Ziua 900 A doua străpungere a graniței ruse. O nouă ipoteză despre scopul incursiunii de la Kursk. Rusia susține că a stopat avansul ucrainenilor

<span style="color:#990000;">Ziua 900</span> A doua străpungere a graniței ruse. O nouă ipoteză despre scopul incursiunii de la Kursk. Rusia susține că a stopat avansul ucrainenilor

Este a șasea zi de când forţele ucrainene au trecut graniţa în Rusia, în una dintre cele mai mari incursiuni pe teritoriul rus de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său video de sâmbătă seara, că există acţiuni desfăşurate de armată „pentru a muta războiul pe teritoriul agresorului”, în condiţiile în care până acum oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu incursiunea trupelor ucrainene.

Ucraina a continuat ofensiva. O ploaie de rachete și drone au fost lansate deasupra regiunii Kursk, cel puțin 13 persoane fiind rănite, după ce resturile unei rachete au căzut peste un complex rezidențial.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului semnalează o a doua străpungere de către Ucraina a frontierei de stat cu Rusia, mai la sud de prima zonă de acces.

Spre seară, armata rusă a informat că a oprit avansul trupelor ucrainene în apropierea mai multor localităţi situate la aproximativ treizeci de kilometri de graniţa cu Ucraina.

În același timp, în spațiul informațional rus se discută intens despre un grup ucrainean de recunoaștere și diversiune care ar fi fost reperat în districtul Belovsky, la circa 50 km SE de Sudja, spre Belgorod. Informația, neconfirmată, a dat naștere la scenariul în care adevărata intenție a ucrainenilor ar fi să meargă spre Belgorod și Harkov. Pentru a ocoli fortificațiile rușilor și pentru a învălui apărarea organizată de aceștia pe teritoriul Ucrainei.

Se prefigurează și o potențială criză politică în Rusia, din cauza pierderilor mari în rândurile soldaților ruși abia recrutați și trimiși să apere în regiunea Kursk. Unii au murit, alții au fost luat prizonieri, iar familiile acestora protestează vehement.

ADVERTISING

De cealaltă parte, Rusia a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un puternic atac aerian împotriva Kievului. Un bărbat de 35 de ani şi fiul acestuia de 4 ani au fost ucişi, iar trei persoane au fost grav rănite.

Incursiunea din Kursk

  • Zelenski recunoaște - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său video de sâmbătă seara, că există acţiuni desfăşurate de armată „pentru a muta războiul pe teritoriul agresorului”, în condiţiile în care până acum oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu incursiunea trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, care se desfăşoară deja de cinci zile. Detalii AICI.
  • 13 răniți în Kursk - Cel puţin 13 persoane au fost rănite în oraşul Kursk după ce resturi ale unei rachete lansate din Ucraina au căzut pe o clădire rezidenţială, au declarat, duminică, oficialii regionali, citaţi de Reuters. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat pe Telegram că două persoane au fost grav rănite. Locuitorii clădirii lovite de resturile de rachetă vor fi evacuaţi în centre de cazare temporară, a informat primarul oraşului Kursk, Igor Koutsak, adăugând că au fost emise alerte aeriene în tot oraşul.
  • Ploaie de drone și rachete - Apărarea aeriană a Rusiei a distrus 14 drone și patru rachete balistice tactice Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk, la granița cu Ucraina, a informat duminică Ministerul rus al Apărării. De asemenea, 16 drone au fost doborâte deasupra regiunii Voronej, trei drone deasupra regiunii de frontieră Belgorod și câte o dronă a fost distrusă deasupra regiunilor Briansk și Orlov.
  • A doua străpungere a frontierei - În a șasea zi a incursiunii ucrainene în Rusia, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de biziday.ro, semnalează o a doua străpungere de către Ucraina a frontierei de stat cu Rusia, mai la sud de prima zonă de acces. De asemenea, sunt raportate lupte în Plekhovo, un sat de la sud de Sudja.
Harta-ISW-Kursk
Foto: biziday.ro
  • Ipoteză: Ucraina ar vrea să încercuiască trupele ruse - În spațiul informațional rus se discută intens despre un grup ucrainean de recunoaștere și diversiune care ar fi fost reperat în districtul Belovsky, la circa 50 km SE de Sudja, spre Belgorod. Deși informațiile nu sunt confirmate, propagandiștii militari spun că mișcarea ar fi în concordanță cu tactica de până acum a ucrainenilor. Mai exact, în paralel cu acțiunile prin care își consolidează breșa în liniile defensive ruse, adevărata lor intenție ar fi să meargă spre Belgorod și Harkov. Cel mai probabil pentru a ocoli fortificațiile rușilor și pentru a învălui apărarea organizată de aceștia pe teritoriul Ucrainei. O acțiune care ar fi mult mai eficientă decât un atac frontal, se arată într-o sinteză realizată de biziday.ro.
  • Ne-a ridicat cu adevărat moralul - Incursiunea în regiunea rusă Kursk este o încercare de a „împrăștia” forţele Moscovei şi de a „destabiliza” Rusia, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt intervievat de AFP. El a mai spus că aliații au fost avertizați despre ofensivă și a apreciat că „este o operaţiune foarte bună" care „i-a prins pe ruşi cu garda jos" şi „ne-a ridicat cu adevărat moralul, pe cel al armatei ucrainene, al statului şi al societăţii". Detalii AICI.
  • Rușii se repliază - Trupele ruse au început o repoziționare laterală a unităților de pe fronturile din Ucraina, pentru a disponibiliza efective care să fie trimise în Kursk, relatează ISW. Totuși, notează sursa citată, în acest moment, apărarea rusă se bazează pe recruți, pe efective ale Grupării de Forțe de Nord și pe efective de rezervă, FSB și Rosvgardia, o combinație care ar putea explica și potența răspunsul dezorganizat al Rusiei.
  • Atac cu rachete al Rusiei pe propriul teritoriu - Forțele ruse au anunțat că au lansat o rachetă balistică Iskander-M asupra forțelor ucrainene din Kursk, pentru a lovi un punct de comandă. Este pentru prima dată, de la începutul conflictului, când Rusia trimite rachete balistice asupra propriului teritoriu. De altfel, până acum, atacurile aeriene ruse asupra forțelor ucrainene aflate în Rusia au dus la pierderea unor aparate de zbor, mai ales elicoptere. S-a speculat, fără să existe confirmare, că de vină ar fi o baterie Patriot plasată în regiunea ucraineană Sumî, foarte aproape de linia frontului.
  • Potențial de criză politică - Incursiunea Ucrainei la Kursk poate să genereze și o criză politică în Rusia, notează Institutul pentru Studiul Războiului, din cauza pierderilor mari în rândurile soldaților ruși abia recrutați. Deja pe rețelele de socializare circulă plângeri ale familiilor acestora, o reacție similară cu cea din primăvara anului 2022, față de trimiterea ilegală de recruți în primele linii din Ucraina. În plus, acum, deja se confirmă că mai mulți recruți ruși au fost luați prizonieri în regiunea Kursk.
  • Rușii susțin că au oprit avansul - Armata rusă a recunoscut duminică faptul că trupele ucrainene au pătruns adânc în regiunea Kursk, dând asigurări în acelaşi timp că a oprit avansul acestora în apropierea mai multor localităţi situate la aproximativ treizeci de kilometri de graniţa cu Ucraina, relatează AFP. Armata a transmis printr-un comunicat că a împiedicat „încercări de pătrundere" ale unor „grupuri blindate mobile" inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Juravli şi Obşchi Kolodez, situate la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Conform acestei surse, aceste avansuri au fost oprite, în ultimele 24 de ore, de lovituri aeriene, cu drone şi de artilerie şi de trimiterea rezervelor grupului Nord, desfăşurate în regiunea ucraineană Harkov. Armata rusă susţine, de asemenea, că a lovit trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Sudja, Korenevo, Staraia Sorotciţa şi Borki, precum şi că a împiedicat o străpungere în districtul Belovski, mai la est.
ADVERTISING

Evoluții în alte zone ale frontului

  • Rusia atacă Kievul - Rusia a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un puternic atac aerian împotriva capitalei ucrainene Kiev, au declarat primarul oraşului şi oficiali ai administraţiei militare duminică dimineaţă, relatează Reuters. Un bărbat de 35 de ani şi fiul acestuia de 4 ani au fost ucişi, iar trei persoane au fost grav rănite după ce resturile unei rachete au căzut pe un bloc de apartamente din cartierul Brovary, în suburbia de est a capitalei ucrainene. Şeful administraţiei militare din Kiev, Serhi Popko, a declarat pe Telegram că Kievul se află în continuare sub ameninţarea rachetelor balistice ruseşti. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au fost emise alerte aeriene în Kiev şi în jurul acestuia şi în estul Ucrainei.
  • Una dintre rachete, nord coreeană - Forţele ruse au utilizat probabil o rachetă nord-coreeană în timpul atacului aerian de noaptea trecută asupra regiunii Kiev, care s-a soldat cu moartea unui tată şi a fiului său în vârstă de 4 ani, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski. „Este o nouă lovitură teroristă deliberată împotriva Ucrainei", a scris el pe reţelele de socializare, relatează Reuters. Detalii AICI.
  • Mai multe regiuni, vizate de drone - Forţele aeriene ucrainene au semnalat și că, sâmbătă, în jurul orei 22:00, mai multe regiuni ale ţării au fost vizate de o serie de atacuri cu drone. Potrivit agenţiei de presă Unian, Rusia a atacat cu patru rachete balistice KN-23, lansate din regiunea Voronej, şi cu 57 de drone de atac de tip Shahed, lansate din regiunile Primorsko-Ahtarsk, Eisk şi Kursk.
  • 53 din 57 de drone, distruse - Forţele ucrainene au distrus 53 din cele 57 de drone de atac lansate de Rusia în timpul atacului de noaptea trecută, au indicat duminică forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters. Dronele au fost distruse în diferite regiuni ale Ucrainei - Nikolaev, Odesa, Cerkassî, Vinniţa, Kirovograd, Herson, Kiev, Zaporojie, Sumî, Rivne - în timpul atacului, care, potrivit forţelor aeriene, a inclus şi patru rachete de fabricaţie nord-coreeană.
  • Belarusul mută trupe la granița cu Ucraina - Tancuri ale uneia dintre brigăzile mecanizate ale forţelor armate belaruse sunt mutate la frontiera cu Ucraina, ca parte a deciziei de a consolida grupările trupelor de frontieră, relatează agenţia rusă TASS, citând serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus. „Având în vedere situaţia din Ucraina şi din regiunea Kursk din Rusia, comandantul-şef al forţelor armate a dat ordin să se consolideze trupele din zonele tactice Gomel şi Mozir pentru a răspunde la astfel de provocări. Forţele de operaţiuni speciale, trupele terestre şi forţele de rachete, inclusiv sistemele Iskander, au primit sarcina de a se desfăşura în zonele desemnate", a declarat ministrul apărării Viktor Hrenin. Andrii Kovalenko, şeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a comentat că decizia este „o încercare de a-l ajuta pe Putin şi de a deturna atenţia comandamentului ucrainean către acest sector".
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia a blocat Signal - Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicaţiilor de stat din Rusia, a declarat că Signal, o aplicaţie de mesagerie criptată, a fost blocată în ţară pentru încălcarea legilor legate de operaţiunile antiteroriste, informează agenţia Interfax. Anterior, sute de utilizatori ai Signal au raportat probleme cu aplicaţia de mesagerie, un instrument de comunicaţii securizat folosit de până la un milion de ruşi pentru a cripta mesajele şi conversaţiile. Utilizatorii au raportat, totuşi, că aplicaţia funcţionează normal atunci când este accesată prin VPN sau utilizată în modul de ocolire a cenzurii încorporat.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇