Proiectul celei mai mari mine de litiu din Europa - blocat de protestele naționaliștilor și ecologiștilor

Proiectul celei mai mari mine de litiu din Europa - blocat de protestele naționaliștilor și ecologiștilor
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Un proiect minier de mare anvergură din Serbia, pentru exploatarea litiului, licență acordată grupului minier Rio Tinto, aflat deocamdată în stadiul de proiect, se confruntă cu o puternică opoziție din partea populației.

În cazul în care proiectul nu va fi realizat, ambițiile Uniunii Europene de a face „tranziția ecologică” de la combustibilii fosili sunt puse la grea încercare. Opoziția față de proiectul minier al Rio Tinto Group este susținută de mișcările ecologiste și naționaliste.

Puternica opoziție din partea unei mari părți a populației s-a văzut la începutul lunii august, după ce între 24.000 și 27.000 de protestatari, conform estimărilor oficiale, au mărșaluit pe bulevardele din centrul Belgradului scandând „Rio Tinto, afară din Serbia” și purtând pancarte pe care se putea citi „Nu cedăm Serbia”. Alți manifestați au blocat circulația trenurilor în două gări din capitală așezându-se pe șine.

ADVERTISING

Proiectul minier a fost în ultimii ani de tip stop-and-go. După ce în 2017 Rio Tinto a primit autorizația de exploatare, aceasta a fost revocată în 2022, în urma enormelor proteste care au durat luni de zile, pe fondul apropierii datei alegerilor generale.

Prim-ministrul de atunci Ana Brnabic a spus că decizia a fost luată în respect față de protestatari declarând: „Am pus capăt revoltei Tinto din Serbia”.

În iulie, însă, o instanță a decis că revocarea este neconstituțională, iar licența a fost restabilită la scurt timp după.

La reevaluarea licenței a contribuit de asemenea presiunea exercitată de Comisia Europeană – Serbia fiind candidată pentru aderare la UE.

ADVERTISING

Exploatarea de litiu din Serbia, esențială pentru tranziția verde a Europei

Dacă investiția de 2,55 miliarde dolari din Valea Jadar situată în vestul țării se va materializa, va fi cea mai mare exploatare a litiului din Europa, producția reprezentând aproximativ 90% din cererea actuală de litiu din Europa.

De asemenea, Rio Tinto ar deveni unul dintre liderii mondiali ai mineritului de litiu, care este un ingredient critic pentru baterii litiu-ion folosite la vehiculele electrice.

Guvernul de la Belgrad susține că este cea mai mare investiție minieră greenfield din Serbia, proiectul a promis că va aduce 1% contribuție directă și 4% indirectă la PIB-ul țării, mulți furnizori sârbi fiind implicați în construcția minei.

ADVERTISING

Proiectul are un potențial semnificativ de angajare, creând 2.100 de locuri de muncă în timpul construcției și 1.000 de locuri de muncă în minerit și procesare odată în producție.

„Nu va fi tranziție verde în Europa fără acest zăcământ de litiu”, a declarat pentru New York Times șeful Rio Tinto din Serbia, Chad Blewitt.

Compania sa a cheltuit deja peste jumătate de miliard de dolari pentru achiziții de terenuri și lucrări de explorare și va dura doi ani până la începerea producției.

Acțiunile Rio Tinto (RIO) erau cotate la închiderea de vineri la Bursa din New York la 61,28 dolari și s-au tranzacționat între 59 și 75 dolari în ultimele 52 de săptămâni.

Mișcarea ecologistă dorește o interdicție permanentă, la nivel național, a exploatărilor de litiu și bor. „Nu vom ceda. Mina nu poate fi construită pe terenuri agricole”, a declarat pentru Reuters Mica Miliovanovic (63 ani) participant la amplele proteste din Belgrad.

„Această opoziție nu are nimic de a face cu politica”, a ținut el să precizeze.

Separat, Angela Rojovic, (25 de ani) a spus pentru Times: „Nu am nevoie de mașini verzi. Am nevoie de mere verzi și iarbă verde”.

Citeşte integral articolul Proiectul celei mai mari mine de litiu din Europa -blocat de protestele naționaliștilor și ecologiștilor din Serbia pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇