Recorder: Mitul Nicolae Ciucă - eroul de la Nassiriya, demontat

Recorder: Mitul Nicolae Ciucă - eroul de la Nassiriya, demontat

Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale, și batalionul pe care acesta îl conducea, Scorpionii Roșii, nu au fost direct implicați în luptele din Irak, deși Ciucă și-a construit de-a lungul timpului imaginea de „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”.

Dezvăluirile sunt făcute de doi generali italieni și alte persoane intervievate în cadrul unei investigații Recorder. Informațiile vin și în contextul în care Nicolae Ciucă urmează să își lanseze o carte despre cariera lui militară, care cuprinde și relatări din perioada petrecută în Irak (2004).

Ce știam despre „eroul de la Nassiriya”

De-a lungul anilor, pe site-uri și în emisiuni de mare audiență, Nicolae Ciucă a fost numit drept „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”. În niciun moment Nicolae Ciucă nu a contrazis aceste prezentări elogioase, scrie Recorder.

ADVERTISING

Astfel, mitul „eroului de la Nassiriya” a devenit element biografic al politicianului Nicolae Ciucă și unul dintre principalele argumente pentru numirea sa în funcția de prim-ministru.

Și acum, reputația ostașului Ciucă este din nou invocată pentru a-l propune pentru cea mai înaltă poziție în stat. Eroul de la Nassiriya vrea să devină președintele României.

Faptele de arme pe care s-a construit această fulminantă carieră politică s-ar fi petrecut în urmă cu două decenii, în prima jumătate a anului 2004.

România tocmai intrase în NATO și trimitea în Irak un contingent de peste 400 de militari din Batalionul de Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuți și ca „Scorpionii roșii”. La comanda acestora se afla un locotenent-colonel pe nume Nicolae Ciucă.

Ce spun cei care au participat la luptele din Nassiriya sau au fost în zonă

La 20 de ani distanță, jurnaliștii Recorder au vorbit cu câțiva dintre cei care au participat în mod direct la operațiunile din Irak, printre care doi generalii italieni care au condus cele mai importante operațiuni din acea perioadă și cărora li se subordona contingentul lui Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

De asemenea, au discutat și cu o parte dintre românii care au participat la misiunea din 2004 din Irak și au consultat arhivele celor mai importante ziare ale vremii.

Iată reportajul Recorder:

Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia

Potrivit celor doi generali italieni citați de Recorder, militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya.

„Avem o restricție națională, nu pot intra în Nassiriya”, i-ar fi spus Nicolae Ciucă la acel moment unuia dintre generalii italieni.

În consecință, generalul italian Gian Marco Chiarini, comandant al trupelor din Irak, i-a transmis lui Nicolae Ciucă să formeze un flanc defensiv, astfel încât să intercepteze pe oricine vine dinspre Suq al Shuyukh și să protejeze astfel regimentul trimis să acționeze în Nassiriya.  

Astfel, batalionul condus de Nicolae Ciucă nu a fost implicat în lupta din 6 aprilie, dar a apărat partea dreaptă a flancului.

ADVERTISING

Ceea ce a fost un lucru important, spune generalul Italian.

„Am apreciat foarte mult ceea ce au făcut pe 6 aprilie, acoperindu-mi flancul. Asta e sigur. Nimeni nu ne hărțuia din direcția aceea. Și sunt mulțumit cu asta. Dar, desigur, ei nu au fost implicați în lupta din 6 aprilie”, declară generalul Gian Marco Chiarini, în discuția cu Recorder. 

Un alt moment relevant este relatat de un polițist militar, Roberto Cremene. Și el spune că batalionul condus de Nicolae Ciucă nu a participat direct la luptele din Nassiriya, ci militarii români doar patrulau în afara orașului.

Mai mult, Roberto Cremene declară că a existat un moment, în care polițiștii militari erau prinși într-o ambuscadă și au cerut ajutorul militarilor români, dar aceștia au refuzat să intervină.  

„Am primit misiunea de a merge în oraș, pentru a face o patrulă. Am fost prinși într-o ambuscadă. 24 de persoane am rămas blocate în Libeccio, în vechea bază.

Sub comanda domnului maior, pe care îl aveam atunci de la București, am cerut sprijinul „Scorpionilor roșii”, să vină să ne ajute să evacuăm zona.

Domnul Ciucă, cu batalionul lui, a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare, până nu primește aprobare din România”, a declarat pentru Recorder Roberto Cremene.

Militarii români nu au venit să ajute. În final, polițiștii militari au primit ajutorul trupelor din Italia și Portugalia și au fost evacuați în siguranță.

Citește investigația completă publicată de Recorder. 

Luptele din Nassiriya, piesă importantă în campania electorală a lui Nicolae Ciucă

Pe lângă cartea care urmează să apară și care a fost construită în jurul faptelor de arme ale generalului devenit om politic, șef de partid și candidat la prezidențiale, participarea șefului PNL în luptele din Afganistan și Irak este o piesă importantă în campania electorală a acestuia.

Chiar astăzi, prezidențiabilul PNL a publicat pe rețelele sociale un videoclip în care își promovează cartea „În slujba țării”.

În slujba Țării

În curând…#ÎnslujbaȚării #OnoareȘiCredință #pentruRomânia

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Miercuri, 4 septembrie 2024

Clipul conține filmări din timpul misiunilor în Afganistan și Irak și este menționată participarea lui Ciucă în bătălia de la Nassiriya, încununată de decorarea generalului de către SUA.

Nicolae Ciucă a participat la mai multe misiuni militare în Irak, Afganistan sau Bosnia.

El a fost comandat, din februarie 2001, al Batalionului 26 de Infanterie „Neagoe Basarab" (cunoscut și ca „Scorpionii roșii”).

Batalionul a participat între 2002 și 2003 la misiunea militară Enduring Freedom din Afganistan și, în 2004, la misiunea Ancient Babylon din Irak.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇