Epidemia de mpox: O companie cere aprobarea UE pentru utilizarea unui vaccin la copii și adolescenți

Epidemia de mpox: O companie cere aprobarea UE pentru utilizarea unui vaccin la copii și adolescenți

Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a anunţat vineri că a transmis datele necesare Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru a obţine aprobarea extinderii folosirii vaccinurilor împotriva mpox şi variolei pe copii şi adolescenţi cu vârsta între 12 şi 17 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, transmite Reuters.

ADVERTISING

Conform companiei Bavarian Nordic, copiii şi adolescenţii ar fi mai vulnerabili în faţa acestei boli.

Joi a fost confirmată o infecţie cu noua tulpină de mpox în Suedia, un semn că această boală a început să se răspândească pe continetul european, conform Reuters.

"Copiii şi adolescenţii sunt în mod disproporţionat afectaţi de mpox în focarul epidemic din Africa, ceea ce indică importanţa şi urgenţa de a extinde accesul la vaccinuri şi terapii pentru această populaţie vulnerabilă", conform unui comunicat semnat de Paul Chaplin, CEO al companiei Bavarian Nordic.

În urma analizei EMA, autorizaţia de piaţă a acestor vaccinuri ar putea fi extinsă pentru a-i include şi pe copii şi adolescenţi în cursul celui de-al patrulea trimestru al acestui an, conform companiei daneze care pregăteşte teste clinice pentru a estima siguranţa acestui vaccin şi pentru copiii cu vârsta între 2 şi 12 ani.

ADVERTISING

Testele, finanţate parţial de Coaliţia pentru inovaţii în pregătirea epidemiilor (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), urmează să înceapă în Republica Democrată Congo şi în Uganda în cursul acestui an, conform Bavarian Nordic.

Care sunt simptomele?

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), variola maimuței are o perioadă de incubație între șapte și 14 zile, urmată de apariția primelor simptome.

Manifestările inițiale includ febră, dureri de cap, ganglioni limfatici umflaţi, dureri de spate, frisoane, dureri musculare și oboseală. Febra este urmată deseori de erupții cutanate, de multe ori la nivelul feței, care se răspândesc și în alte zone ale corpului, cel mai adesea pe palme și pe tălpi.

ADVERTISING

Erupțiile pot provoca mâncărimi insuportabile sau pot fi dureroase și trec prin mai multe schimbări înainte de a se transforma în cruste care se desprind de pe piele. Leziurile pot provoca cicatrici.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infecțiile se vindecă de obicei de la sine și durează între 14 și 21 de zile.

Cum are loc infectarea

Variola maimuței se poate răspândi prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Virusul poate pătrunde în organism prin leziunile pielii, prin tractul respirator sau prin ochi, nas și gură.

Potrivit CDC, tramsiterea se poate produce prin stropii din respirație, iar cum aceste particule călătoresc în aer la o distanță scurtă, e nevoie de "contact față în față prelungit" pentru ca virusul să treacă de la o persoană la alta. Lucrătorii din sectorul medical și cel social care îngrijesc persoane infectate au un risc mai mare de infectare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Deși inițial nu a fost descrisă ca o boală cu transmitere sexuală, autoritățile medicale britanice recomandă ca persoanele cu simptome să evite relațiile sexuale.

Nu există dovezi clare că variola maimuței se poate răspândi prin fluidele sexuale, însă persoanele diagnosticate sunt sfătuite să folosească prezervativul timp de la opt săptămâni după infectare, ca măsură de precauție, relatează BBC.

Virusul se poate transmite și prin contactul cu animale infectate, precum maimuțele, șobolanii și veverițele, sau prin atingerea obiectelor, precum lenjeria de pat sau hainele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇