Cele mai bune remedii pentru ochi roșii

Cele mai bune remedii pentru ochi roșii

Cel mai neplăcut lucru pe care îl puteți experimenta atunci când vă treziți cu ochii înroșiți este că acest lucru vă face să păreți obosiți și/sau bolnavi. În plus, acest semn este însoțit de multe ori de mâncărime (dacă este vorba de alergii sau iritații) sau de durere de cap (cum se poate întâmpla, de exemplu, dacă ați băut un pahar de vin în plus cu o seară înainte).

Roșeața ochilor poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi genetică, anatomia, intervențiile chirurgicale anterioare, utilizarea excesivă a picăturilor de ochi cu acțiune vasoconstrictoare, alergie, infecție etc. În plus, această manifestare poate fi agravată de iritația sau inflamația de pe suprafața ochiului.

Modalitatea prin care puteți rezolva această problemă depinde, în mare parte, de cauză. Există remedii și tratamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi:

ADVERTISING

Din ce cauze vă puteți confrunta cu ochi roșii?

Acest aspect de ochi roșii apare atunci când vasele de sânge de la nivelul conjunctivei (partea albă a ochiului) devin iritate și inflamate. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. În unele cazuri, înroșirea ochilor este un semn al unei afecțiuni medicale, cum ar fi conjunctivita, uveita, ulcerul cornean sau glaucomul cu unghi închis (acut), mai ales dacă este însoțit de anumite simptome.

Mergeți la oftalmolog dacă ați suferit o leziune oculară care a provocat înroșirea ochilor sau dacă aveți:

  • dureri severe
  • modificări de vedere
  • sensibilitate la lumină
  • puroi
  • simptome asemănătoare răcelii
  • greaţă
  • sânge la nivelul irisului (partea colorată a ochiului)

De cele mai multe ori, cauza înroșirii ochilor este inofensivă. Puteți trata sau preveni înroșirea ochilor evitând factorii declanșatori cum ar fi lipsa somnului, consumul de alcool, fumatul, înotul într-o piscină cu clor sau, în mod ironic, folosirea excesivă a picăturilor oftalmice pentru tratarea ochilor roșii.

ADVERTISING

Lipsa somnului poate provoca înroșirea ochilor, deoarece ochii se vindecă singuri în timp ce dormiți. Dacă nu dormiți suficient, glandele lacrimale nu produc lacrimi suficiente, iar acest lucru poate provoca înroșirea și uscarea ochilor.

Există eliberate produse fără prescripție medicală (OTC) și remedii la domiciliu pe care le puteți încerca pentru a elimina roșeața ochilor și pentru a preveni revenirea acesteia.

Remedii pentru ochi roșii

Vizitarea medicului oftalmolog este cea mai bună și cea mai sigură modalitate de a determina cauza și de a primi cele mai eficiente variante de tratament pentru ochi roșii. Cazurile ușoare pot fi abordate cu anumite remedii la domiciliu.

Aplicați o compresă rece

Aplicarea unei comprese reci pe ochii înroșiți și iritați poate ajuta la ameliorarea acestei probleme. Umeziți o cârpă curată cu apă rece și așezați-o pe ochi de câteva ori pe zi.

ADVERTISING

Odihniți-vă ochii

Încercați pe cât posibil să aveți parte de un somn odihnitor și să faceți pauze de la timpul petrecut în fața ecranelor pentru a evita înroșirea ochilor.

Schimbați sau scoateți lentilele de contact

Schimbarea lentilelor de contact vechi cu altele noi sau scoaterea lentilelor de contact și purtarea ochelarilor până când roșeața se ameliorează poate ajuta la gestionarea acestei probleme. Folosiți cât mai puțin lentilele de contact pentru a reduce riscul de reapariție a ochilor roșii.

Evitați alergenii și iritanții

Minimizarea expunerii la iritanți precum praful, polenul, părul animalelor de companie și fumul poate ameliora aspectul de ochi roșii sau poate preveni agravarea acestuia.

Clătiți-vă ochii

Poate fi recomandat să vă clătiți ochii cu o soluție de curățare a ochilor sau cu apă de la robinet pentru a îndepărta praful, nisipul și alte mici impurități.

Clipiți mai des

Clipitul menține ochii lubrifiați prin facilitarea producției de lacrimi. Acest reflex esențial îndepărtează particulele din ochi sau poate preveni uscarea ochilor atunci când utilizați dispozitive digitale.

Tratamente fără prescripție medicală

Tratamentele fără prescripție medicală pot reduce aspectul de ochi roșii. Cu toate acestea, este absolut necesar să discutați cu medicul de familie sau cu un specialist oftalmolog înainte să utilizați orice medicament fără prescripție medicală.

Lacrimi artificiale

Picăturile pentru ochi lubrifiante și fără conservanți pot ajuta la reducerea aspectului de ochi roșii. Picăturile lubrifiante, denumite în mod obișnuit lacrimi artificiale, pot fi folosite de până la patru ori pe zi.

Picături decongestionante (picături care ameliorează roșeața)

Unele picături eliberate fără prescripție medicală folosesc decongestionante precum tetrahidrozolina și nafazolina pentru a reduce temporar inflamația vaselor de sânge de la suprafața ochiului. Acest lucru poate minimiza aspectului de ochi roșii. Picăturile pentru ochi decongestionante nu trebuie utilizate mai mult de două până la trei zile.

Picături pentru ochi cu efect antihistaminic

Picăturile antihistaminice eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea înroșirii și mâncărimii ochilor cauzate de alergiile sezoniere. Aceste picături pentru ochi, de asemenea, nu trebuie utilizate mai mult de două până la trei zile.