Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.
Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă”, 23 de abţineri. Un deputat nu a votat.
Proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat în noiembrie 2023.
Anterior, luni după-amiază, proiectul a trecut cu amendamente în şedinţa comisiilor reunite de Agricultură şi Administraţie.
Unul dintre amendamentele adoptate arată că în acest an pot fi ucişi aproape 500 de urşi, cota de prevenţie plus cota de intervenţie.
S-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
UDMR susţine că avem 8 mii de urşi
Senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiator al proiectului, a declarat că acesta se bazează pe un studiu ştiinţific comandat de Ministerul Mediului, vizând estimarea populaţiei de urs brun din România. Potrivit studiului, specialiştii au apreciat că în România există între 7.400 şi 8.500 de urşi bruni şi au propus extragerea a 426 de exemplare, pentru prevenţie, dar şi alte intervenţii în cazuri de forţă majoră.
El a menţionat că la nivelul fondurilor de vânătoare numărul cotei de prevenţie a fost calculat în funcţie de numărul atacurilor la adresa oamenilor, numărul atacurilor asupra stânelor şi culturilor agricole, precum şi valoarea pagubelor provocate.
"Proiectul prevede o cotă anuală de intervenţie pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte om - urs. Anexa acestei iniţiative legislative estimează intervenţia la nivel de fond de vânătoare în funcţie de gravitatea problemelor în fiecare fond de vânătoare", a explicat fostul ministru al Mediului.
Reprezentanţii grupului parlamentar USR au susţinut mai multe amendamente, dar niciunul dintre acestea nu a fost adoptat.
Amendamentele au vizat măsuri pentru educarea populaţiei, simplificarea procedurii de intervenţie astfel încât primarii să poată adopta rapid măsuri de protejare a comunităţii, împuşcarea urşilor exclusiv prin personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu prin vânători.
"Dacă, într-adevăr, în spatele acestui proiect de lege nu este dorinţa de a te urca pe o tragedie, ca să mai umpli nişte buzunare de bani ale vânătorilor, atunci haideţi să facem prevenţia cu personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului, nu prin vânători", a afirmat deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Mediu.
Un alt amendament aprobat în şedinţa comisiilor reunite vizează creşterea numărul de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.
Iată ce înseamnă proiectul UDMR - Legea urșilor: date concrete, exemple ratate și beneficiarii reali. „N-am o problemă cu aplicarea măsurilor, dar nu veni la mine să mă prostești” – Interviu