Reclacularea pensiilor ar fi trebuit să fie argumentul electoral forte, susținut intens de ambele partide ale guvernării. Mai ales pentru PSD care a deținut mereu portofoliul Muncii, dar și liberalii s-au atârnat cât au putut de tema de maxim interes, nu doar pentru pensionarii în plată, ci și pentru familiile lor, dar și pentru cei activi care se apropie de vârstă retragerii.
Și din cauza abordării electorale, ștacheta așteptărilor pensionarilor a fost ridicată foarte sus, absurd de sus.
Cei mai mulți dintre ei au înțeles că noua decizie le va răsturnă belșugul pe mese, cel mai adesea sărace. Și au fost încurajați non stop să creadă acest lucru. Au fost avansate tot felul de procente de creștere a pensiilor, în medie, un cuvânt tare buclucaș.
Media înseamnă că unii vor primi mai mult, alții mai puțin și unii de loc. Știți cum se zice: dacă în medie fiecare am mâncat jumătate de pui, poate însemna și că eu l-am mâncat pe tot și tu nimic. Și cum nu au fost avansate alte explicații, fiecare a fost lăsat să creadă că va fi dintre cei cu puiul în traistă. Cu această credință au votat mulți dintre ei pe 9 iunie.
Și majorarea a ieșit fix ca în zicerea cu puiul. Pentru unii, într-adevăr, recalcularea cu tot cu punctele de stabilitate aproape a dublat pensia, pentru alții creșterea este dezamăgitoare în raport cu așteptările, în timp ce au fost și unii care au trăit șocul scăderii pensiei.
Da, este cert că nicio pensie în plată nu scade, nu doar pentru că noua lege prevede asta, ci pentru că acesta este principiul constituțional. Din momentul stabilirii pensiei, pensionarul capătă asupra ei un drept de proprietate care nu îi poate fi afectat.
Dar asta nu înseamnă că diferența, uneori substanțială, între suma în plată și cea din decizie nu va avea efecte. Și cel mai important este că viitoare indexări ale pensiilor vor fi raportate la suma din decizie, nu la aceea rămasă în plată.
În plus, toți cei încă în activitate, din aceeași categorie cu cei care au pensiile micșorate, vor primi și ei pensii mai mici decât colegii lor pensionați mai demult. Și este vorba în principal de cei care au lucrat în condiții grele.
Lucrurile acestea nu au fost explicate. Toată discuția despre pensii a fost un lung sir de lozinci lăcrimoase despre seniori și bunici, cât de mult li se va schimba viață. Lozinci care acum se topesc.
Și este doar începutul, pentru că mai urmează revelații. De exemplu, tot ceea ce depășește 2.000 de lei va fi impozitat, deci majorările nete vor fi mai mici decât cele din decizie, ceea ce se va vedea pe primul talon la prima plată a noii pensii. Plus cine știe ce alte capcane deocamdată neidentificate.
Dacă nu ar fi mușcat cu lăcomie din temă și nu ar fi umflat-o electoral, dacă ar fi ținut așteptările în mod onest într-o zonă rezonabilă, probabil că recalcularea pensiilor ar fi fost un plus electoral real. Așa, există riscul ca recalcularea să se transforme în pierdere electorală.
Dar cu adevărat rău este că mai bate un cui în coșciugul încrederii cetățeanului în discursul oficial. Iar acest deficit important de încredere roade însăși democrația.