Sărutul de 6 secunde, cheia succesului în relație

Sărutul de 6 secunde, cheia succesului în relație

Un gest simplu ca un sărut de șase secunde făcut în fiecare zi poate îmbunătăți nivelul de intimitate într-o relație, potrivit experților din domeniu.

Beneficiile acestui exercițiu au fost descoperite de John și Julie Gottman, psihologi clinicieni și terapeuți pentru cupluri. Cei doi sunt căsătoriți din 1987 și împreună au înființat Gottman Institute, în cadrul căruia sunt instruiți specialiști în terapia de cuplu, scrie Associated Press.

Numărul de șase secunde nu a fost ales întâmplător. După ce au studiat mai mult de 3.000 de cupluri pe parcursul a 30 de ani, soții Gottman au descoperit că șase secunde de intimitate intenționată sunt suficiente pentru a declanșa eliberarea de oxitocină, hormonul considerat în general responsabil pentru crearea legăturii dintre mamă și copil.

ADVERTISING

Potrivit soților Gottman, același hormon contribuie la construirea încrederii într-o relație prin calmarea centrului fricii din creier.

O îmbrățișare de 20 de secunde poate avea același efect, după cum a arătat neuroeconomistul Paul Zak, citat de Gottman.

„Apare de fiecare dată când mamiferele se îmbrățișează unele pe altele. Îmbrățișarea de 20 de secunde sau sărutul de șase secunde sunt ceva care se simte cu adevărat diferit. Se simte ca și cum te-ai întors acasă”, spune Gottman, autorul cărții „Cele șapte principii pentru ca o căsnicie să funcționeze”.

ADVERTISING

În ceea ce privește punerea în practică a exercițiului, experții recomandă crearea unui ritual. Stabiliți același moment în fiecare zi, de exemplu, atunci când toată lumea este pe cale să plece la serviciu și la școală sau chiar înainte de culcare.

Crearea unui ritual de conexiune în aceste momente de tranziție protejează împotriva „relației manageriale, în care singurul lucru pe care un cuplu îl face împreună este să adauge pe lista lor foarte lungă de sarcini”, spune John Gottman.

Ritualurile cultivă, de asemenea, un sentiment comun privind un scop. Este important însă ca momentul să fie savurat și nu să devină încă lucru care trebuie făcut.

ADVERTISING

Un sărut prelungit funcționează cel mai bine pentru cuplurile ai căror membri sunt dedicați unul altuia și au construit un nivel de încredere, în timp ce cuplurile care se confruntă cu dificultăți și încearcă să-și rezolve problemele prin terapie s-ar putea să nu fie pregătite pentru asta, precizează Julie Gottman.

„Cu siguranță nu vom oferi aceste informații unui cuplu cu probleme de la început, înainte de schimbări semnificative. Pentru că nu va părea autentic, dacă încă există multă neîncredere”, a spus ea.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇