5 noi alerte de la ANM: Canicula se duce încet încet, dar vin furtunile

5 noi alerte de la ANM: Canicula se duce încet încet, dar vin furtunile

Cum se apropie finalul verii, canicula se mai domoleşte şi ea, dar tot avem 4 avertizări de căldură extreme pentru miercuri şi joi. ANM mai adaugă un cod galben de furtuni pentru vestul ţării.

Şi o să începem cu alerta de vreme rea. Codul galben de furtuni este valabil în intervalul 21 august, ora 14 – 22 august, ora 2.

În Banat, Crişana, Maramureş şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei vor fi averse torenţiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), local vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină.

ADVERTISING

Cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp şi izolat de peste 40...50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în zonele montane din restul ţării, adaugă ANM.

Începând cu a doua parte a nopţii de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice şi sud-vestice.

image-20
Foto: ANM

Unde mai e cod de caniculă

11 judeţe şi Capitala sunt vizate miercuri de o avertizare de tip cod portocaliu de caniculă.

Avertizarea este valabilă în jumătatea de nord a Crişanei, Maramureş, nord-vestul şi centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Munteniei.

ADVERTISING

Aici temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.

În schimb, în Banat, sudul Crişanei, sudul şi estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, sudul şi estul Olteniei şi Dobrogea continentală va fi valabilă miercuri o avertizare de tip cod galben de caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa în aceste regiuni între 33 şi 35 de grade.

image-21
Foto: ANM

Căldura se menţine şi joi, în cea mai mare parte a Munteniei, estul Olteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea continentală, unde avem cod galben de caniculă.

ADVERTISING

Temperaturile maxime vor fi în general de 35...36 de grade, iar noaptea va fi tropicală cu minime cuprinse între 18 şi 21 de grade.

Şi tot joi valul de căldură va persista pentru a zecea zi consecutiv în județele Giurgiu, Călărași, Ilfov și București unde va fi cod portocaliu. În general, temperaturile maxime vor fi de 37...38 de grade.

image-23
Foto: ANM

Vineri, valul de căldură se va menţine în regiunile sudice şi sud-estice, iar la sfârşitul săptămânii se va extinde din nou în aproape toată ţara.

Elena Mateescu, şefa ANM, a explicat recent că şi luna august va fi foarte caldă, la fel şi începutul de septembrie. Iar vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteo.

Vremea la Bucureşti

Valul de căldură persistă în Bucureşti. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Miercuri temperatura maximă va fi în jurul a 36 de grade, iar joi de 37…38 de grade.

Temperaturile minime vor fi de 17…21 de grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇