Patronul Telegram a ieșit din arest, pe o cauțiune de 5 milioane de euro. Pavel Durov nu are voie să plece din Franța

Patronul Telegram a ieșit din arest, pe o cauțiune de 5 milioane de euro. Pavel Durov nu are voie să plece din Franța

Măsura de arest preventiv în cazul şefului Telegram a fost ridicată miercuri după-amiază, iar Pavel Durov a fost inculpat după ce a fost audiat de justiţia franceză.

I s-a impus ”interdicţia de a părăsi teritoriul francez”, relatează BFMTV.

CNN scrie că Durov trebuie să rămână în țară sub supraveghere judiciară, cu o cauțiune stabilită la 5 milioane de euro și este obligat să se prezinte la secția de poliție franceză de două ori pe săptămână.

Arestul preventiv al lui Pavel Durov, care poate dura până la 96 de ore, fusese prelungit până miercuri.

Miliardarul rus în vârstă de 39 de ani a fost reţinut sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, din nordul Parisului. Pavel Durov tocmai sosise din Baku, Azerbaidjan, şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde planificase să ia cina.

ADVERTISING

Potrivit Le Canard enchaîné, publicaţie franceză de investigaţii, Pavel Durov le-ar fi spus poliţiştilor care l-au ridicat la coborârea din avion că era aşteptat să ia cina cu preşedintele Emmanuel Macron. Palatul Elysée a negat însă, oficial, acest lucru. „În acea seară, preşedintele a fost la Le Touquet” (o staţiune din nordul ţării - n.red.), a declarat pentru Le Canard un consilier de la Elysee.

Durov a fost arestat ca urmare a unei anchete preliminare a unităţii de criminalitate informatică a Parchetului din Paris.

Printre capetele de acuzare se numără „refuzul de a comunica informaţiile necesare pentru interceptări autorizate de lege”, complicitate la infracţiuni şi crimă organizată pe platformă (trafic de droguri, pornografie infantilă, escrocherie şi spălare de bani în formă organizată) şi „prestarea de servicii de criptare pentru asigurarea confidenţialităţii fără declaraţie corespunzătoare”. Anchetele au fost încredinţate Centrului pentru Combaterea Criminalităţii Digitale (C3N) şi Oficiului Naţional de Luptă Antifraudă (Onaf).

ADVERTISING

Procuratura de la Paris a precizat miercuri că Oficiul Național pentru Minori a raportat parchetului „absența aproape a oricărui răspuns” din partea Telegram la cererile instanței privind infracțiunile care includ traficul de persoane, discursul instigator la ură online și infracțiunile de pedofilie.

Arestarea lui Pavel Durov, care locuieşte în Dubai, a provocat reacţii puternice în întreaga lume.

În special, el a primit sprijinul denunţătorului american Edward Snowden, stabilit în Rusia, şi al lui Elon Musk, patronul american al X (dar şi al fraţilor Tate, influencerii din România vizaţi la rândul lor de anchete - n.red.).

ADVERTISING

La Moscova, vicepreşedintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, şi membri ai partidului său liberal Noul Popor au plasat duminică avioane de hârtie - forma logo-ului Telegram - în faţa Ambasadei Franţei. „Acuzaţiile formulate sunt foarte grave şi necesită dovezi la fel de solide”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, denunţând o „încercare de intimidare”.

Emmanuel Macron a declarat că arestarea lui Pavel Durov nu a fost „în niciun caz o decizie politică”, ci „parte a unei anchete judiciare”, adăugând că Franţa rămâne „angajată faţă de libertatea de exprimare şi comunicare”.

Pavel Durov are dublă cetăţenie, a Emiratelor Arabe Unite şi a Franţei, pe lângă naţionalitatea rusă. Cetăţenia franceză a obţinut-o în 2021, printr-o procedură destul de discretă.

Emiratele Arabe Unite au anunţat marţi că au cerut Franţei acces consular pentru Pavel Durov, afirmând că monitorizează „îndeaproape” situaţia acestuia. Pavel Durov, care a înfiinţat Telegram după ce a părăsit Rusia în urmă cu zece ani, are o avere estimată de Forbes la o valoare de 15,5 miliarde de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇