„Eroica” de Beethoven, în interpretarea Orchestrei Slovene de Tineret, sub bagheta dirijoarei Živa Ploj Peršuh, în Festivalul ”Vara Magică”

slovenian-orchestra-2

Festivalul ”Vara Magică” continuă să fascineze publicul bucureștean cu un nou concert de excepție miercuri, 7 august, de la ora 19:30, la Ateneul Român. De această dată, Orchestra de Tineret a Sloveniei, sub conducerea talentatei dirijoare Živa Ploj Peršuh, va oferi o seară specială de vară, avându-l ca solist pe violonistul Rok Zaletel Černoš.

Programul serii este unul deosebit, cuprinzând lucrări renumite din repertoriul clasic, potrivite atât pentru melomanii dedicați, cât și pe cei care doresc să descopere frumusețea muzicii clasice: concertul va începe cu „Variațiuni pe o temă de Haydn” de Johannes Brahms, o capodoperă orchestrală ce surprinde prin complexitatea și frumusețea sa. Această lucrare este bazată pe o temă atribuită lui Haydn și dezvoltată în opt variațiuni pline de inventivitate și strălucire.

ADVERTISING

Urmează o piesă de virtuozitate extraordinară, ”Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră” de Henryk Wieniawski. Interpretată de talentatul violonist Rok Zaletel Černoš, această lucrare oferă o combinație perfectă de pasiune, tehnică desăvârșită și melodii fermecătoare, atât pentru inima, cât și pentru mintea ascultătorilor.

Seara se va încheia în forță cu grandioasa „Eroica” a lui Ludwig van Beethoven. Această simfonie revoluționară, inițial dedicată lui Napoleon Bonaparte ca simbol al idealurilor revoluționare de libertate și egalitate (Beethoven a retras dedicația după ce Napoleon s-a autoproclamat împărat, dezamăgindu-l profund pe compozitor) este o explorare emoțională profundă și complexă a eroismului și umanității. Lucrarea este considerată una dintre cele mai mari realizări ale muzicii clasice, redefinind simfonia prin structura sa inovatoare și puterea expresivă.

ADVERTISING

Nu ratați această oportunitate de a vă bucura de o seară de miercuri magică la Ateneu, unde tinerii muzicieni sloveni vor aduce la viață aceste capodopere atemporale sub îndrumarea inspirată a dirijoarei Živa Ploj Peršuh. Indiferent dacă sunteți un meloman pasionat sau doar doriți să vă apropiați de minunata lume a muzicii clasice, acest concert promite să nu vă dezamăgească.

În luna august, concertele din ”Vara Magică” vor continua cu Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, pe 14 august, Festivalul Internațional ”Vară Magică” încheindu-se miercuri, 21 august, cu un concert susținut de Orchestra Sinfonietta, dirijor și solist: violonistul Alexander Sitkovetsky.

slovenian-orchestra-6

Biografii

ADVERTISING

Živa Ploj Peršuh este este fondatoarea și directoarea artistică a Orchestrei de Tineret din Slovenia, una dintre cele mai apreciate și influente dirijoare ale generației sale.

Ploj Peršuh este cunoscută pentru stilul său energic și expresiv, reușind să aducă noi perspective în interpretarea repertoriului clasic.

De asemenea, ea este o susținătoare ferventă a muzicii contemporane și a tinerelor talente, implicându-se activ în proiecte educative și de mentorat.

În 2022, Živa a fondat proiectul artistic și umanitar “Muzica pentru viitor”, care a adus împreună tineri muzicieni talentați din Ucraina alături de membrii Orchestrei de Tineret Slovene. Acest proiect a avut ca scop ajutorarea prin muzică și a contribuit la evacuarea și integrarea a 142 de tineri muzicieni ucraineni care s-au mutat în Ljubljana și s-au integrat în viața din Slovenia.

slovenian-orchestra-5

Rok Zaletel Černoš este un violonist sloven recunoscut pentru virtuozitatea și sensibilitatea sa interpretativă. Născut într-o familie de muzicieni, a început să studieze vioara la o vârstă foarte mică, demonstrând rapid un talent excepțional.

A început să-și croiască drumul în muzică la vârsta de șase ani și s-a perfecționat la Conservatorul de Muzică și Balet din Ljubljana. La 16 ani, a fost admis la Academia de Muzică, unde a avut ca mentor pe Vasilij Meljnikov.

Rok este singurul violonist sloven care a participat la competiții muzicale de prestigiu la nivel mondial, precum cea a ”P.I. Ceaikovski”, considerată vârful muzicii clasice.

Recent, el a fost primul violonist sloven și singurul european care a participat la Olimpiada Muzicală ”Petru Illici Ceaikovski” din Moscova, unde s-a clasat printre cei douăzeci și cinci de muzicieni aleși care au avut onoarea să cânte în fața unei juriu nemilos.

Biletele și abonamentele sunt disponibile online.

Biletele se găsesc și la Casa de Bilete a Ateneului Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 10:00-12:00 și 17:00-19:00.

Producător: Lanto

Parteneri: NIRO Investment Group, Borsec, Oscar Downstream, Luxten Lighting Company, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Marea Lojă Națională din România, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Național ”George Enescu”, Centrul Național de Artă ˶Tinerimea Română".

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Liternet, IQads, Smark, Bucureștii vechi și noi.

Detalii pe www.lanto.ro și www.varamagica.ro