Medicul care l-a tratat pe Nicu Covaci, despre ultimele sale clipe: Și-a păstrat privirea de leu în iarnă. Diagnosticul a fost implacabil

Medicul care l-a tratat pe Nicu Covaci, despre ultimele sale clipe: Și-a păstrat privirea de leu în iarnă. Diagnosticul a fost implacabil

Medicul Dorel Săndesc, care l-a tratat pe Nicu Covaci la Spitalul Judeţean din Timişoara, a susținut, sâmbătă, că artistul „şi-a păstrat acea forţă extraordinară, acea forţă interioară chiar şi când organismul lui, care era şi el fizic foarte puternic, a început să slăbească”.

„Forţa sa a rămas exprimată prin acea privire de leu în iarnă, aş putea spune, prin felul prin care a comunicat cu noi, prin zâmbetele sale, prin faptul că aprecia foarte mult că prietenii au venit la el, unii au venit şi au şi cântat”, a povestit medicul.

El a arătat că Nicu Covaci "a suferit de o boală cruntă, un cancer cerebral, cea mai agresivă formă de cancer cerebral".

ADVERTISING

"El a fost, s-a căutat şi în Spania şi în România şi a fost operat în spitalul nostru de profesorul Horia Pleş. A urmat o perioadă destul de bună, el a fost ameliorat faţă de preoperator, a putut comunica cu cei din jur, dar diagnosticul a fost implacabil, forma anatomo-patologică a acestui cancer a arătat că evoluţia va fi ireversibil negativă şi într-o perioadă scurtă de timp. În ciuda tuturor tratamentelor, radioterapie şi aşa mai departe, ceea ce din păcate s-a confirmat", a spus Dorel Săndesc, citat de Agerpres.

Medicul a susţinut declaraţiile îmbrăcat cu un tricou Phoenix, dăruit de Nicu Covaci, pe care scria "Fie să renască".

ADVERTISING

Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix, a murit vineri seara.

"De azi ne-aşteaptă, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lăsat Moştenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR", au scris membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

Nicu (prenume real Nicolae - n.r.) Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara.

Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de Arte Plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, conform blogului personal.

ADVERTISING

Liderul trupei Phoenix avea 77 de ani. El a fost operat în luna martie, de urgenţă, pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara.

Unde va fi înmormântat Nicu Covaci

Nicu Covaci va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor din Timişoara. Deocamdată nu a fost stabilită data.

Trupul neînsufleţit al lui Nicu Covaci va fi preluat de familie, luni, de la Morga Spitalului Judeţean din Timişoara, deoarece este aşteptată să sosească, din Spania, partenera de viaţă a acestuia, potrivit News.ro.

De asemenea, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că trupul neînsufleţit al liderului formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, va fi depus la Filarmonica Timişoara, la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, la Casa de Cultură din oraș va fi organizată o expoziţie în memoria artistului trecut în nefiinţă.

Ce au spus alți artiști despre Nicu Covaci

Mulți colegi de breaslă de-ai lui Nicu Covaci au reacționat după vestea morții acestuia.

Fostul membru al formaţiei Phoenix, Mircea Baniciu, a scris pe Facebook: „Drum lin, Nicu Covaci! Regrete imense!”. 

„Drum lin, Nicu! Mulţumesc pentru tot! Rămâne în urmă iubirea şi prietenia! Te iubim până la cer şi înapoi! Fie să renască!”, este mesajul lui Alin Dincă, liderul formaţiei Trooper. 

O reverenţă îi aduce lui Nicu Covaci şi toboşarul Nelu Dumitrescu: „Drum lin, Nicu Covaci! Ai fost şi vei rămâne o sursă de inspiraţie, un mare artist şi un prieten drag!”. 

Tudor Chirilă a marcat acest trist moment cu versurile din emblematica melodie „Fie să renască”:

„Fie să renască numai cel ce har
Are de-a renaşte, curăţit prin jar,
Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum!”. 

Cântăreaţa de folk Maria Gheorghiu: „De data asta chiar e adevărat... Dumnezeu să te odihnească în pacea Lui, Nicu... Ce greu ne va fi să vorbim despre tine la timpul trecut. Câtă nemurire însă în tot ce ne-ai lăsat moştenire... Pentru tot ce ai fost, pentru tot ce eşti şi pentru tot ce vei rămâne în eternitatea clipelor, mulţumim adânc....”.

Ovidiu Lipan Ţăndărică, fost membru al trupei Phoenix, afirmă, după ce liderul acesteia, Nicu Covaci, a încetat din viaţă, că acesta a lăsat o moştenire muzicală extrem de importantă pentru rock-ul românesc.

"Drum în lumină, Nicu Covaci! Dragul meu prieten, ai lăsat o moştenire muzicală extrem de importantă pentru rock-ul românesc!", a scris Ovidiu Lipan Ţăndărică. Artistul a postat şi o imagine în care apare alături de Nicu Covaci.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇