5 piese auto costisitoare pe care le poți schimba la o mașină

5 piese auto costisitoare pe care le poți schimba la o mașină

Ne-ar fi plăcut să conducem o mașină și să stăm fără griji în privința defecțiunilor. Din nefericire, sunt câteva piese auto care, atunci când se defectează, îți vor produce o gaură însemnată în buget. 

Cutia de viteze

Indiferent că vorbim de o cutie de viteze manuală sau automată, este o piesă auto complexă care este supusă uzurii și fără de care o mașină nu poate funcționa. 

De fapt, cutia de viteze de la o mașină este un ansamblu tehnic cu mai multe piese care se pot defecta. De exemplu, la o cutie de viteze manuală avem piese vitale, precum arborii de intrare și de ieșire. 

Din păcate, atunci când o cutie de viteze dă semne de probleme, nu ai altă soluție decât să duci mașina la un service pentru a depista sursa acelor probleme. Printre simptomele comune de cutie defectă amintim de cuplarea greoaie în anumite trepte de viteze sau de zgomote ciudate la schimbarea treptelor de viteze. 

ADVERTISING

Pentru a preveni defectele la o cutie de viteze și, totodată, ai prelungi durata de viață, reviziile și întreținerea sunt foarte importante. De exemplu, uleiul din cutia de viteze se schimbă conform cerințelor oferite de producătorul mașinii. 

Ambreiajul

Un alt ansamblu tehnic esențial pentru o mașină care are o cutie de viteze manuală este ambreiajul. Ambreiajul se defectează, de regulă, în timp, însă sunt și cauze care determină defectarea mai rapidă a acestuia. 

Cel mai nepotrivit obicei care duce la uzura prematură a ambreiajului este statutul la semafor cu pedala de ambreiaj apăsată. Acest obicei este frecventat de șoferii începători, dar nu numai. Totodată, mai sunt situații în care apăsarea pedalei de ambreiaj nu este necesară. De exemplu, pedala de ambreiaj nu se calcă la orice situație de frânare. Cu această conduită, poți proteja ambreiajul mașinii tale. 

ADVERTISING

Ambreiajul se schimbă complet, adică cu disc de ambreiaj, placă de presiune și rulment. Este ceea ce se numește kitul de ambreiaj. Opțional, în funcție de condiție, se poate înlocui și volanta. Așadar, va trebui să cauți piese auto potrivite pentru modelul tău de mașină. 

Este momentul să te gândești la schimbarea ambreiajului atunci când pedala de ambreiaj este prea sus sau prea jos, respectiv când se aud zgomote ciudate la apăsarea ei. 

Turbina

Cum mai sunt puține motoare noi care sunt aspirate natural, turbina este o piesă care se regăsește pe majoritatea mașinilor actuale. 

Din nefericire, este o piesă care creează multe bătăi de cap, mai ales la mașinile mai vechi și în rândul posesorilor de mașini cu turbină care nu acordă atenția necesară acestei piese auto. De exemplu, o turbină trebuie verificată periodic într-un service. Pe de altă parte, o turbină mai cedează și din cauza unui condus prea agresiv sau a conducerii mașinii pe drumuri cu mult praf. 

ADVERTISING

O turbină cu probleme se va face simțită prin zgomotele pe care le emite. Vorbim de celebrele „fluierături”. De asemenea, performanța motorului, în momentul accelerărilor, va avea de suferit. 

Injectoarele

Injectoarele au rolul de a introduce carburantul în camera de ardere, așadar, sunt piese vitale fără de care un motor termic nu ar putea funcționa. 

Este important să ții cont de calitatea combustibilului și să eviți să alimentezi de la stații necunoscute sau în care nu știi proveniența benzinei sau a motorinei. Dacă schimbarea unui injector ți se pare costisitoare, gândește-te la situația în care trebuie schimbate toate. De exemplu, un motor în patru cilindri are în componență și patru injectoare. 

Cele mai întâlnite simptome ale unui injector defect sunt legate de rateurile motorului, respectiv pornire greoaie, turații scăzute și vibrații anormale la ralanti.

Caseta de direcție

Ultima piesă de pe lista noastră este caseta de direcție. Am ales-o pe aceasta, deoarece știm cu toții că drumurile pe care circulăm nu sunt tocmai grozave. 

Caseta de direcție se defectează din cauza gropilor, a denivelărilor și a altor probleme de infrastructură rutieră. Se manifestă prin zgomote puternice în zona frontală a mașinii și probleme vizibile de direcție, iar o vizită la service este obligatorie. 

Cea mai bună măsură de prevenție este să circuli cu prudență pe sectoarele de drum cu probleme, respectiv să reduci viteza de circulație. 

Ne oprim aici, cu toate că lista mai poate continua și cu alte piese auto scumpe. În cele din urmă, sfatul nostru este să ai grijă de mașina ta și să faci periodic revizii generale pentru a evita neplăceri și mai mari.