Din tabără la spital: 17 copii s-au intoxicat la un hotel din Păltiniș. Doi au rămas internați

Din tabără la spital: 17 copii s-au intoxicat la un hotel din Păltiniș. Doi au rămas internați

Doi dintre copiii cu simptome de toxiinfecţie alimentară aflaţi în tabără, la un hotel din Păltiniş, au rămas internaţi în spital, unul dintre aceştia acuzând în continuare, sâmbătă, stări de rău.

Alţi 15 au plecat din spital şi au revenit în hotel sau au fost luaţi acasă de părinţi, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Doi copii, care prezintă formă medie de boală, au fost internaţi pe secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Pediatrie. Un copil de 11 ani din Mehedinţi  este in stare bună cu remiterea simptomelor, iar unul de 12 ani din Bucureşti încă prezintă simptome: dureri abdominale, vărsături şi greaţă, el fiind sub tratament. 

ADVERTISING

Recomandarea medicilor, pentru cei doi copii, este de a rămâne sub supraveghere medicală încă cel puţin 48 de ore.

Primele verificări arată că elevii au consumat şi alimente cumpărate pe cont propriu, iar şapte dintre ei se simţeau rău înainte de cină, precizează DSP, care spune că nu exclude ca infecţia să fi fost transmisă şi prin apă, nu doar prin alimente.

17 copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au ajuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la compartimentul de primiri urgenţe al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu cu simptome digestive: greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice. 

ADVERTISING

„10 cazuri au acuzat dureri abdominale şi vărsături, unele cazuri stare de greaţă, cefalee; un caz doar stare de greaţă, un caz greaţă şi cefalee, un caz doar vărsături, iar patru cazuri au asociat şi scaune diareice (în medie 1-2 scaune diareice, o singură persoană cu 4-5 scaune diareice); toate cazurile au fost cu subfebrilitate, iar o fetiţă de 11 ani a prezentat vărsături abundente (afirmativ în jur de 10 vărsături)”, precizează reprezentanţii DSP Sibiu.

Primul caz de îmbolnăvire a apărut vineri, în jurul orelor ora 15:00- 16:00.

ADVERTISING

Ce a provocat infecţia

„Având în vedere că micul dejun a fost tip bufet suedez, nu toţi copiii cu simptome au consumat aceleaşi alimente, iar cină, de asemenea, nu au consumat-o toţi, mulţi dintre ei (7 copii) simţindu-se deja rău.

Singurele alimente consumate de majoritatea copiilor au fost ciorbă de pui, paste cu unt la cuptor ± carne de porc la tavă şi au consumat apă de la dozator, aflat în incinta hotelului.

Menţionăm că s-au consumat şi alte alimente achiziţionate pe cont propriu de tip: chipsuri, sticksuri, îngheţată, dar fără a fi regăsite în meniul tuturor copiilor cu simptome. Cale de transmitere prezumtiva: probabilă prin aliment şi/sau apă contaminate”, precizează DSP Sibiu.

În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇