Casa Verde Fotovoltaice 2024: Statul crește finanțarea pentru ca prosumatorii să-și pună și baterii

Casa Verde Fotovoltaice 2024: Statul crește finanțarea pentru ca prosumatorii să-și pună și baterii

Românii care-și pun panouri fotovoltaice și produc astfel energie vor fi obligați să dea câteva mii de euro pe baterii speciale, pentru a stoca o parte din energia produsă, prevede o lege adoptată în iunie.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în iulie Parlamentului spre reexaminare legea care introduce obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, doar că Parlamentul e toată vara în vacanţă.

Între timp, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se gândeşte cum să uşureze povara financiară pentru prosumatori. Aşa a apărut ideea ca românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 să primească mai mulţi de la stat, care să acopere parţial şi costul bateriilor.

ADVERTISING

"Estimăm că programul va demara undeva la jumătatea lunii septembrie.

Ghidul este finalizat în proporție de 99%, ultimele detalii care au rămas de stabilit sunt legate de valoarea finanțării. 

Având în vedere că anul acesta vine cu o noutate și anume partea de stocare, vom crește și valoarea finanțării, de la 20.000 de lei, cum a fost anii trecuți, undeva între 27.000 – 30.000 de lei, nu am stabilit încă valoarea finală. Noi am propus suma de 30.000 de lei, dar încă sunt dezbateri. Sperăm ca săptămâna viitoare Ghidul să fie pus în dezbatere publică”, anunţă Adrian Corbu, vicepreședintele AFM, pentru HotNews.

ADVERTISING

Bugetul total al schemei de ajutor pentru 2024 este de 2 miliarde de lei.

„Și legislația se va modifica: nu se vor mai putea instala panouri fotovoltaice (prin programul Casa Verde Fotovoltaice – n.red.) decât dacă proiectul conține și partea de stocare. Va fi obligatorie instalarea a minimum 3 kV de panouri fotovoltaice și stocarea aferentă pentru acestea”, a mai spus vicepreședintele AFM.

ADVERTISING

Înscrierea în program se va face tot pe regiuni, ca anii trecuți. Dar fiecare regiune va avea o singură zi, pentru că oricum fondurile se epuizează în primele minute.

Noi estimăm că vor fi minimum 60.000 de beneficiari. Aceștia se adaugă la cele 128.000 de persoane care și-au instalat panouri fotovoltaice în programele din perioada 2019-2023, precum și la cele 697 de unități de cult”, a completat responsabilul AFM, pentru sursa citată.

"Eu îmi propun să finanțăm și baterii"

Şi ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca Guvernul să finanțeze baterii pentru stocarea energiei electrice produsă de prosumatori.

„Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată. Însă cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare.

Din discuțiile pe care le-am avut cu ceilalți colegi miniștri și, în general, cu specialiștii, și s-a identificat și această nevoie de a finanța și acumulatori. Săptămâna viitoare vom definitiva acest ghid și vă voi oferi toate informațiile cel mai probabil în ziua de marți sau de miercuri. Încă nu am luat această decizie”, a afirmat Mircea Fechet, la Digi24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇