Câinii robot care salvează vieți pe frontul din Ucraina. Ce roluri au în armată (Foto&Video)

Câinii robot care salvează vieți pe frontul din Ucraina. Ce roluri au în armată (Foto&Video)

Câini robot sunt desfăşuraţi în locul militarilor ucraineni în misiuni periculoase – de la inspectarea tranşeelor ruseşti şi până la detectarea minelor – şi ar putea în curând să devină un ajutor obişnuit pe front.

În cadrul unei demonstraţii care a avut loc într-un loc ţinut secret în Ucraina, un câine metalic – modelul „BAD One” – nou-nouţ se ridică, se ghemuieşte, aleargă sau ţâşneşte, după cum îi ordonă operatorul său pe o telecomandă, relatează AFP.

Derivat dintr-un model disponibil în comerţ, acest robot există şi într-o versiune mai sofisticată – „BAD Two” -, care nu poate fi arătată din motive de securitate.

ADVERTISING

Capabili să desfăşoare numeroase roluri pe front, aceşti câini robotici ar putea deveni un aliat preţios al unei armate ucrainene care duce lipsă de oameni, în vederea respingerii invaziei ruse în curs de aproape doi ani şi jumătate.

Cu nişte picioare scurte, aşadar dificil de detectat, ei pot să inspecteze tranşee inamice sau interiorul unor clădiri, în zone de luptă, cu ajutorul imageriei termice.

Aceşti câini salvează vieţi

”Avem soldaţi (...) trimişi în misiuni de recunoaştere” care sunt ”de obicei oameni foarte antrenaţi, foarte experimentaţi”, dar care sunt ”expuşi riscurilor în permanenţă”, declară operatorul ”Iuri”, un pseudonim, care realizează o demonstraţie.

ADVERTISING

”Acest câine limitează riscurile soldaţilor şi sporeşte capacităţile operaţionale”, adaugă acest specialist de la o societate britanică de dezvoltare de soluţii militare.

”Până la urmă, acest lucru salvează vieţi”, conchide el.

Dispozitivul folosit în demonstraţie se deplasează cu ajutorul unei baterii care-i oferă o autonomie cuprinsă ”între două şi trei ore”, declară el.

Util în detectarea minelor sau dispozitivelor electronice improvizate, câinele robot poate servi şi la trimitere de muniţie sau de medicamente în puncte fierbinţi pe câmpul de luptă.

ADVERTISING

”Nu pot să spun câţi am desfăşurat şi bineînţeles nici unde sunt desfăşuraţi” în Ucraina, declară Iuri, apreciind că ”războiul din Ucraina a schimbat modul în care de face război în întreaga lume”.

”Un câine care costă câteva mii de dolari se poate ocupa de o sarcină în care ar trebuit altfel să desfăşori multe tehnici, sisteme de comunicaţii şi cel puţin trei până la cinci soldaţi”, declară el.

În cazul în care este imobilizat sau capturat, ”câinele” este echipat cu un întrerupător de urgenţă, care şterge toate datele pe care le-a înregistrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇