O insulă a Greciei se scufundă într-un ritm rapid: Este condamnată să dispară

O insulă a Greciei se scufundă într-un ritm rapid: Este condamnată să dispară

Insula Delos, care a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, despre care se spune că ar fi locul de naștere a zeului Apollo, se scufundă într-un ritm rapid și în numai 50 de ani ar putea fi acoperită de ape.

Aflată la o distanță mică de Mykonos, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, Delos are doar câțiva locuitori. Recensământul din 2001 a indicat 14 locuitori ai insulei, deși cifre mai recente, din 2011, indică 24 de localnici.

Turiștii pot vizita situl arheologic de pe Delos doar dacă vin cu feribotul de pe una dintre insulele învecinate (Mykonos, Paros sau Naxos) și trebuie să se întoarcă înapoi în aceeași zi. Pe Delos nu există nicio unitate de cazare.

ADVERTISING

De gloria sa de odinioară mai amintesc acum doar ruinele și arheologii care explorează situl. În perioada elenistică și apoi cea romană, Insula Delos găzduia unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din jurul Mediteranei.

Însă, în decurs de doar câteva decenii, și aceste ultime vestigii vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării, ca urmare a schimbărilor climatice și topirii ghețarilor. Cercetătorii avertizează că templele păzite de lei din piatră ar putea fi pierdute pentru totdeauna.

ADVERTISING

„Delos este condamnată să dispară peste aproximativ 50 de ani”, a declarat pentru AFP Veronique Chankowski, directoarea EFA, Școala Franceză de Arheologie de la Atena.

„Apa intră în depozite iarna. Ea macină fundația pereților”, explică Jean-Charles Moretti, directorul misiunii franceze de pe Delos.

„Observ în fiecare primăvară cum noi pereți s-au prăbușit”, explică Moretti, care a participat la săpături pe insulă în ultimii 40 de ani.

În ultimii 10 ani nivelul apei a crescut cu până la 20 de metri, în unele părți ale insulei.

ADVERTISING

În momentul de vârf al gloriei sale în perioada romană, Delos atrăgea pelerini și negustori din tot bazinul Mediteranei și a ajuns să găzduiască un oraș cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

Însă bogăția și popularitatea insulei i-au atras și decăderea. Ea a fost prădată de două ori în primul secol î.e.n. și în cele din urmă abandonată complet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇