Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente pentru tratarea variolei maimuței.
CNSU arată că solicită asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.
Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă pentru a identifica posibilități de sprijin.
Ședința CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.
„Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane”, explică MS într-un comunicat.
Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.
Şedinţa CNSU va fi urmată de o şedinţă de guvern care începe la ora 17:00.