Cod galben de caniculă și nopți tropicale în 15 județe și București. Ce ne mai așteaptă până la finele lunii

Cod galben de caniculă și nopți tropicale în 15 județe și București. Ce ne mai așteaptă până la finele lunii

Meteorologii anunţă caniculă, duminică şi luni, în 15 judeţe şi în Bucureşti. În unele zone, ziua temperaturile vor ajunge până la 38 de grade la umbră.

Meteorologii au emis o atenționare de tip cod galben de caniculă, valabilă duminică și luni, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei.

„Duminică și luni, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități”, potrivit meteorologilor.

ADVERTISING

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, mai ridicate luni, izolat până spre 38 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu valori termice în jurul a 20 de grade.

Valul de căldură va persista în sud-vest și sud și în zilele următoare.

image-4
Foto: ANM

Prognoza meteo pentru Bucureşti

Vremea va fi caniculară până marți dimineață în București, cu disconfort termic ridicat.

Temperatura maximă de duminică se va situa în jurul a 35 de grade, iar luni vor fi 36-37 de grade.

Temperaturile minime vor fi de 18...20 de grade.

ADVERTISING

Cerul va fi mai mult senin și vântul va sufla slab și moderat.

Şefa ANM: Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istorie

Elena Mateescu, şefa ANM, a explicat la Digi24 că şi luna august va fi foarte caldă, la fel şi începutul de septembrie. Iar vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteo.

"Cu siguranță și ultima lună a verii 2024, august, va putea aduce în atenție intervale în care să vorbim în fiecare zi consecutiv de caniculă (...)

ADVERTISING

De altfel, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 12 august – 9 septembrie, vorbim de următoarele săptămâni din luna august și anume 12-19 august, 19-26 august și chiar 26 august-2 septembrie, debutul toamnei, pe o probabilitate foarte ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât în mod obișnuit, cu un caracter deficitar al precipitațiilor, fapt care va face ca anul agricol curent, care se încheie la 31 august 2024, să fie în continuare sub incidența fenomenului de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară.

Debutul toamnei, așa cum arată actualizarea acestei estimări, până la finalul primei decade din septembrie, vom avea o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, și, din păcate, semnalul pentru cantități deficitare în continuare.

Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, având în vedere că deja prima lună de vară, iunie, a fost cea mai caldă lună iunie din istorie, de asemenea și luna iulie a egalat recordul din 2012, fiind cele mai călduroase luni iulie din istorie.

Şi, cu siguranță, iată, semnalul pentru luna august va putea face ca vara 2024 să fie cea mai caldă din istorie. Deja puteam să confirmăm, și deja constatăm, din păcate, în statistica meteorologică, că fiecare lună, anotimp sau an doboară recordurile înregistrate anterior, astfel încât tiparele de vreme extremă vor deveni, din păcate, tipare normale în viitor".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇