începutul lunii august, relatează Reuters. Rezervele valutare au crescut cu 13,7% în ultima lună. O astfel de dinamică a fost determinată de intrările mari de fonduri din partea partenerilor internaţionali, care au depăşit vânzările nete în valută (ale băncii) şi rambursările datoriilor în valută ale Ucrainei.
  • Aderarea Ucrainei la UE - Portugalia pledează pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și îndeamnă blocul comunitar să înceapă pregătirile necesare pentru acest proces, potrivit The Kyiv Independent, care citează Bloomberg. Ministrul de externe portughez, Paulo Rangel, a declarat într-un interviu acordat la Forumul Ambrosetti, desfășurat la Lacul Como, în nordul Italiei, că țara sa vrea extinderea Uniunii Europene și este dispus să se implice. Rangel a subliniat că potențiala aderare a Ucrainei va avea nevoie de reforme financiare și instituționale care trebuie începute imediat.
  • Zelenski își reface echipa -Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit duminică pe fostul ministru al producţiei de armament Oleksandr Kamîşin în funcţia de consilier extern pentru probleme strategice și pe Viktor Mîkita, guvernatorul regiunii occidentale Zakarpattia, în funcţia de adjunct al şefului biroului său pentru supravegherea regiunilor, relatează Reuters. Oleksandr Kamîşin, care a fost ministru al industriilor strategice şi a supervizat producţia de armament, a demisionat săptămâna trecută ca parte a unei remanieri masive a guvernului ucrainean. Duminică, Zelenski a luat mai multe măsuri pentru a-şi reseta echipa şi a publicat mai multe decrete privind noile numiri din biroul său.
  • Scholz vrea pace - Cancelarul german Olaf Scholz a estimat, într-un interviu acordat duminică postului ZDF, că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina, adăugând că în discuţiile recente cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ei au fost de acord asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, relatează agenţiile Reuters şi AFP. „Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace", a apreciat cancelarul Scholz. El se află într-un moment tensionat pe plan intern, după ce toate cele trei formaţiuni din coaliţia sa de guvernare au suferit înfrângeri severe în alegerile regionale săptămâna trecută.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇