Două bombardiere americane, interceptate de ruși în Arctica

Două bombardiere americane, interceptate de ruși în Arctica

Avioane de vânătoare ruse au interceptat duminică două bombardiere americane B-52H deasupra Mării Barenţ, în Arctica.

De îndată ce avioanele de vânătoare MiG-29 şi MiG-31 s-au apropiat, bombardierele strategice americane şi-au corectat traiectoria de zbor şi s-au îndepărtat de graniţa rusă, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile internaţionale de presă.

După această manevră de interceptare, care a împiedicat producerea unei încălcări a spaţiului aerian rus, avioanele de vânătoare s-au întors la bazele lor.

ADVERTISING

Comandamentul rus a subliniat că zborul aeronavelor sale a avut loc cu respectarea strictă a standardelor internaţionale de utilizare a spaţiului aerian deasupra apelor neutre şi cu respectarea măsurilor de securitate.

Rusia raportează cu regularitate astfel de incidente în apropierea graniţelor sale din Marea Neagră, Norvegiei, Baltică şi Barenţ, aminteşte EFE.

În iunie, Moscova a acuzat Statele Unite că şi-au folosit zborurile cu drone de recunoaştere peste apele neutre ale Mării Negre pentru a ajuta Ucraina să lovească peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, notează AFP.

ADVERTISING

Moscova a avertizat că aceste survoluri cresc riscul unei "confruntări directe" între NATO şi Rusia şi că armata sa a fost instruită să pregătească un "răspuns operaţional".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇