Rise Project acuză DIICOT de presiuni asupra jurnaliștilor

Rise Project acuză DIICOT de presiuni asupra jurnaliștilor

Redacţia Rise Project denunţă presiunile venite din partea procurorilor DIICOT şi demersurile pe care aceştia le fac pentru a determina jurnaliştii de investigaţie să divulge informaţii din documentările jurnalistice.

Rise a publicat o serie de investigaţii sub titlulAfacerea Migrantuldespre afacerile din spatele importurilor de forţă de muncă. „Am descoperit victime, firme fantomă, oameni de afaceri şi foşti angajaţi din structurile MAI implicaţi în aceasta industrie de milioane de euro.

Documentarea RISE s-a suprapus cu investigaţia procurorilor DIICOT Caraş-Severin.

ADVERTISING

Zilele trecute, procurorii DIICOT au solicitat audierea unuia dintre autorii seriei de investigaţii", anunţă Rise.

La finalul audierii, procurorul şef Carmen Vrânceanu a dispus o ordonanţă prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziţia Parchetului toate datele care au stat la baza documentării investigaţiilor jurnalistice.

"Acelaşi magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziţie, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziţii", adaugă sursa citată. 

ADVERTISING

"Protecţia surselor, independenţa jurnaliştilor şi libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăţi democratice şi care sunt protejate de legislaţia naţională şi internaţională.

Echipa RISE nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistraţi de a divulga informaţii şi documente confidenţiale, care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea surselor", scrie pe Facebook echipa Rise Project.

În cadrul investigațiilor, RISE a dezvăluit că Tivadar Sorin Gabriel, unul dintre cei anchetați pentru trafic de migranți, este rudă cu Ștefan Negrilă, șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timișoara, unitate care sprijină investigațiile DIICOT.

ADVERTISING

"În cursul documentării, am realizat un interviu cu un fost ofițer MAIDan Vasile, implicat în recrutarea și aducerea în România a muncitorilor asiatici, acuzat apoi de procurorii DIICOT ca fiind liderul rețelei. Vasile a fost partener cu Tivadar, ruda șefului BCCO, iar acum cei doi împart același dosar, deși se află într-un conflict deschis", adaugă RISE.

Pentru detalii puteţi citi integral anchetele RISE despre Afacerea Migrantul"  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇