Mica istorie: 6 august - Ziua când o singură bombă a ucis pe loc 70.000 de persoane

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1284: Armata republicii Pisa este învinsă în bătălia de la Meloria de către Armata republicii Genova, și pierde astfel definitiv dominația navală în Marea Mediterană.

Anul 1484: Începe asediul cetății Chilia de către armata otomană, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484). După opt zile de asediu, cetatea este cucerită de invadatori și devine raia turcească.

Anul 1623: Moare o personalitate despre care istoria vorbește poate prea puțin: Anne Hathaway, soția „Marelui Will”, da, a lui William Shakespeare. S-au căsătorit când Hathaway era deja însărcinată cu primul lor copil, Susana.

Diferența de vârstă și, inevitabil, sarcina ante-nupțială a Annei, au determinat unii memorialiști să comenteze căsătoria, ca fiind forțată de familia miresei, în fața unui adolescent, viitor tată. Este mai puțin decât o ipoteză, este o simplă speculație, întrucât nimeni dintre cei care susțin acest scenariu nu are o dovadă palpabilă în sprijinul ideii sale.

Deși mai mare cu opt ani ca vârstă, Anne i-a supraviețuit soțului ei vreme de șapte ani: a murit în 1616 la vârsta de 66 ani.

Anul 1644: S-a născut Louise de la Vallière, una din metresele favorite ale regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. A fost o aventură de durată, din care au rezultat cinci copii – nelegitimi, dar recunoscuți de rege.  Descoperind, într-o zi, că regele are încă o amantă pregătită să-i ia locul în curând, Louise și-a permis să-i ceară o explicație. 

Discuția n-a avantajat-o, urmarea fiind aceea că regele a părăsit-o oficial pe Louise. Lovită de soartă, ea a hotărât să aleagă, măcar de acum încolo, calea virtuții și s-a aruncat în brațele religiei călugărindu-se. A fost primită în mănăstirea carmeliților din Faubourg Saint-Jacques din Paris, unde și-a depus jurământul perpetuu, în 1675.

ADVERTISING

A murit la 65 de ani, în iunie 1710, după 36 ani de viață religioasă, precedați de zece ani de viață păcătoasă.

Anul 1660: Moare unul dintre cei mai reprezentativi pictori spanioli din secolului al XVII-lea, Diego Velázquez. Ca reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special în arta portretistică, etalată cu succes la curtea regelui spaniol Filip al IV-lea.

Dar Velázquez a fost creatorul unei noi viziuni și al unui nou mod de zugrăvire a naturii. Ca maestru al acesteia, arta lui a trimis mesaje departe în viitor, în secolul al XIX-lea, când pictorii impresioniști, aflați în căutarea unei noi viziuni artistice și a unui nou mod de reprezentare, au valorificat în pictura lor elementele moștenirii de la Velásquez.

Anul 1791: Are loc inaugurarea solemnă a Porții Brandenburg din Berlin. În cei 232 ani de existență - aproape un sfert de mileniu! – poarta Brandenbrug a fost emblema permanentă a Berlinului, așa cum emblema Parisului este turnul Eiffel, emblema Londrei Turnul Big Ben, emblema Atenei este Acropole, emblema Moscovei Piața Roșie, iar a Budapestei - superba clădire a Parlamentului.

Din păcate, Bucureștiul nu are un simbol. A spune că Palatul Parlamentului e simbolul orașului mi se pare o blasfemie, dacă ne gândim la cartierele dărâmate cu biserici cu tot, pentru a se înălța faraonicul edificiu. Ateneul Român a fost declarat la un moment dat emblemă, dar nu  mi se pare că este perceput undeva ca atare. Noi o tot dăm înainte cu Palatul Ceaușescului, la care turiștii se uită mai mult ca la urs, decât ca la a opta minune a lumii.

Anul  1806: Ca urmare a înfrângerii suferite în Războiul celei de-a Treia Coaliții, împăratul Francisc al II-lea abdică și dizolvă Sfântul Imperiu Roman.

ADVERTISING

Anul  1813: Generalul și omul de stat sud-american Simon Bolivar a ocupat orașul Caracas și a restaurat republica.

Anul  1825: Proclamarea independenței Boliviei. Sărbătoare națională.

Anul  1844: Se naște ducele Alfred  de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl reginei Maria a României.

Anul  1845: Este fondată la Sankt Petersburg „Societatea Geografică a Rusei”. Devin membri ai societății personalități aristocratice din cultura rusă, dar și geografi de prestigiu, veniți din mai toată Europa.

Anul  1863: La Londra, a intrat în funcțiune primul metrou din lume, poziționat de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracțiunea era realizată cu o mașină cu abur, ceea ce afecta grav microclimatul din stații, deși constructorii amenajaseră sisteme „moderne” de ventilație.

Anul  1867: S-a înființat Biblioteca Academiei Române.

Anul  1877: Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I o nouă telegramă, în care solicită trecerea Dunării de către armata română, ceea ce comandamentul rus îi refuzase la începutul campaniei. Unități ale armatei române trec Dunărea, după ce regele Carol i-a cerut și țarului confirmarea celor solicitate de prințul moștnitor, Nicolae. 

Originalul telegramei trimisă de prinț, scris în limba franceză, se găsește expus într-o vitrină din Muzeul Național de Istorie al României, din Calea Victoriei. Merită văzut și, mai ales, merită citit.

Merită, întrucât nu conține o văicăreală de genul „suntem pierduți, vino și scapă-ne”, așa cum relatează unii, ci o explicație de ordin tactic: rusul îl informează pe Carol că turcii intenționează să asedieze cetatea unde își are el sediul și ar fi avantajat dacă principele român ar trece Dunărea, deschizând un fel de „al doilea front”, care să atragă trupele turcești în acea direcție și să slăbească astfel apărarea Plevnei.

ADVERTISING

Dar armata principelui Carol face mai mult decât i s-a  cerut: înaintează prin teritoriul Bulgariei de azi, până ajunge la Plevna, îl găsește rănit pe comandantul suprem turc Osman Pașa, îl ia prizonier și îl predă comandamentului rus.

Anul 1890: La închisoarea din Auburn, New York, are loc în premieră mondială o execuție efectuată pe scaunul electric. Condamnatul se numește William Kemmler, un vânzător ambulant de legume din mahalaua Buffalo a orașului New York.

Ziarele relatau despre condamnat că era un alcoolic, care, în seara de 28 martie 1889, s-a înfuriat pe soția sa (sau poate concubina) Tillie Ziegler, acuzând-o de furt și de faptul că se pregătea să fugă de acasă cu un prieten de-al lui.

Când discuția lor a atins apogeul, Kemmler s-a dus furios la hambar, a luat o secure și s-a întors în casă. A lovit-o pe Tillie în mod repetat, ucigând-o. Apoi a anunțat poliția, unde și-a mărturisit fapta.

A fost condamnat, dar execuția nu s-a desfășurat prea simplu. Cel mai mare furnizor de echipamente de curent alternativ, și chiar celebrul inventator Thomas Edison, a cărui companie producea echipamente de curent continuu, au contestat dreptul autorităților de a folosi „cu mâna unui călău” echipamentele inventate sau construite de ei.  

Au făcut apel la sentință. În apel, avocatul se referea la ferocitatea execuției, pe care n-ar accepta-o un amendament din Constituția SUA, unde orice omor executat cu cruzime este sancționat.

Apelul a eșuat însă, iar Curtea Supremă a SUA a respins cazul, pe motiv că execuția prin electrocutare pe scaunul electric nu reprezintă cruzime, fiind chiar mult mai blândă decât decapitarea. Hotărârea a rămas definitivă și executorie.

Anul 1893: Canalul Corint este deschis pentru traficul navelor maritime. Îmi permit să rememorez despre canal că este o construcție artificială și leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Salonic din Marea Egee.

Proiectul unui asemenea canal este mai vechi decât ne-am putea închipui. Primele lucrări de construire a unui canal între marea Ionică și marea Egee au început în anul 54 d.Hr, în timpul domniei împăratului Nero.

Înaintașii noștri de atunci nu au dispus de mijloace ca să poată înainta cu construcția în timp, dar au fost împiedicați și de vicisitudinile naturii: alunecările de teren au compromis de mai multe ori lucrările începute.

Cea mai recentă alunecare s-a produs chiar în zilele noastre, când canalul este demult construit și deschis traficului, dar alunecările de teren l-au făcut inpracticabil în anul 2021. Pentru redeschiderea lui, au fost alocate peste 32 milioane de euro.

Anul  1914: Primul Război MondialSerbia declară război Germaniei.

Anul  1917: Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armata României, aliată cu Rusia pe de o parte și cea a Germaniei, pe de altă parte. A fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse (aliate) declanșată cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană.

Istoricii notează că, în vara anului 1917, se afla în România una din cele mai mari concentrări de forțe din Primul Război Mondial: 9 armate, 80 de divizii de infanterie și 19 de cavalerie totalizând 974 de batalioane, 550 de escadroane, 923 de baterii de artilerie. Efectivele umane se cifrau 800.000 de combatanți, plus importante rezerve.

Rezultatul ofensivei, susținută cu o asemenea concentrare de mijloace, a fost succesul deplin, principalele consecințe putând fi punctate astfel:

  • Linia frontului a fost ruptă pe o lungime de 30 km, armata română pătrunzând frontul inamic pe o adâncime de 20 km;
  • Forțele româno-ruse au făcut 2700 de prizonieri, au capturat de la inamic 70 de tunuri și importante cantități de material de război;
  • A fost stopată intenția comandamentelor german și austro-ungar de a străpunge linia de apărare Focșani-Nămoloasa-Galați, pentru a cuceri Moldova, singurul teritoriu al României care rezistase până atunci.
  • S-au creat premizele pentru ca, în etapa următoare, armata română să declanșeze ofensiva peste Carpați, să elibereze Transilvania și să-și continue marșul spre Budapesta, stopând acțiunea de sovietizare a Ungariei, începută de liderul maghiarBela Kun.
  • Generalul Alexandru Averescu a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a, iar alți ofițeri români au primit același Ordin, clasa a III-a.

Anul 1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

Ederle era deținătoare a recordurilor mondiale la cinci probe. Presa vremii o numea „Regina Valurilor”. În 1917, la numai 12 ani, a stabilit primul său record mondial la proba de 880 de yarzi liber, devenind cea mai tânără deținătoare a unui record mondial la înot.

La 17 ani, în 1922 a stabilit la Brighton Beach alte șapte recorduri, toate mondiale. În total, Ederle a stabilit 29 de recorduri naționale și mondiale ale Statelor Unite în perioada dintre anii 1921 și 1925. La Jocurile Olimpice de vară din 1924 desfășurate la Paris, Ederle a câștigat o medalie de aur ca membră a echipei SUA care a ocupat primul loc în proba de ștafetă 4×100 de metri liber.

În 1925, a înotat 35 de kilometri de la Battery Park la Sandy Hook în 7 ore și 11 minute, un timp record care a rezistat 81 de ani înainte de a fi doborât de înotătoarea australiană Tammy van Wisse.

Ederle avea probleme de auz încă din copilărie, iar după vârsta de 30 ani și-a pierdut auzul cu totul. Nu a continuat sportul de performanță, ci a predat înotul copiilor cu dificultăți ale auzului. Nu s-a căsătorit niciodată și, singură fiind, și-a petrecut ultimii ani ai vieții într-un azil. A decedat în 2003, la vârsta de 98 de ani.

Anul 1940: Uniunea Sovietică își anexează ilegal o țară vecină, Estonia, numai pe baza unei înțelegeri cu Hitler, consemnată în anexa secretă la faimosul pact Ribbentrop-Molotov, prin care Moscova și Berlinul își împărțeau, fără niciun drept, o parte din Europa.

Anul 1942: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos devine prima regină domnitoare care se adresează sesiunii comune a Congresului Statelor Unite.

Anul  1942: Moare Alfonso Castaldi, compozitor și dirijor român de origine italiană. Poposit în România la vârsta de 20 ani, Castaldi și-a găsit aici vocația în domeniul didactic. A predat în particular la Galați lecții de mandolină, chitară, vioară și de teorie muzicală (1896-1901).

Venind în capitală, Conservatorul din București i-a încredințat predarea orchestrației, a armoniei, contrapunctului și compoziției. În 1914 a fondat orchestra „Tinerimea Simfonică” din București, iar între anii 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor.

Prezența lui în cultura românească este însă marcată mai ales ca un valoros compozitor. A compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella” (1904), două poeme simfonice („Talatta”, și „Marsyas”), numeroase piese de muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece etc.).

Anul 1945: Al Doilea Război Mondial: bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra orașului japonez Hiroshima. Un număr de circa 70.000 de persoane mor instantaneu, iar, în anii următori, mai mor alte câteva zeci de mii de oameni, prin efectul în timp al radiațiilor.

Anul 1945: Guvernul sovietic restabilește relațiile diplomatice cu România, întrerupte la declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Anul 1960: Revoluția Cubaneză: Cuba naționalizează în stil comunist toate proprietățile americane și ale altor state străine aflate în țară.

Anul 1962: Are loc proclamarea independenței statului insular Jamaica membru al commonwealth-ului britanic. Ziua de 6 august a fiecărui an constituie sărbătoare națională a statului Jamaica.

Anul 1973: Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder a suferit un grav accident rutier, cu propria mașină. A stat patru zile în comă și și-a pierdut temporar mirosul și gustul.

Anul 1990: Organizația Națiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului și autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forță împotriva regimului de la Bagdad.

Anul 1943: Se naște Dan Grigore, pianist român de mare prestigiu, muzicianul care și-a permis să sfideze chiar și regimul Ceaușescu, pe care a refuzat să-l servească în vreun fel prin compozițiile sau prin alte manifestări artistice ale sale.

Imediat după Revoluția din 1989, Dan Grigore este numit director al Filarmonicii George Enescu. În această calitate, acționează pentru revenirea pe scena Ateneului Român a marilor artiști români din exil: Ileana CotrubașMarina KriloviciSilvia MarcoviciRadu LupuRadu Aldulescu. Îi propune reputatului dirijor de origine română Sergiu Celibidache să accepte direcția de onoare a Filarmonicii George Enescu și îi adresează prima invitație oficială de a reveni în țară - împreună cu Filarmonica din München.

Anul 1991: Programatorul britanic Tim Berners-Lee și-a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web prescurtat www.

Anul 2001: Președintele Boliviei, Hugo Banzer, a demisionat din funcție, după ce a fost diagnosticat cu cancer. I-a succedat la președinție vicepreședintele Jorge Quiroga.

Anul 2005: În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare: 65 milioane de dolari americani. A fost opera a unor tălhari, care au ajuns în sediul Băncii Centrale a Braziliei printr-un tunel de 78 de metri, au umplut sacii cu bancnote în greutate totală de peste 3.500  tone și s-au făcut nevăzuți.

Operațiunea a fost destul de bine pusă la punct, încât primele arestări s-au putut face după mai bine de o lună, iar șeful bandei avea să fie prins abia după șase ani. El a fost condamnat la 80 de ani de închisoare, dar nici până azi nu a putut fi recuperată întreaga sumă.

Anul 2012: Rover-ul Curiosity, lansat de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe planeta Marte.

Anul 2021: Parlamentul moldovean o alege pe Natalia Gavrilița ca nou prim-ministru al Republicii Moldova. Natalia Gavriliță a condus guvernul Republicii Moldova până la 16 februarie 2023.

MEMENTO:

  • Bolivia:  Ziua națională - aniversarea proclamării independenței față de Spania (1825)
  • Jamaica:  Ziua națională - aniversarea proclamării independenței
  • Japonia:  Ziua Hiroshimei - Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare (din 1947)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇