China controlează 90% din producția de metale critice - planul UE de-a scăpa de această dependență

China controlează 90% din producția de metale critice - planul UE de-a scăpa de această dependență
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Metalele rare și semiconductorii au devenit materiile prime indispensabile dezvoltării economiilor naționale, luând locul ocupat în trecut de petrol și produse petroliere.

În ciuda eforturilor depuse în ultimul timp de SUA și UE, China controlează 90% din producția globală de metale rare, transformând aceste materii prime în potențiale arme strategice.

În ceea ce privește semiconductorii, noua Strategie Integrată Militaro-Civilă a Chinei își propune să dezvolte tehnologii avansate pentru a eluda sancțiunile impuse de SUA și să se folosească de rezervele pe care le deține de pământuri rare pentru a perturba lanțurile de aprovizionare ale statelor concurente.

ADVERTISING

Această strategie este îndreptată împotriva intereselor multor țări, inclusiv ale SUA și Uniunii Europene.

Din cauza caracterului protecționist al economiei chineze, celelalte state trebuie să caute zăcăminte de metale rare în interiorul propriilor granițe sau să găsească surse alternative de aprovizionare.

Pe fondul accelerării procesului de reducere a dependenței de China, compania belgiană din industria chimică Solvay a anunțat că va putea furniza, cel puțin parțial, metalele rare folosite la producția de magneți permanenți și vehicule electrice în fabricile din Europa.

ADVERTISING

Solvay demarează producția în Franța

Un raport al agenției Reuters arată că Solvay și-a planificat să înceapă producția la combinatul său din Franța.

Grupul belgian se așteaptă ca producția să înceapă în 2025 și va asigura necesarul pentru 30% din producția de magneți permanenți ai Europei până în 2030.

Aceasta este unica unitate din Europa capabilă să proceseze metale grele la scară industrială.

ADVERTISING

Solvay consideră că aceasta corespunde cu strategia UE de a reduce importurile din China și de a promova producția internă. În prezent compania chimică poartă negocieri cu cei mai importanți constructori europeni de autovehicule și turbine pentru a-și asigura comenzile.

Citeşte integral analiza China controlează 90% din producția de metale critice – planul UE de-a scăpa de această dependență pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇