Mica istorie: 27 iulie - Ziua când doi americani descopereau ce descoperise deja un român

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1667: Se naște elvețianul Johann Bernoulli, matematician și fizician. El este autorul acelei ecuații simple, pe care am învățat-o cu toții la școală și care spune că presiunea totală în lungul unei linii de curent într-un fluid incompresibil și lipsit de viscozitate este constantă.

Anul 1793Robespierre intră în „Comitetul Salvării Publice” și devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democrație bazat pe virtute. Îi aparține aforismul: „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă”.

Dar soarta este crudă. Robespierre, cel  despre care istoria spune că a trimis 17.000 de victime la ghilotină, a sfârșit prin a fi el însuși ghilotinat, chiar în Place de la Concorde, locul unde erau ghilotinați „dușmanii revoluției”. Avea numai 36 de ani în acea zi, fatală pentru el, de 28 iulie 1794, exact un an și o zi după ce, în culmea gloriei, devenise șeful „Comitetului Salvării Publice”.

Încă o confirmare a faptului că adesea Revoluțiile își devorează eroii.

Anul 1807Constantin Ipsilanti ajunge pentru a treia oară domn în Țara Românească. N-a domnit decât trei săptămâni  (27 iulie – 16 august 1807).

Anul 1824: Se naște Alexandre Dumas–fiul, scriitor francez. Alături de numele tatălui său, Alexandre Dumas-tatăl, cei doi formează unul din cele mai celebre cupluri tată/fiu din istoria culturii mondiale. Poate la fel de celebru, ca și numele cuplului vienez Johann Strauss-tatăl, alturi de Johann Strauss-fiul.

Anul 1830: Începutul celor „Trei zile glorioase" ale Revoluției din 1830. Populația pariziană s-a ridicat cu mic cu mare împotriva domniei lui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d'Orleans.

ADVERTISING

Anul 1841: Moare Mihail Lermontov, poet, prozator și dramaturg rus. Alături de Alexandr Pușkin, Lermontov este unul din marii poeți romantici ai Rusiei și, tot ca Pușkin, a avut același sfârșit tragic: ucis într-un duel cu final controversat, în apărarea onoarei soției, căreia (ca și lui Pușkin) i s-a părut că-i face „ochi dulci” un ofițer cu mustața răsucită (în tradiția rusă, mustața răsucită este emblema curtezanului).

În memoria lui Lermontov, posteritatea a organiazat pe locul duelului un spațiu de reculegere, cu un mic parc, în centrul căruia se află mormântul poetului și un monument reprezentând bustul său, totul în apropierea localității și aeroportului Mineralny Vody, din nordul Caucazului.

Anul 1865România a aderat la Convenția telegrafică internațională de la Paris, care fusese semnată împotriva voinței Porții. 

Anul 1877: Divizia 4 – Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din fața Plevnei. Luptele propriu zise, cunoscute ca fiind cele „de la Plevna”, s-au desfășurat între 30 august și 28 noiembrie și au reprezentat confruntarea decisivă între armatele româno-ruse şi cele turceşti, în cadrul Războiului de Independenţă.

Iniţial atacată doar de trupele ruse, cetatea Plevna a rezistat, producând mari pierderi trupelor ruse. În aceste condiţii, comandantul rus, arhiducele Nicolae, a solicitat, printr-o telegramă expusă astăzi la Muzeul de Istorie, sprijinul prințului Carol al României. Acesta trece Dunărea şi se angajează în operaţiunea de cucerire a Plevnei, împreună cu șeful Statului Major rus, generalul Zolotov.

După mai multe atacuri și lupTe susținute, în cele din urmă comandantul turc Osman Paşa a anunțat că predă cetatea necondiţionat, depunând și propria sabie în mâinile colonelului român Cerchez. La ora 14, încetase la Plevna orice rezistenţă turcească, iar la ora 15 intra în localitatea cucerită regele Carol I, concomitent cu Marele Duce Nicolae, comandantul armatei ruse din Balcani.

ADVERTISING

Prin Tratatele de pace de la San Stefano și Berlin, România câștiga independența și intra în stăpânirea actualei regiuni Dobrogea, prin schimb cu Buceagul din sudul Basarabiei, cedat Rusiei.

Anul 1880: Trupele britanice sunt învinse de către afganii conduși de Mohammed Ayub Khan în bătălia de la Maiwand în al Doilea Război Anglo-Afgan.

Anul 1890: Pictorul impresionist Vincent van Gogh se împușcă și moare două zile mai târziu. A fost sfârșitul tragic al unui mare maestru, ale cărui capodopere sunt evaluate astăzi în milioane de dolari, la casele de licitații, și care, în toată viața sa, n-a vândut decât un singur tablou, la prețul de o jumătate de guinee olandeză.

Presa anunța la 25.02.2023 licitarea tabloului „Head of a woman” (Corpul unei femei), pictat de Van Gogh, la prețul de pornire 1,5 milioane lire sterline.

Anul 1917: S-a născut Andre Rainbourg, alias Bourvil, vreau să spun marele Bourvil, unul din așii comediei cinematografice franceze din secolul trecut. Impresionanta sa filmografie numără nu mai puțin de 57 titluri de filme, savurate de aproape întreaga lume.

Anul 1921: Cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduși de biochimistul Frederick G. Banting demonstrează că insulina hormonală reglează nivelul de zahar din sânge.

După îndelungi experimentări, Frederick G. Banting şi colaboratorul său Charles Best ajung să stabilească tratamentul diabetului zaharat, prin injectare de insulină, descoperire urmare căreia primesc Premiul Nobel pentru Medicină.

Astăzi, diabetul, care până acum un secol era considerat ca boală fără soluție, este tratată urmare descoperirii insulinei. Dar, în legătură cu autorii descoperirii mai persistă încă și astăzi controverse, mai ales în România, unde doctorul Paulescu făcuse și terminase cercetările înaintea celor premiați. El a rămas un anonim numai din cauza greutăților privind formalitățile cu care ajungi (sau nu ajungi) să fii nominalizat, ca să figurezi pe listele celor propuși pentru marele premiu.

ADVERTISING

Anul 1922: Se înființează  Uniunea Internațională de Geografie, care astăzi numără 94 de țări sau teritorii membre, inclusiv 6 membri asociați și 24 de membri cu statut de observator.

Anul 1930România a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp". Concesia s-a dovedit inspirată, măsura a dus la dezvoltarea rapidă a telefoniei în România, iar Compania a adăugat în peisajul urban bucureștean una din cele mai impunătoare (atunci) construcții: palatul telefoanelor din calea Victoriei.

Tangențial fie spus, palatul telefoanelor s-a dovedit o construcție robustă, care a rezistat impecabil la două cutremure majore (1940 și 1977), dar și la bombardamentul german din zilele de 24-25 august 1944.

Anul 1940: Personajul fictiv de desen animat Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în filmul de animație A Wild Hare.

Bugs era un iepure cenușiu-albicios o figură antropomorfă de animație, care se caracteriza prin personalitatea sa, pe cât de ireproșabilă ca înfățișare, pe atât de nesuferită în comportament. Iepurașul poate fi etichetat, de asemenea, ca șmecher, isteț și descurcăreț, capabil să găsească singur ieșire din toate situațiile complicate în care îl bagă creatorul său.  

Anul 1949: Are loc și se desfășoară cu succes zborul de probă al aparatului britanic Havilland Comet, primul avion cu reacție.

Conceput și produs în Regatul Unit, prototipul Comet 1 are un design aerodinamic, este dotat cu patru motoare turboreactoare de tip Havilland Ghost, fizate sub aripi, o cabină presurizată și ferestre mari. Pentru epocă, oferea o cabină confortabilă pentru pasageri și era promițătoare sub aspect comercial, chiar foarte confortabilă pentru primele zboruri în trafic cu pasageri, care urmau din anul 1952.

Anul 1956România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945.

Anul 1962: Moare Ion Țuculescu, pictor român modern.

Anul 1968Pink Floyd lansează în SUA albumul A Saucerful of Secrets.

Anul 1974Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Nixon. După nici două săptămâni, la 8 august, președintele Richard Nixon va demisiona. Este pentru prima dată în istoria SUA când demisionează președintele în exercițiu.

Anul 1990: Se proclamă suveranitatea Republicii Belarus. Sărbătoare națională.

Anul 1996: La Jocurile Olimpice de la AtlantaSUA, are loc un atentat cu bombă. Două persoane au fost ucise și 111 rănite.

Anul 2007: Moare Victor Frunză, scriitor din România comunistă, care a servit ideologia de stat la începuturile perioadei comuniste. A fost profesor de jurnalism audio-vizual la facultatea de ziaristică în cadrul așa zisei "Academia Ștefan Gheorghiu", o instituție pentru învățarea doctrinei comuniste și deprinderea obiceiului de a omagia cuplul de la conducerea țării de atunci.

În 1978, publică o scrisoare critică la adresa regimului, urmare căreia presa și editurile au primit numaidecât consemn să nu mai primească niciun manuscris, semnat Victor Tulbure.

Anchetat și apoi expulzat din țară în 1980, se stabilește, împreună cu soția și fiul său, în Danemarca, la Århus. Înființează acolo editura “Nord” și editează revista de studii asupra fenomenului politic românesc, întitulată „Alergătorul de la Marathon”. Publică o seamă de lucrări politice și istorice, precum și o amplă lucrare, consacrată comunismului în România "Istoria P.C.R.".

Anul 2012: Are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Londra, oraș care devenea  astfel primul din istoria modernă care organiza pentru a treia oară pe teritoriul său Jocurile Olimpice de vară, după cele din anii 1908 și 1948.

Jocurile au fost deschise oficial de regina Elisabeta a II-a, însoțită de prințul consort Filip, Duce de Edinburgh. Fiecăruia dintre cei doi le-a fost încredințată ulterior deschiderea a câte încă o ediție a Jocurilor Olimpice, în două țări membre ale Commonwealth-ului britanic: prințul consort Filip a inaugurat JO din anul 1956 la Melbourne, iar regina Elizabeta a II-a Jocurile Olimpice de vară din 1976 de la Montreal.

Anul 2018Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI găsește Luna la apogeu în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale în jurul Pământului. În același timp, Marte se găsește în cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale în jurul Soarelui în ultimii 15 ani, la doar 57,6 milioane de kilometri distanță de Pământ.

Următoarea dată când Marte se va afla atât de aproape de Pământ va fi în anul 2035. Peste 11 ani, nu e mult până atunci.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇