Negocierile pentru încetarea focului din Gaza se prelungesc cu încă o zi. Numărul morților depășește 40.000

Negocierile pentru încetarea focului din Gaza se prelungesc cu încă o zi. Numărul morților depășește 40.000

Negociatorii urmează să se reîntâlnească vineri în capitala Qatarului, Doha, în efortul de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, în timp ce Israelul continuă să lovească ţinte în enclava palestiniană.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au raportat separat joi că numărul morţilor a depăşit 40.000 de persoane după mai bine de 10 luni de lupte, relatează Reuters.

Această rundă de negocieri s-a deschis joi, iar discuţiile vor fi reluate vineri pentru a doua zi, au declarat oficiali din Qatar şi SUA.

ADVERTISING

Un oficial american informat despre discuţiile de la Doha, care a refuzat să fie identificat, a declarat pentru Reuters că discuţiile de joi au fost „constructive”.

"Acesta este o muncă vitală. Obstacolele rămase pot fi depăşite şi trebuie să încheiem acest proces", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Între timp, Israelul şi-a intensificat atacul asupra Gazei. Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat că cel puţin şase palestinieni au fost ucişi joi seară într-un atac aerian israelian asupra unei case din Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza. Trupele israeliene au lovit anterior ţinte în oraşele sudice Rafah şi Khan Younis.

ADVERTISING

Într-o declaraţie emisă joi seara, pe Telegram, Hossam Badran, membru al Biroului Politic al Hamas, a declarat că operaţiunile continue ale Israelului reprezintă un obstacol în calea progresului în privinţa încetării focului. Oficialii Hamas nu s-au alăturat discuţiilor de joi.

Badran a spus că discuţiile trebuie să se îndrepte către punerea în aplicare a unui acord-cadru acceptat anterior şi să realizeze o încetare completă a focului, retragerea forţelor israeliene, întoarcerea palestinienilor strămutaţi şi un acord privind un schimb de ostatici.

ADVERTISING

„Hamas analizează negocierile în curs de la Doha privind încetarea focului şi schimbul de ostatici dintr-o perspectivă strategică, cu scopul de a pune capăt agresiunii asupra Gaza”, a adăugat el.

Mediatorii plănuiau să se consulte cu echipa de negociere a Hamas din Doha după întâlnire, a declarat oficialul american pentru Reuters.

Delegaţia israeliană îi include pe şeful Mossad David Barnea, şeful serviciului de securitate internă Ronen Bar şi şeful militar privind ostaticii Nitzan Alon, au declarat oficialii apărării.

Casa Albă i-a trimis pe directorul CIA, Bill Burns, şi pe reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk. Au participat şi prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi şeful serviciilor secrete din Egipt, Abbas Kamel.

Negocierile, un efort de a pune capăt vărsării de sânge în Gaza şi de a aduce acasă 115 ostatici israelieni şi străini, au fost puse la punct în timp ce Iranul părea pregătit să riposteze împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, pe 31 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇