Mica istorie: 7 august - Din vremea când primarul Capitalei știa să schimbe fața orașului

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 626: În timpul asedierii Constantinopolului de către formațiunile armate avare și slave, forțele bizantine se regrupează și atacă, profitând de faptul că, între conducătorii asediatorilor, au apărut disensiuni. Astfel, bizantinii reușesc să-i alunge pe acești străini, care se retrag spre nordul peninsulei balcanice, eliberând orașul.

Anul 768Papa Ștefan al III-lea este ales în funcție și caută rapid protecția francilor împotriva amenințării lombarde, deoarece niciun monarh prieten nu s-a oferit cu vreun ajutor.

Anul 936: Are loc încoronarea regelui Otto I al Germaniei, ca prim împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Anul 1479: Bătălia de la Guinegate: trupele franceze ale regelui Ludovic al XI-lea au fost înfrânte de burgunzi, conduși de arhiducele Maximilian de Habsburg.

Anul 1714: A avut loc prima victorie semnificativă a flotei ruse din istorie, bătălia de la Gangut. Bătălia a făcut parte din Marele Război al Nordului, încheiat în anul 1721, cu victoria coaliției formată  din Danemarca, Polonia și Rusia împotriva Suediei.

Anul 1743: Tratatul de la Åbo a pus capăt războiului ruso-suedez din 1741–1743.

Anul 1782George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă. Mai târziu, decorația a fost redenumită Purple Heart (Inima Purpurie).

Astăzi, Purple Heart este cel mai vechi premiu militar acordat încă membrilor militarilor americani. Decorația este un atribut al președintelui SUA, care o înmânează personal. Au fost și cazuri când persoane meritorii au primit de mai multe ori această decorație. Wikipedia citează numele unor militari americani care au primit de zece, nou sau opt ori respectiva distincție.

ADVERTISING

Anul 1819: Conducătorul mai multor mișcări de independență ale statelor sud americane, Simón Bolívar, triumfă în confruntările cu reprezentanții Spaniei în bătălia de la Boyacá.

Victoria de la Boyaca a marcat începutul independenței statelor din America de Sud și este considerată importantă deoarece a condus la victora bătăliei de la Carabobo, cu efecte multiple, în Venezuela, la Pichincha, Ecuador, Junín și Ayacucho (Peru).  

Anul 1834: S-a născut Joseph Marie Jacquard, industriaș, comerciant și inventator francez. Este inventatorul războiului de țesut programabil, care îi portă numele și care, la rândul său, a jucat un rol important în dezvoltarea altor mașini programabile, folosite în industria textilă.

Anul 1848: Se naște Jöns Jakob Berzelius, chimist și mineralog suedez. A rămas notoriu în chimia de laborator prin unele dispozitive care îi poartă încă și azi numele.

Anul 1864: Cu fix 160 ani în urmă, la 7 august 1864, se înființa primăria urbei București, capitala Țării Românești. Au avut loc primele alegeri locale, iar primul primar ales al Bucureștilor a fost generalul Barbu Vlădoianu. fost „ministru de război”, adică al apărării naționale.

Barbu Vlădoianu a stat puțină vreme în fotoliul de primar. Dar câtă diferență față de primarii vremurilor noastre, cei din ultimele decenii! A avut două mandate, primul de un an și o lună, iar al doilea de numai șase luni. Dar ce a făcut el, în aceste două scurte mandate? Bucureștenilor de astăzi nu le-ar veni să creadă. Punctez pe scurt:

ADVERTISING
  • A desființat morile de apă de pe Dâmbovița și a proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante de până la acea dată.
  • A organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucureștiului, care erau în marea lor majoritate, „drumuri de pământ”.
  • A dispus începerea lucrărilor de pavare cu gresie și granit a Podului Mogoșoaia (Calea Victoriei, de azi), podite până atunci cu bârne de lemn. Întreaga arteră a fost pavată cu piatră în timpul celui de al doilea mandat al primarului Vlădoianu.
  • A fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă, evidențiind astfel pentru prima dată în istoria Bucureștilor, existența nominală a locuitorilor.
  • A pregătit, negociat și semnat contractul de cesiune pentru construirea gării terminus București-Filaret, aparținând primei linii de cale ferată de pe teritoriul RomânieiBucurești - Giurgiu.
  • Proiectată în timpul primului mandat și finalizată în timpul celui de al doilea, a fost dată în funcțiune prima linie de tramvai cu cai a Bucureștilor - un mijloc de transport în comun de ultimă generație, în acea vreme. Tramvaiul făcea legătură între Gara Târgoviștei (astăzi Gara de Nord) și Bariera Moșior (astăzi la nord de pasajul Bucur-Obor).

Hai, că dacă ar fi sa facem astăzi o linie de tramvai cu cai, numai studiul de fezabilitate ar dura vreo trei ani! Bașca acordurile și avizele, fără care nu poți astăzi nici să-ți zugrăvești fațada!

Anul  1876: Se naște Mata Hari, dansatoare olandeză, spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial. Condamnată și executată prin împușcare în 1917.

ADVERTISING

Anul  1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar numită chiar "Venus din Willendorf". Sculptura este datată de specialiști în perioada preistorică dintre anii 25.000 î.Hr. și 22.000 î.Hr.

Calcarul din care a fost sculptată nu se găsește în zonă, de aceea concluzia a fost că statueta a fost adusă dintr-o altă zonă, probabil tot a Europei. În prezent, piesa se găsește la Naturhistorisches Museum (Muzeul de istorie a naturii), din Viena, unde este expusă și poate fi vizitată.

Anul 1911: Moare Badea Cârțan, țăran român, luptător pentru independența românilor din Transilvania. A intrat în istorie cu inițiativa sa de a merge la Roma și a etala acolo portul național al românilor din Maramureș, punându-l în comparație cu portul prizonierilor daci, aduși de Traian la Roma și expuși în basoreliefurile de pe exteriorul Columnei lui Traian.

Anul 1922: Are loc o mare acțiune grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad. Au participat peste 2000  greviști, revendicările fiind, în principal, de ordin salarial.

Anul 1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere. „Începând cu acel moment – consemna generlul de Gaule – nu există o Franță liberă și o Franță ocupată. Există o singură Franță pe care o reprezintă comandamentul din exil”.

Anul 1940: Cel de al treilea Reich al lui Adolf Hitler își anexează, cu de la sine putere și contrar dreptului internațional, două regiuni ce aparțin Franței: Alsacia și Lorena.

Anul 1941: Moare Rabindranath Tagore, scriitor indian de limbă bengaleză și engleză, laureat al Premiului Nobel. Crescut într-o familie de artiști și reformatori sociali și religioși, opuși sistemului castelor și favorabili unei ameliorări a condiției femeii indiene, Tagore este cunoscut ca poet național, dar totodată și filosof al unei gândiri, specifice lumii orientale.  

S-a aplecat cu mult interes asupra problemelor de educație și, în 1921, a organizat prima Universitate de Stat din India, Universitatea „Vishba-Bharati“ din Shantiniketan. Acolo, a creat condiții pentru ca însușirea culturii indiene să fie accesibilă atât studenților indieni, cât și celor străini.

Anul  1942: A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial, în Insulele Solomon. Ofensiva a fost un succes, aviația și marina americană reușind să distrugă navele japoneze ancorate în zonă sau aflate în perimetrul insulelor, nave încărcate îndeosebi cu mijloace militare. Și, odată cu navele, au pierit efective umane al căror număr, desigur impresionant, a rămas secret.

Eșecul încercării de a transporta în Insula Guadalcanal o mare parte a trupelor și a proviziilor din dotarea armatei a împiedicat Japonia să mai încerce o altă ofensivă pe care o avea prevăzută: atacarea și cucerirea aerodromului Henderson Field.

Anul 1943Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia de la Smolensk, ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest finalizată în octombrie cu o victorie decisivă sovietică. Memorialiștii notează că a contribuit în mare măsură la acest succes armamentul primit din SUA de către URSS, prin portul Murmansk de la Marea Albă.

Anul 1946: Guvernul Uniunii Sovietice prezintă omologilor săi turci o notă prin care a respins autoritatea absolută a acestora din urmă asupra strâmtorilor turcești de la marea Neagră. Este începutul crizei strâmtorilor.

Anul 1947: Pluta din lemn a lui Thor HeyerdahlKon-Tiki, se izbește de reciful de la Raroia din Insulele Tuamotu după o călătorie de 101 zile și 7.000 de kilometri pe Oceanul Pacific, în încercarea de a dovedi că popoarele preistorice ar fi putut călători din America de Sud, până în Polinezia.

Heyerdahl a lansat o ipoteză conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, așa cum se credea până atunci, ci din America, mai precis America de Sud. Ipoteza fiind inițial primită cu răceală și circumspecție, Thor s-a decis să demonstreze că o călătorie din America de Sud (pornind de pe coasta statului Peru) era realizabilă cu mijloace primitive.

Și chiar a realizat această călătorie fascinantă cu o ambarcațiune construită de el, „manu propria” și cu acele mijloace primitive, de care ar fi dispus predecesorii din antichitatea prestorică. Călătoria a descris-o amănunțit în cartea sa „Expediția Kon-Tiki”, care a fost la timpul său un mare succes editorial internațional, fiind tradusă și publicată chiar și în România comunistă.

Dar, prin experimentul său, Heyerdahl a dovedit doar posibilitatea ca sud americanii antici să fi traversat oceanul și să fi ajuns în Polinezia. Totuși, faptul că au avut posibilitatea, nu înseamnă că au și făcut-o. Majoritatea cercetătorilor, susțin că, totuși, nu există nicio dovadă irefutabilă care să confirme ipoteza lui Heyerdahl cu privire la originea sud americană a polinezienilor de astăzi.

Pluta originală Kon-Tiki a devenit între timp nu numai un obiect de cercetare pentru specialiști, dar și o curiozitate pentru turiști.  Ea este acum expusă în Muzeul Kon-Tiki, situat în complexul muzeistic Bygdøy din Oslo.

Anul  1947: S-a născut Sofia Rotaru, cântăreață pop din Ucraina, de etnie română.

Anul  1957: Moare Oliver Hardy, celebru actor american, unul din așii comediei cinematografice. Vă mai aduceți aminte de cuplul Stan și Bran? Ei bine, el era Bran.

Anul  1960: Republica Coasta de Fildeș (Côte d'Ivoire) își câștigă independența față de Franța. Astăzi, Coasta de Fildeș se întinde pe o suprafață de 322.500 kmp și are o populație de 24,3 milioane locuitori.

Anul  1970: S-a inaugurat, la Iași, "Casa Dosoftei", unitate muzeistică unde este adăpostită secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași.

„Casa” însăși prezintă un interes deosebit, fiind construită de Dosoftei Barilă (sec. XVII), personalitate marcantă a culturii vechi românești, cărturar român, fost episcop, apoi mitropolit al Moldovei, poet și traducător.

El este autorul tipăriturii „Psaltirea în versuri”, pe care o va imprima la mănăstirea Uniev din Ucraina în 1673. Merită amintită, în această ordine de idei observația lui Nicolae Iorga că „Psaltirea în versuri a lui Dosoftei, unde întâlnim elemente care amintesc foarte bine ritmul și sistemul de rimă al poporului, poate fi socotită ca începutul poeziei scrise a românilor”.

Anul 1971: Zborul lunar american Apollo 15 se încheie cu o aterizare sigură în Pacific, deși una dintre cele trei parașute ale capsulei nu se deschide.

Anul 1974: Acrobatul Philippe Petit traversează pe o sârmă distanța dintre cele două turnuri gemene ale World Trade Center (N.Y.), pe o lungime de 61 metri și la o înălțime de 417 metri.

Anul 1976Programul Viking: Nava Viking 2 intră pe orbita lui Marte.

Anul 1983: Moare Nicolae Brânzeu, compozitor și dirijor român. Este un compozitor pe nedrept uitat, neinclus în repertoriul de operă – spre exemplu – deși este autorul unor interesante și aș zice chiar valoroase partituri operistice, precum:

  • Săptămâna Luminată - prima operă românească de orientare expresionistă
  • Scufița Roșie – operetă
  • Piatra din Casă – vodevil
  • Dragostea triumfă – operă în trei acte.
  • Zăna Zorilor – operă-feerie

Anul 1995: Guvernul chilian declară stare de urgență în jumătatea de sud a țării, ca urmare unui fenomen meteorologic complex, cu frig, vânt, ploaie și ninsoare cunoscut sub numele de Cutremurul Alb.

Anul 1997: S-a declarat "Ziua întâi" a reformei structurale în România. Premierul Victor Ciorbea a prezentat lista celor 17 societăți comerciale care trebuiau închise în mod prioritar, pe motiv de nerentabilitate.

Anul 1998: S-au produs atentate cu bombe la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) și Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) și-au pierdut viața în aceste  în atentate, revendicate de organizația teroristă "Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte".

Anul 2008Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva a Osetia de Sud, pentru a contracara o invazie rusească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇