Variola maimuței are un alt nume

Variola maimuței are un alt nume

Variola maimuţei (”monkeypox”) a fost redenumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că boala se va numi acum ”mpox”, în încercarea de a ajuta la combaterea discriminării şi a stigmatizării.

OMS şi-a anunţat intenţia de a redenumi boala în luna iunie, după ce au apărut îngrijorări că denumirea iniţială era înşelătoare, de natură să stigmatizeze şi să discriminaeze, iar în luna august a fost lansată o campanie pentru a găsi un nou nume, relatează The Guardian.

”Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind denumirea de variola maimuţei (monkeypox), după o perioadă de tranziţie de un an. Acest lucru serveşte la atenuarea preocupărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de o schimbare a numelui în mijlocul unui focar global”, a precizat agenţia de sănătate a ONU într-un comunicat.

ADVERTISING

OMS a adăugat că o problemă-cheie în alegerea noului nume a fost utilizarea sa în diferite limbi, în timp ce caracterul adecvat ştiinţific, uşurinţa în pronunţie şi absenţa referinţelor geografice sau zoologice se numără printre celelalte consideraţii.

Virusul care provoacă mpox a fost identificat pentru prima dată la maimuţele captive, în 1958. Cu toate acestea, originea bolii este necunoscută şi se întâlneşte frecvent la rozătoare. În plus, oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care focarele sunt documentate de mass-media şi la faptul că denumirea unor tulpini ale virusului face referire la diferite părţi ale Africii.

ADVERTISING

Diferitele tulpini de mpox au fost ulterior redenumite clasa I, clasa II şi clasa IIb.

Boala mpox, care a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, a devenit cunoscută în ultimele luni după ce a izbucnit un focar global fără precedent în luna mai, cu precădere în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.

Până la 21 noiembrie, doar în Regatul Unit au fost înregistrate 3.720 de cazuri confirmate sau probabile, comparativ cu doar şapte în perioada 2018-2021.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇