Vara 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă. Ar putea fi și mai rău

Vara 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă. Ar putea fi și mai rău

Oamenii de știință au confirmat că vara aceasta a doborât recordurile globale de căldură pentru al doilea an consecutiv, ceea ce ar putea face ca 2024 să fie cel mai fierbinte an din istorie.

Datele prezentate vineri de Copernicus, serviciul european privind schimbările climatice, arată că iunie-august este cea mai călduroasă perioadă de când au început înregistrările în 1940, potrivit France24.

Iar asta se întâmplă deoarece schimbările climatice cauzate de om continuă să crească temperaturile și vremea extremă, au spus oamenii de știință.

ADVERTISING

Temperaturile din iunie, iulie și august au avut o medie de 16,8 grade Celsius, potrivit Copernicus. A fost cu 0,03 grade Celsius mai mult decât vechiul record din 2023.

Înregistrările Copernicus datează din 1940, dar înregistrările americane, britanice și japoneze, care încep la mijlocul secolului al XIX-lea, arată că ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte de când au fost efectuate măsurători regulate.

ADVERTISING

Lunile august din 2024 și 2023 au fost cele mai fierbinți luni august la nivel global, cu 16,82 grade Celsius. Pentru că iunie 2024 a fost mult mai fierbinte decât iunie 2023, această vară a fost, în ansamblu, cea mai toridă, a spus directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

„Ceea ce indică aceste cifre este modul în care criza climatică se abate asupra noastră”, a spus Stefan Rahmstorf, un cercetător în domeniul climei la Institutul de Cercetare Climatică din Potsdam, care nu a făcut parte din cercetare.

ADVERTISING

Până luna trecută, Buontempo, la fel ca alți oameni de știință, nu știa dacă 2024 va doborî recordul stabilit anul trecut, mai ales pentru că august 2023 a fost mult mai cald decât media. Dar apoi august 2024 a egalat luna august 2023, făcându-l pe Buontempo „destul de sigur” că anul acesta va ajunge cel mai fierbinte din istorie.

„Pentru ca 2024 să nu devină cel mai cald an înregistrat vreodată, trebuie să vedem o răcire foarte mare în următoarele câteva luni, ceea ce nu pare probabil în acest stadiu”, a spus Buontempo.

Acestea nu sunt doar cifre dintr-o carte cu recorduri, ci trag un semnal de alarmă că vremea dăunează oamenilor, au spus cercetătorii climatici.

„Cu valuri de căldură mai lungi și mai severe vin și secete mai severe în unele locuri și ploi mai intense și inundații în altele. Schimbările climatice devin prea evidente și prea costisitoare pentru a fi ignorate”, spun cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇