Un studiu recent asupra anestezicului propofol aruncă lumină asupra modului în care anestezicele acționează pentru a ne face inconștienți.
Anestezia este o stare medicală indusă de medicamente care ajută la ameliorarea durerii, relaxarea musculară, pierderea memoriei și inconștiența.
Această stare este esențială pentru o serie întreagă de proceduri medicale.
Creierul nostru trece prin diferite stări, cum ar fi treaz sau adormit, fiecare influențând modul în care procesăm informațiile senzoriale.
Studiul de față a examinat activitatea cerebrală a macacilor aflați sub anestezie cu propofol, un anestezic comun folosit în cazul operațiilor.
S-a constatat că, sub anestezie, creierul devine mai instabil, fiindu-i afectată capacitatea de a procesa eficient stimulii.
Medicamentul acționează în primul rând asupra neuronilor inhibitori din creier, provocând un dezechilibru în sistemul excitație-inhibiție, se arată într-un raport publicat de jurnalul Neuron, citat de IFL Science.
Acest dezechilibru duce la reacții mai lente și prelungite la stimuli, împiedicând capacitatea creierului de a procesa eficient informațiile.
Astfel de analize ale stărilor creierului ar putea avea implicații inclusiv în înțelegerea diferitelor afecțiuni, precum depresia și schizofrenia, arată autorii studiului.