Psiholog: Cum să-ți ții emoțiile în frâu și să te prezinți cât mai bine la un interviu

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din start putem spune cu certitudine că emoțiile sunt bune, problema apare când intrăm într-o stare de panică, care ne blochează și putem părea că nu știm să răspundem la ceea ce suntem întrebați, dar nu este deloc așa, ci doar percepem într-un mod eronat semnificația unui interviu pentru un loc de muncă.

Înainte de a merge la interviu e bine să ne pregătim un pic cu ceva informații despre locul de muncă la care aplicăm și câteva informații despre compania care oferă acel loc de muncă.

E bine să avem o ținută îngrijită, dar să nu exagerăm cu hainele că, până la urmă, impresia bună o să vină din modul în care discut și cum răspund la ceea ce sunt întrebat.

ADVERTISING

Dacă simțim un pic mai mult emoțiile în timpul interviului, e ok să spunem asta celui care ne ia interviul, pentru că e posibil/probabil acela să aprecieze faptul că ne pasă suficient de mult și ne dorim acest loc de muncă și de acolo emoțiile.

Un alt aspect important ar fi să zâmbim cât mai mult, asta dacă se și poate în contextul discuției, că altfel ar fi un pic ciudat.

O altă posibilă problemă care mai apare în cadrul interviurilor pentru un loc de muncă ar fi lauda/falsa modestie. Pentru cineva experimentat în interviuri este destul de ușor să observe dacă persoana din față se laudă sau prezintă o falsă modestie în ceea ce spune și în modul în care se prezintă.

Interviul este important, dar de multe ori îl încărcăm cu prea multă importanță, în sensul în care simțim presiunea ca și cum ar fi o situație de viață și de moarte, lucru care nu este adevărat. Aşa că trebuie să înțelegem că este doar o etapă și să tratăm acest proces de interviere așa cum este, adică o discuție cu o persoană sau mai multe din cadrul unei companii care are nevoie de cineva pentru un anumit post și nimic mai mult.

Iar dacă nu obținem acel loc de muncă nu înseamnă neapărat că am greșit noi cu ceva, ci posibil ca acea companie să caute o persoană cu o experiență diferită sau poate nu este un loc de muncă potrivit pentru noi sau posibil ca persoana care ține interviul să nu fie destul de experimentată, dar pentru asta în multe cazuri există mai multe interviuri ținute de persoane diferite din departamente diferite.

În concluzie, încercați să tratați interviul ca o simplă discuție și să vă simțiți ca și cum nu aveți nimic a pierde și în același timp atât dumneavoastră, cât și compania aveți același scop și anume să ocupați acel loc de muncă.

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇