Ziua 874 de război a început cu explozii la primele ore în Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă. Un oficial local a anunțat că au fost vizate sistemele de apărare aeriană. Mai multe zone din oraș au rămas fără curent.
Și ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, fiind probabil mutată într-o altă bază navală rusească pentru a fi ferită de atacuri, a anunțat marina militară ucraineană.
În Rusia, un atac al Ucrainei a declanşat un incendiu la o fabrică din regiunea Kursk, care produce dispozitive şi componente electrice. Ministerul Apărării a transmis că sistemele de apărare aeriană au distrus 13 drone ucrainene peste noapte, inclusiv una deasupra regiunii Kursk.
De partea cealaltă, apărarea aeriană ucraineană din regiunea Kiev a fost activată ca urmare a unui atac nocturn cu drone. Rămășițele unei drone rusești au incendiat o miriște și au avariat mai multe clădiri, dar nu s-au înregistrat victime.
Dimineață, trupele ruse au bombardat o piață din orașul sudic Herson, provocând mai multe distrugeri, dar fără a face victime.
Iar poliția din Liov caută un suspect care a aruncat o grenadă la un centru de recrutare. Zeci de oameni care au atacat comisariatele militare au fost reținuți în Rusia după declanșarea războiului, dar în Ucraina astfel de incidente au fost rare, în ciuda campaniei agresive de recrutare.
Ne întoarcem în Rusia, unde crește nivelul de protecție pentru Putin. Imagini din satelit atestă că un sistem de apărare aeriană Panțîr-S1 a fost amplasat lângă reședința din Valdai a lui Vladimir Putin. Iar Nexta a identificat alte două turnuri de apărare aeriană, precum și alte elemente defensive.
Iar aproximativ 100 de site-uri rusești au fost vizate de un atac informatic lansat de comunitatea hackerilor voluntari din Ucraina și de specialiști în domeniul cibernetic din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Pe site-urile atacate au apărut mesajul de eroare 404 și un cap de porc, a transmis ironic SBU.
Iar Viktor Orban a anunțat, într-o scrisoare adresată liderilor UE, că, dacă va fi reales, Donald Trump va cere imediat Ucrainei să poarte negocieri de pace cu Rusia. A aflat asta când s-a întâlnit cu Trump în Florida.
Situația pe front
- Explozii în Mariupol - Mai multe deflagrații s-au produs noaptea trecută în Mariupol, oraș ocupat de ruși, iar în unele zone alimentarea cu energie electrică s-a întrerupt. "Mariupol. Peste cinci explozii au avut loc", a scris pe Telegram Petro Andriușcenko, un consilier al primarului instalat de ruși. "Modelul atacului a fost următorul: mai întâi a fost descoperit amplasamentul apărării aeriene, apoi au fost atacate chiar sistemele de apărare aeriană", a menționat acesta.
- Atac cu drone în regiunea Kiev - Apărarea aeriană ucraineană din regiunea Kiev a fost activată ca urmare a unui atac nocturn cu drone. Rămășițele unei drone rusești au căzut pe o proprietate privată, incendiind miriștea și avariind două clădiri. Focul a fost stins rapid și nu au existat victime sau daune ale infrastructurii, a anunțat Ruslan Kravcenko, șeful administrației militare regionale. Alerta a fost oprită la ora locală 4:27, relatează Ukrainska Pravda.
- Rușii au bombardat o piață din Herson - Trupele ruse au atacat de dimineață o piață din orașul Herson, în sudul Ucrainei. Șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, a anunțat pe Facebook că atacul a distrus un centru de afaceri și mai multe spații comerciale, dar nu a provocat victime, iar incendiul izbucnit a fost stins. Atacul survine după ce luni orașul Herson și 14 localități din apropiere au fost vizate de lovituri aeriene, soldate cu șase răniți și distrugerea unei grădinițe, a unei clădiri administrative, mai multor mașini și a 15 case.
- Grenadă aruncată la un centru de recrutare - O persoană neidentificată a aruncat o grenadă la un birou de recrutare din Liov, în vestul Ucrainei. Suflul exploziei a spart geamurile și a distrus fațada clădirii, dar nimeni nu a fost rănit, a anunțat luni poliția. Autoritățile au declanșat o anchetă și caută un suspect. Extinderea mobilizării a stârnit nemulțumire în Ucraina, unde zeci de bărbați aleg să fugă din țară pentru a nu fi trimiși pe front, iar ofițerii de recrutare se plâng că sunt supuși abuzurilor în mediul public. Zeci de oameni care au atacat comisariatele militare au fost reținuți în Rusia după declanșarea războiului, dar în Ucraina astfel de incidente au fost rare în Ucraina, unde autoritățile ua lansat o campanie agresivă de recrutare pentru a acoperi pierderile de război, notează Kyiv Post.
- Atacuri în 10 sectoare ale frontului - În ultimele 24 de ore trupele ruse au atacat în zece sectoare ale frontului, cele mai multe lupte având loc în Petrovsk. Pe frontul din Torețk, rușii și-au concentrat acțiunile ofensive înspre comunele Niu-Iork (Niu-York) și Pivnicine. 119 lupte s-au dat de-a lungul întregii linii a frontului în intervalul de timp menționat, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Armata ucraineană a difuzat o înregistrare video din dronă realizată deasupra ruinelor din Vovceansk:
- Ruşii şi-au retras toate navele din Crimeea - Marina militară ucraineană a transmis că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, cel mai probabil, fiind relocată într-o altă bază navală rusească pentru a fi pusă la adăpost de atacurile ucrainene. Potrivit comandantului forţelor navale ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, Rusia s-a văzut obligată să-şi retragă din Crimeea aproape toate navele de război, pentru a preveni noi pierderi după ce, conform acestui ofiţer ucrainean, în total 27 de nave ale flotei ruse de la Marea Neagră au fost distruse sau avariate în atacurile ucrainene cu drone şi rachete. "Ultima navă de patrulare din Flota Federaţiei Ruse la Marea Neagră pleacă din Crimeea noastră chiar acum. Să ţinem minte această zi!", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk, conform căruia nava la care face referire este "Project 1135". Ucraina nu dispune de nicio navă puternică de război, dar a compensat acest neajuns cu ajutorul dronelor maritime şi rachetelor, pe care le-a utilizat intensiv în atacuri asupra navelor ruse din flota Mării Negre şi asupra infrastructurii acestei flote al cărei cartier general se află la Sevastopol.
Ce se întâmplă în Rusia
- Incendiu provocat de o dronă - Un atac al Ucrainei a declanşat un incendiu la o fabrică de dispozitive şi componente electrice în oraşul Korenevo, din regiunea Kursk. Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii de la graniţa cu Ucraina, a anunțat că o dronă a aruncat explozibili asupra fabricii. "Niciunul dintre angajaţi nu a fost rănit", a precizat acesta, pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele de apărare aeriană au distrus 13 drone ucrainene peste noapte, inclusiv una deasupra regiunii Kursk.
- Rachete lângă reședința lui Putin - Jurnaliștii de la postul rus Radio Liberty au observat un sistem de apărare aeriană Panțîr-S1 amplasat lângă reședința lui Putin din Valdai, oraș din regiunea estică Novgorod. Sistemul a fost instalat pe un turn din apropierea reședinței. Sisteme similare de rachete sol-aer autopropulsate cu rază medie au fost desfășurate și în regiunea Moscova. Turnul cu sistemul de apărare aeriană este vizibil în imaginile satelitare Google din 6 mai, iar analiza imaginilor din ultimele luni indică faptul că sistemul a fost instalat în luna martie, arată jurnaliștii citați de Ukrainska Pravda. Nexta a identificat alte două turnuri de apărare aeriană, precum și alte elemente defensive.
- Probleme cu benzina - Rusia ar putea decide să reintroducă din august interdicţia privind exporturile de benzină, în cazul în care ar exista o penurie de aprovizionare pe piaţa internă, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak. El a spus că piaţa autohtonă a combustibilului a fost stabilă până acum, dar au existat unele dificultăţi cu o benzină populară, clasa Ai-95, care au fost rezolvate. "Dacă situaţia devine tensionată, nu vom prelungi derogarea pentru exporturile de benzină", a spus Novak. Agenţia Federală Antimonopol a anunțat vineri că doreşte să reintroducă interdicţia de export de benzină de la 1 august, pentru a contribui la acoperirea cererii de combustibil în timpul sezonului de recoltare şi pentru a proteja stabilitatea preţurilor. Rusia a interzis iniţial parţial exporturile de benzină timp de şase luni, de la 1 martie. Restricţiile au fost suspendate în mai până pe 30 iunie, iar suspendarea a fost prelungită până la sfârşitul lunii iulie.
Alte informații relevante
- Kremlinul trimite preoții să le ridice moralul răniților - Kremlinul a trimis preoți în teritoriile ucrainene ocupate pentru a-i sprijini pe soldații răniți aflați în spitale. În realitate, rolul este să-i convingă pe aceștia să se întoarcă pe front și să continue lupta împotriva Ucrainei, anunță Centrul Național de Rezistență al Ucrainei. "(Preoții) vor ține și slujbe în biserici pentru localnici, unde vor predica sprijinirea războiului și vor transfera răspunderea pentru acesta asupra victimei, Ucraina", arată organizația citată de Ukrainska Pravda.
- Site-uri rusești atacate de hackeri - Aproximativ 100 de site-uri rusești au fost vizate luni de un atac informatic lansat de comunitatea hackerilor voluntari din Ucraina și de specialiști în domeniul cibernetic din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Marți, 39 din site-urile atacate încă erau nefuncționale. Atacul informatic a avut ca obiectiv indisponibilizarea datelor interne ale companiilor care au clienți din sectorul public al Rusiei implicați în războiul contra Ucrainei. "Ca urmare a atacului cibernetic, aspectul resurselor web afectate ale agresorului a suferit anumite modificări — acum, în loc de secțiunile obișnuite pentru ruși, pe site-uri sunt vizibile doar un cap de porc și codul de eroare 404", a transmis SBU.
- Dezinformare cu avioane F-16 românești care "zboară" în Ucraina - Ministerul Apărării semnalează o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Rusiei cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spațiul aerian ucrainean, în regiunea Odesa. Așa-zise "surse", neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești. Detalii AICI.
- Orban știe ce va face Trump dacă va câștiga alegerile - Candidatul republican în alegerile prezidențiale din SUA Donald Trump va cere imediat Ucrainei să poarte negocieri de pace cu Rusia dacă va fi reales, este convins Viktor Orban. "Nu ne putem aștepta la nicio inițiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Însă pot afirma cu certitudine că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, nu va aștepta până la începerea mandatului, ci va fi gata să acționeze imediat ca mediator de pace", a menționat premierul ungar, într-o scrisoare adresată liderilor UE, potrivit Financial Times. Orban a redactat scrisoarea după ce s-a întâlnit cu Trump în Florida și a menționat că acesta are "planuri de pace detaliate și bine fundamentate".
- Kremlinul se face că nu înțelege - Kremlinul nu înţelege încă ce vrea să spună Volodimir Zelenski cu "al doilea summit pentru pace", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, comentând o declaraţie a preşedintelui ucrainean, potrivit căruia reprezentanţii ruşi ar trebui să ia parte la următorul summit pentru pace referitor la Ucraina, relatează TASS. "Primul summit pentru pace nu a fost deloc un summit de pace. Prin urmare, ceea ce el (Zelenski - n.red.) vrea să spună probabil ar trebui mai întâi să înţelegem", a declarat ironic purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Summit-ul internaţional de pace organizat de Ucraina şi găzduit luna trecută de Elveţia nu a invitat reprezentanţii Moscovei, iar cei ai Chinei au declinat invitaţia de a participa tocmai din această cauză.