5 pași simpli prin care vei deveni un om fericit

5 pași simpli prin care vei deveni un om fericit

Fericirea nu-i mereu ușor de găsit, dar dacă pornim în direcția corectă sunt șanse mari să o întâlnim. Există cinci pași simpli pe care îi putem repeta în fiecare zi pentru a ne simți împliniți, spune o expertă în știința fericirii.

Căutarea fericirii, consacrată de Thomas Jefferson în Declarația de Independență a Statelor Unite ca unul dintre drepturile noastre inalienabile, laolaltă cu alte valori supreme precum viața și libertatea, se dovedește de multe ori lungă și istovitoare, notează CNBC.

Stephanie Harrison este fondatoarea The New Happy, organizație care propune o nouă filosofie a fericirii, și autoarea volumului "New Happy: Getting Happiness Right in a World That’s Got It Wrong".

ADVERTISING

După ce a studiat timp de zece ani știința fericirii, are convingerea că există câțiva pași simpli, dar fermi, prin care fiecare om se poate simți fericit. Iar pe măsură ce ne obișnuim să-i facem, aceștia devin instinctivi, spune ea.

Iată care sunt cei cinci pași care ne ajută să ne simțim fericiți:

Împărtășește-ți sentimentele altora

E mult mai bine să-ți expui emoțiile unei persoane în care ai încredere decât să le păstrezi ascunse, arată cercetările.

De exemplu, împărtășirea veștilor bune unui om important din viața ta îți poate crește starea de bucurie și îi oferă acestuia ocazia de a se bucura și el. Este ca atunci când ai o problemă, iar cineva te ține de mână și te consolează, alinând suferința.

ADVERTISING

Concentrează-te pe următorul pas, nu pe obiectivul final

Atingerea unor obiective importante reprezintă o componentă a unei vieți fericite. Dar obiectivele prea ambițioase pot deveni copleșitoare și ne pot determina să le tot amânăm.

"Reamintește-ți că nu trebuie să-ți atingi obiectivul azi: e de ajuns să te apropii puțin de el. Fiecare acțiune pe care o faci și fiecare mișcare înainte pe care o observi îți pot întări speranța și motivația", arată experta.

Harrison propune să începi într-un mod inteligent: "Stabilește-ți un termen și spune-ți 'în următoarele zece minute o să fac ceva care mă va apropia de obiectivele mele'. De exemplu, dacă scopul tău e să-ți începi propria afacere, analizează câteva posibile denumiri ale business-ului sau ale produselor până când expiră termenul, propune ea.

ADVERTISING

Fă un gest bun

A-i ajuta pe alții e unul dintre cele mai sigure și mai puternice moduri de a te simți mai bine. Bunătatea îți poate influența pozitiv starea emoțională și pe cea fizică, reducând tensiunea sanguină și nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Fă-ți timp pentru a te gândi la cineva cunoscut care trece printr-o perioadă grea și la modul în care i-ai putea da o mână de ajutor. Poate fi ceva foarte simplu - de pildă, să-i trimiți un SMS sau un clip amuzant, să-i gătești ceva special sau să petreceți timp împreună.

Cere ajutor când ai nevoie

Cultura în care trăim, pe care Stephanie Harrison o numește "Old Happy", ne învață că trebuie să facem totul pentru noi.

Prin urmare, multe persoane ajung să creadă că a cere ajutor echivalează cu a recunoaște că au eșuat sau că se dau bătute.

De fapt, a cere ajutor înseamnă că ești hotărât să perseverezi, să te îmbunătățești și să te dezvolți, subliniază experta. Când întâmpini greutăți, gândește-te la cineva din viața ta care a făcut ceea ce încerci tu și la ce ajutor ai nevoie. Apoi, caută persoana potrivită și cere-i ajutorul.

Aproape toți subestimăm cât de mult vor ceilalți să ne ajute. Din moment ce un gest de bunătate îi face pe oameni mai fericiți, în felul acesta oferi cuiva ocazia să se simtă fericit.

Observă binele din preajma ta

Negativismul și condiționarea culturală "Old Happy" ne determină să ne concentrăm asupra a ceea ce nu avem: promovarea de la serviciu care nu a mai venit, acel lucru pe care ne dorim să-l cumpărăm sau o anumită experiență la care râvnim.

Studiile arată, însă, că, cu cât îți canalizezi atenția pe ceea ce ai, cu atât vei fi mai mulțumit.

Și sunt o mulțime de lucruri pentru care trebuie să fii mulțumit: faptul că te bucuri de sănătate, un coleg sau o colegă care te ajută mereu, prietenii pe care te poți baza, o masă delicioasă sau un răsărit ori un apus fabulos - sunt doar câteva dintre acestea. Trebuie doar să te oprești puțin și să bagi de seamă, punctează Harrison.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇