Oamenii de știință iau în considerare tot mai serios construirea unui depozit biologic pe Lună, pentru a păstra ADN-ul speciilor de pe Pământ. De ce tocmai pe Lună? Pentru că, oricât de ostile ar fi condițiile de acolo, sunt ideale pentru o astfel de misiune.
Un astfel de depozit există deja în Norvegia, dincolo de Cercul Arctic, la circa 120 de metri în subteran, fiind vorba despre Rezervația Mondială de Semințe Svalbard.
Condițiile de mediu s-au schimbat însă mult în ultimii ani, iar stratul de permafrost de acolo a început să se topească în 2017, punând în pericol cele circa un milion de semințe prețioase.
Practic, toată lumea a înțeles acum că așa ceva sau ceva asemănător s-ar putea întâmpla oricând pe Terra. Iar Luna ar oferi condițiile optime pentru un astfel de depozit.
Temperatura din craterele adânci din apropierea regiunilor polare care nu sunt niciodată expuse la lumina soarelui este de – 196 de grade Celsius, ideală pentru păstrarea probelor într-un mod adecvat pentru clonarea viitoare, scrie Science Daily. Pe Lună nu ar fi nevoie nici de electricitate, nici de nitrogen lichid pentru păstrarea probelor.
Sigur, ar mai fi niște probleme de rezolvat, cum ar fi radiațiile și meteoriții, dar oamenii de știință speră să găsească soluţii și pentru aceste provocări.