Ziua 891 Explozii în Crimeea, situație tensionată în Harkov. Ucraina are două corvete. Probleme cu apa de răcire la Zaporojie

<span style="color:#990000;">Ziua 891</span> Explozii în Crimeea, situație tensionată în Harkov. Ucraina are două corvete. Probleme cu apa de răcire la Zaporojie

Ziua 891 de război a început cu o serie de explozii în Crimeea, după un atac ucrainean cu rachete și drone. Autorităţile din Sevastopol au evacuat o clădire rezidenţială cu nouă etaje după ce a fost lovită de un fragment de rachetă ATACMS, a declarat guvernatorul rus al oraşului.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât noaptea trecută patru drone rusești în regiunea Dnipropetrovsk. Forțele ruse au început de joi seară să atace raionul Nikopol cu artilerie și drone kamikaze. Nu s-au înregistrat victime.

Informațiile de pe front arată că Rusia ar putea să-și crească operațiunile militare în regiunea Harkov. Situația în acest sector al frontului rămâne dificilă, tensionată și sunt semne de escaladare, a declarat un reprezentant al forțelor ucrainene. În ultimele 24 de ore cele mai intense lupte s-au dat în sectoarele Pokrovsk și Kurakhove.

Ucraina a primit o veste bună din Turcia, unde a fost lansată la apă a doua corvetă militară. Marina ucraineană are acum în dotare două astfel de nave de luptă, ambele construite în Turcia.

Iar consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat că înţelegerea care a permis cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident urma să îl includă şi pe disidentul rus Alexei Navalnîi, decedat subit în închisoare în februarie anul acesta.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac ucrainean în Crimeea - Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută în peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, după un atac ucrainean cu rachete și drone, au anunțat autoritățile locale citate de Kyiv Independent. Localnicii au relatat că s-au auzit explozii în orașele Sevastopol, Simferopol și Ievpatoria, potrivit canalului de Telegram Crimean Wind. Autorităţile din Sevastopol din Crimeea au evacuat o clădire rezidenţială cu nouă etaje după ce a fost lovită de un fragment de rachetă ATACMS, a declarat guvernatorul rus al oraşului, Mihail Razvozhaiev. Acesta a declarat că cel puțin patru ținte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar fragmente de drone și de rachete americane au fost găsite în oraș. Potrivit oficialului, nu au fost înregistrate victime, iar fragmente ale dronelor interceptate au aterizat pe o stradă, pe o peluză, pe un acoperiş şi într-o curte. Mai multe case, clădiri înalte, linii de tensiune, străzi și alte proprietăți civile din Crimeea au fost avariate de rămășițele căzute. Un incendiu a izbucnit în apropiere de Sevastopol, iar la șantierul naval al flotei ruse de la Marea Neagră din Kilen a fost văzută o coloană de fum.
  • Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât noaptea trecută patru drone rusești în regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației regionale militare. Acesta a adăugat că, începând de joi seara, forțele ruse au atacat raionul Nikopol cu artilerie și drone kamikaze. Nu s-au înregistrat victime, iar o casă și trei clădiri au fost avariate, a menționat oficialul.
  • Rușii, mai activi în Harkov - Armata ucraineană a anunțat joi că mai multe informații de pe front arată că Rusia ar putea să-și crească operațiunile militare în regiunea Harkov. Situația în acest sector al frontului rămâne dificilă, tensionată și sunt semne de escaladare, a declarat Vitalii Saranțev, purtătorul de cuvânt al Grupului de luptă Harkov, pentru Ukrinform. Acesta a spus că au avut loc mai multe rotații interne în cadrul forțelor ruse din regiunea Harkov, iar prezența militară a inamicului în zonele de frontieră a crescut. Se observă, de asemenea, și o înmulțire a sabotajelor și a operațiunilor de culegere de informații, a adăugat Saranțev.
  • Atacuri în Pokrovsk - Forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene în 11 sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore. Cele mai intense lupte s-au dat în sectoarele Pokrovsk și Kurakhove. 127 de lupte au avut loc în intervalul menționat, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Trupele ruse continuă să înainteze spre orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk, încet dar constant, ajutate de terenul de la nord-vest de Avdiivka și de lipsa de efective a forțelor ucrainene, arată Instititul pentru Studiul Războiului (ISW).
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucraina are două corvete - A doua corvetă ucraineană din clasa Ada, Hatman Ivan Vîhovskîi (F-212), a fost lansată la apă în portul militar din Istanbul, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă Olena Zelenska, soția lui Volodimir Zelenski, relatează Ukrainska Pravda. Noua ambarcațiune se alătură celeilalte corvete a Ucrainei, Hatman Ivan Mazepa (F-211), construită tot în Turcia și lansată la apă pe 29 mai. Corvetele ucrainene din clasa Ada sunt înarmate cu un tun naval Super Rapid de 76 milimetri și un tun antiaerian de 35 mm, precum și staţii de arme controlate de la distanţă STAMP de 12,7 mm. Navele au sisteme de control şi urmărire a focului Thales Sting EO MK2, sisteme de comunicaţii prin satelit Aselsan, sisteme de război electronic ARES-2N şi sisteme de lansare momeală Mk 36. De asemenea, navele au 8 lansatoare de rachete anti-navă Harpoon, 8 lansatoare de rachete antiaeriene VL MICA-M şi două lansatoare torpile de 324 mm MU90. Costul unei corvete se ridică la 180 milioane euro, fără sistemele de armament.
  • Probleme cu apa de răcire la Zaporojie - Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri că apa din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor ruse, continuă să scadă, deşi este "crucială pentru securitatea" uzinei, relatează EFE. Experţii AIEA au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi, dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo, o problemă agravată de caniculă.
  • Navalnîi ar fi fost liber - Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat că înţelegerea care a permis cel mai mare schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident urma să îl includă şi pe disidentul rus Alexei Navalnîi, care a murit însă subit în închisoare în februarie anul acesta, relatează CNN. "Am lucrat cu partenerii noştri la o înţelegere care l-ar fi inclus pe Aleksei Navalnîi. Şi, din păcate, el a murit. De fapt, chiar în ziua în care a murit, i-am văzut pe părinţii lui Evan (Gerschkovich, reporterul de la Wall Street Journal - n.r.) şi le-am spus că preşedintele era hotărât să facă acest lucru, chiar şi în lumina acestei ştiri tragice, şi că vom lucra zi şi noapte pentru a ajunge la această zi. Şi astfel munca a continuat pe parcursul ultimelor câteva luni şi a culminat astăzi", a spus Jake Sullivan. Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de peste 20 de ani pentru acuzaţii pe care le respingea ca fiind motivate politic. Serviciul penitenciar rus a declarat că Navalnîi "nu s-a simţit bine după o plimbare" şi a murit subit. Kremlinul a negat orice implicare. După moartea sa, au apărut informaţii că negocierile pentru eliberarea lui Navalnîi intraseră în "etapa finală" şi că acesta era "la câteva zile distanţă" de a fi eliberat.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇