Aproape toată țara, împărțită între vijelii și caniculă - Județele vizate de coduri portocalii (Hărți ANM)

Aproape toată țara, împărțită între vijelii și caniculă - Județele vizate de coduri portocalii (Hărți ANM)

Patru județe din sudul țării sunt vizate, sâmbătă, de un cod portocaliu de caniculă, în timp ce ploile vor pune stăpânire pe restul țării, cu excepția Moldovei.

”În judeţele Dolj, Olt şi Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.

ADVERTISING

Sâmbătă este în vigoare şi o atenţionare cod galben pentru Oltenia, Muntenia şi Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.      

Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. 

image-33

Pe de altă parte, de sâmbătă, de la ora 13.00, până duminică, la ora 10:00, a fost emis un cod galben, de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

ADVERTISING

”Treptat, în Banat, sudul Crişanei, Oltenia, Transilvania şi local în Maramureş şi în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, conform ANM.  

Mai mult, un cod portocaliu de furtuni este valabil, sâmbătă, de la ora 15:00, până duminică, ora 3:00, în câteva județe.

ADVERTISING

”În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torenţiale intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 70…90 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp”, precizează meteorologii.

image-34

Foto: ANM


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇